حسن روحانی پس از بازگشت از سفر خود به مالزی و ژاپن، در فرودگاه مهرآباد در جمع خبرنگاران درمورد رمز ارز مشترک و طرح های پیشنهادی خود به کشورهای اسلامی گفت:
پیشنهاد ایران در اجلاس کشورهای اسلامی، موضوع اقتصاد دیجیتال و بازار مشترک در این زمینه، ایجاد صندوق مشترک برای فناوریهای نو و شرکتهای دانش بنیان و همچنین مسئله رمز ارزها و همکاری در هوش مصنوعی و امنیت سایبری بود.
وی افزود:
این پیشنهادها هم مورد توجه قرار گرفت و هم سران موافقت کردند که در این راستا همکاریهای عملی طراحی و برنامه ریزی شود.
نخست وزیر مالزی، ماهاتیر محمد، پیش از این نیز ایده استفاده از دینار اسلامی بین کشورهای مسلمان را به منظور کاهش وابستگی به دلار آمریکا مطرح کرده بود.
من این ایده را خیلی وقت پیش مطرح کرده بودم اما در آن زمان اقدامات کمی در این زمینه صورت گرفت. اما ابر قدرت ها در برابر ما ایستادند و از ما خواستند از ارز دیگری استفاده نکنیم.
سران کشورهای بزرگ مسلمان مثل ترکیه، قطر و مالزی میزبان هم در این کنفرانس حضور داشتند، در حالی که عربستان و پاکستان حاضر نشدند.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، بهطور واضح از سازمان همکاریهای اسلامی انتقاد کرد و گفت این سازمان ارتباطدهنده کشورهای مسلمان است ولی نشان داده که چندان عملگرا نیست.
وی همچنین تأکید کرد که کشورهای مسلمان نیاز دارند بر یک سیستم مالی اسلامی تمرکز کنند و پیشنهاد ایجاد یک کارگروه خاص را در این زمینه داد.
بسیاری از کشورها تا به حال بهفکر ایجاد یک رمز ارز برای دوری از تحریمهای آمریکا افتادهاند. مقامات کره شمالی در اواخر سپتامبر تصمیم خود را برای انتشار یک رمز ارز اعلام کردند. بهگفته متخصصان، هدف آنها دور زدن تحریمهای آمریکاست.
ونزوئلا یکی از آشکارترین نمونههای کشورهایی است که سعی میکند تحریمهای آمریکا را با رمز ارز خود کنار بگذارند. رمز ارز پتروی ونزوئلا که در فوریه ۲۰۱۸ راهاندازی شد، اولین رمز ارز ملی دنیا با پشتوانه نفت است.
حرکت به سوی فناوری بلاک چین
رئیس جمهور روحانی معتقد است فناوری بلاک چین میتواند به رویای پایان دادن به سلطه دلار جامه عمل بپوشاند.
ما میتوانیم به کمک فناوری های جدید، یک ارز جدید برای جهان اسلام ایجاد کنیم و از مزایای رمز ارزها بهره ببریم و از خلاقیت، تحقیق و توسعه در بخش فناوری حمایت کنیم.
این در حالی است که ایران در پی خروج ترامپ از برجام، با موج جدیدی از تحریم ها مواجه شده است. ترکیه نیز در پی اقدامات این کشور علیه نیروهای کرد در مناطق مرزی سوریه، تحت تحریم آمریکا قرار گرفته است.
ترکیه ماه گذشته اعلام کرد که به دنبال عرضه یک رمز ارز توسط بانک مرکزی خود است.
در صورتی که برنامه های مربوط به رمز ارز مشترک اسلامی تحقق پیدا کند، از قدرت و تاثیرگذاری تحریم های آمریکا و سلطه مالی این کشور بیش از پیش کاسته خواهد شد.
به نظر شما آیا توسعه و ایجاد رمز ارز مشترک در کشورهای اسلامی و دیگر جوامع میتواند به سلطه دلار و تحریمهای آمریکا پایان دهد؟