وضعیت نابسامان استخراج کنندگان بیت کوین و رمز ارز ها در ایران
استخراج رمز ارز ها در ایران در سه ماه گذشته توسط دولت رهگیری و سرکوب شده و افراد فعال در این حوزه همچنان در انتظار تصویب قانونی برای شروع رسمی و دوباره فعالیت خود هستند. سایت CoinDesk گزارشی از وضعیت ماینر ها در ایران منتشر کرده و به بررسی شرایط موجود از نقطه نظر این افراد پرداخته است.
سایت CoinDesk به نقل از چندین منبع نوشت، از آنجا که فعالیتهای مربوط به استخراج بیت کوین و رمز ارز ها از دیدگاه دولت ایران به رسمیت شناخته نشده و تاییدیه دریافت نکرده اند، استخراج کنندگان بیت کوین در حال حاضر در فضایی آکنده از ترس فعالیت میکنند.
در موارد نادری احتمال دارد که این افراد به خاطر ادامه فعالیت خود به حبس محکوم شوند ولی اغلب آنان به پرداخت جرایم سنگین محکوم شده و بعلاوه تجهیزات آنها مصادره و توقیف خواهد شد.
یکی از این افراد که تنها با ۱۵ دستگاه در تهران مشغول استخراج است به سایت CoinDesk گفت:
اگر دولت اطلاعاتی در مورد تجهیزات من بدست بیاورد آنرا بلافاصله توقیف کرده و ادامه فعالیت آن را متوقف میکند و من دستگیر خواهم شد. پس از شش ماه انتظار برای ارائه مجوز از سوی سازمانهای نظارتی هنوز هم ماینر ها را به عنوان مجرم قلمداد میکنند.
استخراج کننده حرفه ای دیگری مدعی شد که دولت تقریبا ۸۰ هزار دستگاه استخراج بیت کوین را طی ۴ ماه گذشته توقیف کرده است. از آن جایی که این ارقام به طور رسمی منتشر نمیشوند، ذکر تعداد دقیق آنها کار دشواری است.
با این حال این فرد گفت که بدلیل استفاده مستقیم از برق صنعتی برای مزرعه استخراج خود، دسترسی اش به هزاران دستگاه استخراج کننده را از دست داده است. بنا به اظهارات وی توقیف دستگاههای وی منبع درآمد ۳۰ خانوار را از بین برده است. او در ادامه مدعی شد که بیش از ۱۵ استخراج کننده را میشناسد که در حبس بسر میبرند. ولی “باید منتظر باشیم تا وزارت نیرو و سازمانهای نظارتی دیگر برای ادامه فعالیت ما تعرفههای جدید را اعلام کنند.”
توسعه دهنده ناشناسی که اغلب با ماینرهای تهران همکاری میکند، در گفتگو با سایت CoinDesk بیان داشت بسیاری از فعالان در این عرصه با گرو گذاشتن سند منزل از زندان بیرون میآیند زیرا در بیشتر مواقع جریمههای تعیین شده از حقوق سالانه آنان بیشتر است. او با بیان اینکه جریمه ۲ تا ۵ هزار دلاری به ازای هر دستگاه چندین برابر ارزش خرده فروشی آنهاست، افزود:
این جریمهها شامل هزینه برق مصرفی نیز خواهد شد که چیزی معادل ۴ برابر هزینه سالانه برای هر دستگاه خواهد بود. برای مثال اگر هزینه سالانه برق مصرف شده یک مزرعه استخراج ۵۰۰۰ دلار باشد، جریمه در نظر گرفته شده بالغ بر ۲۰۰۰۰ دلار خواهد بود.
هزینههای مصرفی برق در ایران با توجه به نوع استفاده آن متفاوت است و تاکنون طبقه بندی مشخصی برای فعالیتهای رمز ارز در نظر نگرفته شده است.
شخص دومی که دسترسی خود را به مزارع بیت کوین از دست داده در مصاحبه با CoinDesk بیان کرد که شرکت وی برای پرداخت جریمه در دادگاه پرونده دارد. او انتظار دارد که دو برابر ارزش فعلی دستگاههای خود جریمه خواهد شد ولی نمیداند که چگونه خواهد توانست این مبلغ را بپردازد.
تجهیزات قاچاق
این استخراج کنندگان بیت کوین با مشکلات زیادی در زمینه تجهیزات قاچاق شده و هزینههای برق مصرفی از سوی سازمانها مواجه هستند.
یک توسعه دهنده که حاضر به افشای نامش نبود، میگوید اکثر تجهیزات کامپیوتری و کالاهای لوکس شامل دستگاههای تهویه هوا گرفته تا لوازم صوتی و تصویری عملا قاچاق میشوند. او ادامه داد: محصولات خارجی بازار خاکستری یا بازار موازی معمولاً ارزان تر و با کیفیت تر از محصولاتی هستند که از سوی نمایندگان رسمی فروخته میشوند.
او افزود:
اگر دولت واقعا میخواهد افرادی را که در ایران از کالاهای قاچاق استفاده میکنند دستگیر و جریمه کند، باید تمام افراد جامعه را مشمول این قانون کند. این در حالی است که تنها در یکی از مناطق جنوب تهران، ده ها فارم استخراج بیت کوین به تازگی تعطیل و توقیف شدهاند.
در گزارشی که یک روزنامه نگار تهرانی به سایت خبری Bitcoin Magazine ارائه کرده است، تمرکز بیش از حد دولت برای پیدا کردن و جریمه کردن استخراج کنندگان ، آسیبهای بزرگی به جامعه رمز ارز کشور وارد کرده است.
به تازگی یک بررسی توسط شرکت تحقیقاتی-آماری Gate Trade، از حدود ۶۰۰ نفر استخراج کنندگان بیت کوین در ایران طی دو هفته اخیر صورت گرفته است. در نتایج این مطالعه مشخص شد که به اعتقاد ۴۰ درصد از پاسخ دهندگان “عدم شفافیت قانونی و نظارتی بزرگترین چالش موجود در زمینه بیت کوین است”.
استخراج کننده دیگری که در نزدیکی تهران با استفاده از برق صنعتی مزرعه استخراج خود را تاسیس کرده است، مدعی شد که با توقف فعالیت وی حداقل ۳۰ نفر شغل خود را از دست داده و بیش از یک ماه درآمدی نداشته اند. وی همچنین افزود
افرادی که با دستگاههای کوچکتر و شخصی مشغول به فعالیت هستند، از انتقال تجهیزات خود هراس دارند.
استخراج کننده سوم در این رابطه گفت:
اگر پلیس شما را با تجهیزات استخراج در ماشینتان دستگیر کند، تجهیزات شما توقیف شده و شما نیز برای حمل تجهیزات وارداتی غیر قانونی جریمه میشوید.
در ماه جولای خبرگزاری فارس نیز در گزارشی نوشت که چندین فرد ناشناس در حین جابجایی تجهیزات استخراج قاچاق در جنوب شهر ساوه دستگیر شدند.
نبرد قدرتها
در چنین شرایطی رشد بخش استخراج بیت کوین متوقف شده چراکه برخی از استخراج کنندگان کوچک بطور زیر زمینی فعالیت کرده و فعالیت سایر افراد کاملا متوقف شده است.
تجهیزات مزرعه استخراج فرد سوم نیز توسط دولت توقیف شده و برای وی در دادگاه پرونده ای تشکیل شده است. این ماینر نیز مانند توسعه کننده بیت کوینی که به آن اشاره کردیم اظهار داشت مدرکی دال بر استفاده دولت از تجهیزات توقیف شده آنان برای استخراج بیت کوین وجود ندارد و امیدوار است که شرایط همین گونه باقی بماند.
این فرد مدعی شد در حالی که افراد بسیاری برای استخراج بیت کوین از برق سرقتی استفاده میکنند، وی برای این کار با یک نیروگاه برق قرارداد بسته است. وی گفت اکثر همکاران وی یا تجهیزات خود را از دست داده اند یا مجبور شده اند تا از ادامه فعالیت خود دست بکشند، با این حال کسی در طول این تابستان زندانی نشده است.
استخراج کننده سوم با ابراز امیدواری از تبدیل ایران به قطب عملیات استخراج بیت کوین گفت:
تنها خواسته ما بعنوان افرادی که در ایران زندگی میکنیم آن است که دولت اهمیت چنین موقعیت و فرصتی را درک کند.
استخراج کننده دوم نیز با تصدیق گفتههای وی افزود:
در غیر این صورت بدترین حالت ممکن این است که ما مجبور خواهیم شد تا تجهیزات خود را با کمترین قیمت (مانند زباله) بفروشیم.