مهمترین رویدادهای پیش روی بلاک چین و رمز ارز ها در سال ۲۰۲۰
سال ۲۰۱۹ از جنبه های بسیاری، سالی درخور توجه برای رمز ارز ها و بلاک چین بود. ما شاهد مشارکتها و محصولات رمز ارز جدیدی بودیم و دیدیم که اتریوم و بیت کوین در این بازار خرسی پیروز شدند و تعداد زیادی از پروتکلهای بلاک چین در این سال توسعه یافتند. همچنین بلاک چین و داراییهای دیجیتال سرانجام توانستند توجه کنگره ایالات متحده و بانکهای مرکزی را به خود جلب کنند. حتی کشور چین نیز با صرف میلیاردها دلار بودجه وارد عرصه این رقابت شده است. بزرگترین شرکتهای مالی دنیا بر بلاک چین تکیه کردهاند و این روند درحال سرعت گرفتن است. در این مطلب میخواهیم به مرور مهمترین رویدادهای پیش روی رمز ارزها و بلاک چین در سال ۲۰۲۰ بپردازیم.
مروری بر مهمترین رویدادهای پیش روی بیت کوین ، رمز ارز ها و بلاک چین در سال ۲۰۲۰ :
۱.هاوینگ یا نصف شدن پاداش استخراج بیت کوین
به صورت میانگین هر چهار سال یک بار (۲۱۰ هزار بلاک) پاداش اهدایی به استخراجکنندگان فعال در شبکه بیت کوین به ازای ساختن بلاکهای جدید، نصف میشود. نصف شدن پاداش بیت کوین توسط ساتوشی ناکاموتو طراحی و کدگذاری شد تا تورم این رمز ارز کنترل شود. از آنجا که نصف کردن پاداشها عملا عرضه بیت کوینهای جدید را نصف میکند، بسیاری بر این باورند که چنین کاری تاثیری شدید بر قیمت بیت کوین خواهد گذاشت.
۲. چین ارز دیجیتال ملی خود را عرضه میکند
کشور چین همواره در فضای بلاک چین و رمز ارز حضور فعالی داشته است، چرا که برخی از بزرگترین صرافیهای رمز ارز در چین مستقر هستند و بزرگترین قدرت استخراج رمز ارز در اختیار این کشور است. اما سخنان رئیس جمهور شی جینپینگ (Xi Jinping) مبنی بر اهمیت فناوری بلاک چین و رهبری آن توسط چین منجر به سرمایه گذاریهای گسترده و پروژههای تحقیقاتی عظیمی در حوزه بلاک چین شد. لازم به ذکر است که مقیاسی که چین در آن فعالیت میکند بسیار وسیع است: بانک مرکزی چین (BoC) بودجه ای معادل ۲.۸ میلیارد دلار را به کسب و کارهای کوچک اختصاص داده است.
از جمله اهدافی که چین دنبال میکند ایجاد یک سیستم ارز دیجیتال/پرداخت الکترونیکی (DC/EP) است و شواهد موجود، از عرضه محدود ارز دیجیتالی این کشور در سال ۲۰۲۰ خبر میدهد.

تصویر: لیست بانک های مرکزی در سراسر جهان که قصد دارند ارز دیجیتالی خود را عرضه کنند
۳. فیسبوک ، رمز ارز لیبرا را عرضه خواهد کرد
پس از آنکه طرح انجمن لیبرا در آمریکا و اروپا با مخالفت و مقاومت سازمانهای تنظیم کننده مواجه شد، به آرامی از زیر ذره بین رسانهها خارج شده و با سرعت اندکی درحال توسعه است. با این حال میتوان پیش بینی کرد که این طرح در یک حوزه قضایی مشخص و با عملکرد و اعضای محدودی فعالیت خواهد کرد.
۴. صندوق قابل معامله در بورس (ETF) بیت کوین در سال ۲۰۲۰ هم به تصویب نمیرسد!
حرف و حدیثهای مختلف و فراوانی درباره به تصویب رسیدن صندوق قابل معامله در بورس بیت کوین یا همان ETF بیت کوین، توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) در فضای معاملاتی بیت کوین ایجاد شده است. SEC تا این لحظه تمام ETF های بیت کوین را به دلیل عدم نظارت کافی مالی و مداخله در بازارهای زیرساختی رد کرده است. به همین خاطر شرکتهایی مانند Elliptic ،Chainalysis و CipherTrace ابزارهای آماری مهمی را در اختیار SEC قرار داده اند. از دلایل دیگری که میتوان به آن اشاره کرد، انتصاب برد شرمن (Brad Sherman) به عنوان رئیس کمیته فرعی حمایت از سازمان سرمایه گذاران، کارآفرینها و بازارهای سرمایه گذاری است، زیرا این سازمان عملا بر SEC و نهادهای نظارتی وابسته به آن نظیر FINRA نظارت دارد، بعلاوه برد شرمن در کل رابطه خوبی با بیت کوین و رمز ارزها ندارد.
۵. بهشت استیبل کوین ها
در چند سال گذشته شاهد این روند بودیم که ارزهای فیات به توکن تبدیل شدند و از آنها به عنوان مکانیسمهای سادهتری در صرافیهای رمز ارز استفاده شد. میتوان گفت که این تحول ادامه خواهد داشت و بعلاوه شاهد پذیرش بیشتر استیبلکوینهایی خواهیم بود که توسط ارزهای فیات پشتیبانی شده و در صرافیها مورد استفاده قرار میگیرند. پروژههایی همچون Fnality و استیبلکوین J.P. Morgan به اجرا درخواهند آمد. در حال حاضر رمز ارز تتر، $USDT که از پشتیبانی دلار برخوردار است، به پر نوسان ترین دارایی دیجیتال تبدیل شده است.

۵- رشد شبکه های مالی غیر متمرکز و باز ( DeFi و Open Finance )
امروزه ارزش سرمایه موجود در اپلیکیشنهای DeFi کمی بیشتر از ۲۹۰ میلیون دلار است. با اینکه این رقم بیشتر به دلیل رشد شرکت Maker DAO و استیبل کوین Dai است، اما نمیتوان تاثیر گسترش صرافیهای غیرمتمرکز، بازارهای پیش بینی و اپلیکیشنهای وام و قرض را نادیده گرفت. Open Financial نیز از الگویی مشابه در فضای سرمایه گذاری خطرپذیر (Venture Capital) پیروی میکند و موجب ادامه این روند خواهد شد.
۷. نسخه دوم اتریوم به پیشرفت خود ادامه خواهد داد
تیم هایی که مسئولیت گسترش و توسعه نسخه دوم بلاک چین اتریوم ( اتریوم ۲.۰ ) را برعهده دارند، به بازخورد این شبکه توجه داشته و بطور مرتب گزارشهای مربوط به بروزرسانی را منتشر میکنند. این گزارشات موجب دلگرمی و اطمینان خاطر از عرضه نسخه جدید بلاک چین اتریوم شده است. این انتظار میرود که در سال ۲۰۲۰ بخشی از این پروژه آماده ارائه و عرضه باشد.
۸. استفاده از شبکه پرداخت لایتنینگ بیشتر خواهد شد
شبکه پرداخت لایتنینگ نوعی پروتکل لایه ۲ بر شبکه بیت کوین است که امکان تراکنشها و پرداختهای بسیار سریع را فراهم میکند. این فناوری با بهرمندی از دادههای خارج از زنجیره و هزینههای اندک موجب بهبود چشمگیر سرعت تراکنشهای فعلی میشود. انتظار این میرود که در سال ۲۰۲۰ شمار برنامهها، نودها و کانالهای ساخته شده روی لایه ۲ افزایش پیدا کند. با توجه به بکارگیری ابزارهایی همچون RSK و Exonum که از شبکه بیت کوین بعنوان بستر فعالیتهای خود استفاده میکنند، شاهد توسعه این شبکه در آینده خواهیم بود.

۹. گسترش ابزارهای حریم خصوصی و اوراکلها
سرمایه گذاری عظیم شرکتهایی مانند ارنست و یانگ (Ernst & Young) برای توسعه ابزارهای حریم خصوصی در شبکه عمومی اتریوم و تولید محصولی به نام Nightfall، یک نمونه برجسته از بکارگیری شبکههای عمومی برای انجام تراکنشهای امن است. ما در سال ۲۰۲۰ شاهد ظهور و توسعه بیش از پیش پروژههای دانش صفر (ZK) و محاسبات چند جانبه (MPC) در فضای بلاک چین خواهیم بود. اگر بودجه سرمایه گذاری خطرپذیر (VC) اختصاص داده شده به استارتآپها را یک معیار در نظر بگیریم، میتوان گفت که MPC حکم پرکاربرد ترین قسمت آن را پیدا خواهد کرد. در زمینه پروژههای اوراکل نیز باید این انتظار را داشت که Chainlink با همکاری و مشارکتهای جدی، با خدمات جدیدی به فعالیتش ادامه دهد.
۱۰. تعمیم پذیری و تعامل پذیری بیشتر بین پروتکلهای بلاک چین
با جهت گیری Hyperledger Besu (کلاینت بومی اتریوم که توسط شرکت PegaSys تولید شده است) به سوی طرح Hyperledger بنیاد لینوکس، میتوان امیدوار بود که شبکههای خصوصی بلاک چین به همگرایی خود ادامه خواهند داد. با وجود اختلافات جزئی بین پروتکلهای اصلی بلاک چین همچون Quorum، Besu، Fabric و Corda هنوز امکان گفتمان، همکاری و تحقیق و بررسی چگونگی همزیستی داراییهای زنجیرههای مختلف وجود دارد. همچنان که در سال ۲۰۱۹ شاهد توسعه ی بلاک چینهای چندگانه ی ابری بودیم، پس در سال ۲۰۲۰ نیز از ظهور سیستمهای موفق چند پلتفرمی تعجب زده نخواهیم شد.
۱۱. پیروی سازمانهای تنظیم کننده از الگوی وایومینگ (Wyoming)
ایالت وایومینگ بستری مناسب برای داراییهای دیجیتال و همکاری دوستانه سازمانهای نظارتی با بانکداری دیجیتال فراهم کرد. با تفکیک داراییهای دیجیتال به سه مجموعه مجزا، وایومینگ تفاوت بین رمز ارزها و اوراق بهادار را توضیح داده و آنها را داراییهای شخصی ناملموس بحساب میآورد. این اقدام ِایالت وایومینگ، مورد توجه کلرادو ، نیومکزیکو و آریزونا نیز قرار گرفت و به انطباق قوانین مشابه کمک کرد.
در مجموع سال ۲۰۲۰ برای شکل گیری فناوری بلاک چین و شبکه داراییهای دیجیتال بسیار حیاتی است، سالی که بکارگیری، معیارها و نرخ پذیرش پروتکلهای اصلی بلاک چین و داراییهای دیجیتال توسعه و رشد خواهند کرد.