بیت کوین و مارپیچ مرگ : کاهش قیمت و توقف فعالیت ماینرها
بازار بیت کوین پس از پشت سر گذاشتن دورهای مثبت در معاملات خود اکنون باز هم روندی نزولی به خود گرفته و همین مسئله بسیاری از سرمایهگذاران این حوزه را دچار نگرانی کرده است. پیش از این نیز در طی بازار خرسی سال ۲۰۱۸ عده بسیاری از تحلیلگران از پدیدهای با نام “مارپیچ مرگ بیت کوین” دم میزدند که گریبانگیر این رمز ارز شده است، اما در نهایت بیت کوین بار دیگر روند صعودی به خود گرفت. باید دید که در سال ۲۰۲۰ و پس از فاز بعدی نصف شدن پاداش استخراج بلاکها یا هاوینگ، قیمت این رمز ارز چه روندی به خود خواهد گرفت.
بیت کوین و مارپیچ مرگ : راکد شدن بازار رمز ارزها قیمت بیت کوین را در خطر کاهش بیشتر قرار داده و این کوین در تلاش است قیمت خود را دوباره بازیابی کند. کاهش قیمتها میتواند احتمال “توقف فعالیت ماینرها” را افزایش دهد که گفته میشود باعث افت قیمت شدید بیت کوین در دسامبر ۲۰۱۸ شد.
در اواخر سال گذشته، قیمت بیت کوین پس از چند ماه ثبات در بازه ۶,۰۰۰ تا ۶,۵۰۰ دلار به حول و حوش ۶۰۰۰ دلار کاهش پیدا کرد. سقوط به بازه قیمتی ۳,۰۰۰ دلار در تنها یک ماه اتفاق افتاد.
چرا ماینرها فعالیت خود را متوقف میکنند؟
توقف فعالیت ماینرها در بازار بیت کوین زمانی اتفاق میافتد که استخراج رمز ارز دیگر برای آنها سودآوری ندارد. ماینرها با کاهش سود طبیعتا سرمایههای بیت کوینی خود را خواهند فروخت و بدین صورت به وضعیت نامساعد بازار واکنش نشان خواهند داد. اگر ماینرها سرمایههای خود را به فروش برسانند، فشار زیادی در بازار به وجود خواهد آمد. چنین فشاری محیط دشواری را برای رمز ارزهای رایج مانند بیت کوین به وجود میآورد تا نیروی خود را حفظ کنند.
مراکز استخراج و شرکتهای بزرگ در مواقع کاهش کوتاهمدت قیمتها، سرمایههای خود را به فروش نمیرسانند و قراردادهای بلندمدت خود را با تامینکنندگان برق حفظ میکنند. آنها همچنین از سرمایههای بیشتری برای مواجهه با بیثباتی بازار در دورههای طولانیمدت استفاده میکنند.
در عین حال، توقف فعالیتها به صورت کوتاهمدت در میان شرکتهای استخراج کوچکتر محتمل است. بسته شدن شرکتهای استخراج بزرگ یکی پس از دیگری میتواند به یک مارپیچ مرگ منتهی شود که در آن نرخ هش (Hash rate) شبکه بیت کوین به نزدیکی صفر کاهش پیدا میکند.
با این وجود، همانطور که آندریاس آنتونپولوس (Andreas Antonpoulos)، محقق امنیتی رمز ارزها، قبلا خاطرنشان کرده است، مارپیچ مرگ یا کاهش شدید در نرخ هش شبکه بیت کوین به احتمال زیاد اتفاق نخواهد افتاد، چرا که ماینرها دارای دیدگاه و استراتژی طولانیمدت هستند.
بنابراین، زمانی که توقف فعالیت استخراج به صورت کوتاهمدت اتفاق میافتد، همانند سال ۲۰۱۸، بازار معمولا در بازه شش ماه تا یک سال احیاء میشود. در حال حاضر نمیتوان پیشبینی کرد که آیا پیش از پایان سال شاهد چنین پدیدهای خواهیم بود یا خیر. با این حال، اگر روند منفی بازار در سهماهه اول ۲۰۲۰ ادامه پیدا کند، ممکن است باز هم شاهد راکد شدن بازار همانند دسامبر ۲۰۱۸ باشیم.
بازار خرسی بیت کوین
زمانی که قیمت بیت کوین بعد از رسیدن به ۱۰,۶۰۰ دلار در تاریخ ۲۶ اکتبر در سراشیبی ممتدی قرار داشت، بسیاری از تحلیلگران فنی پیشبینی کردند که قیمت این رمز ارز به محدوده ۵ تا ۶ هزار دلار سقوط خواهد کرد.
برای مثال، معاملهکننده رمز ارزها اریک تیس (Eric Thies) اذعان داشت که یکی از شاخصهای کلیدی بازار خرسی پدیدار شده است و بیت کوین در آیندهای نزدیک با افت قیمتی شدید مواجه خواهد شد. پس از دو هفته بیثباتی شدید در بازار بیت کوین، تیس عنوان کرد که این رمز ارز ممکن است روند صعودی به خود بگیرد و در توییت ۱ دسامبر خود نوشت که چشمانداز بازار چندان جالب نیست. این تحلیلگر تاکید کرد که ساختار فعلی “پتانسیل زیادی برای بازار گاوی دارد” و این سناریو را رد نکرد که بیت کوین ممکن است به سطح مقاومت بالاتری دست پیدا کند.
DonAlt، یکی از معاملهکنندگان نامآشنای رمز ارزها، اذعان داشت که هنوز نمیتوان گفت که بیت کوین در مسیر بازیابی قیمت خود قرار دارد و هرگونه روند مثبت به مدتزمان بیشتری نیاز دارد.
سطح مقاومت بالاتر بیت کوین در میان ۷,۶۰۰ تا ۸,۵۰۰ دلار قرار دارد و طبق DonAlt، گذشتن بیت کوین از این سطح در کوتاهمدت ممکن است نشاندهنده روند گاوی باشد. وی عنوان کرد:
اکنون که هیجان بازار فرو نشسته، روند گاوی بازار نیز به سرعت ناپدید شده است. هماکنون شاهد بازگشت بازار خرسی بعد از یک دوره صعودی هستیم.
شرکت های بزرگ استخراج با مشکلات زیادی روبرو هستند
پیشبینی میشود که قیمت سربسر استخراج بیت کوین در بازه ۴,۱۰۰ تا ۴,۵۰۰ دلار قرار داشته باشد. طبق گزارشات شرکت استخراج Miner Hut8 واقع در کانادا، این شرکت در تمامی سهماهه سوم سال با قیمت ۴,۳۰۰ دلار به استخراج بیت کوین مشغول بوده است. طبق اعلامیه این شرکت:
درآمد برابر با ۲۶.۷ میلیون دلار است؛ حاشیه سود استخراج ۵۸% و درآمد قبل از بهره، مالیات و استهلاک ۱۴.۷ میلیون دلار است. تعداد ۱,۹۶۵ بیت کوین با احتساب هزینههای برق، کارمزدهای استخر استخراج و تمامی هزینههای تولیدی با قیمت ۴,۳۶۳ دلار استخراج شده است.
با این وجود، ستریس پاریبوس (Ceteris Paribus)، محقق حوزه رمز ارزها، خاطرنشان کرده است که قیمت استخراج محاسبهشده توسط Miner Hut8 “چیزهایی مانند افت قیمت، مخارج و همچنین هزینههای مالی خالص را در نظر نگرفته است” که قیمت استخراج را به ۷,۱۰۰ دلار میرسانند. این محقق افزود:
اگر این قیمت در کوتاهمدت پایینتر از ۷,۱۰۰ دلار باقی بماند آنها همچنان به استخراج ادامه خواهند داد، چرا که این مبلغ هنوز هم بزرگتر از هزینههای عملیاتی و همچنین تجهیزات استخراج است. اما در طولانیمدت نمیتوان انتظار داشت که باز هم سودآوری داشته باشند. آنها باید تجهیزات خود را جایگزین کنند، دستمزد کارمندان را بپردازند، هزینههای دیگر را پرداخت کنند و غیره.
کاهش قیمت بیت کوین و افزایش سختی استخراج تاثیری منفی بر روی حاشیه سود استخراج Hut8 و همچنین شرکتهای استخراج دیگر گذاشته است. شرکتهای استخراج بزرگ به دلیل سرمایههای کلان بیت کوینی و نقدی نیاز چندانی به کاهش فعالیتهای خود ندارند.
با این وجود، اکوسیستم دشواری که پیش روی استخراجکنندگان قرار دارد ممکن است شرکتهای کوچکتر را با مشکل مواجه کند، مخصوصا اگر بیت کوین وارد بازه ۶ هزار دلار شود؛ بازهای که میتواند بیشتر افراد را با مشکلاتی جدی روبرو سازد.
نصف کردن پاداشها تاثیری سریع نخواهد داشت
یکی از مورد انتظارترین رویدادهای سال ۲۰۲۰ نصف کردن پاداش بلاک بیت کوین در ماه مه است. این مکانیزم که هر چهار سال یک بار انجام میشود، پاداش دریافتی توسط ماینرها و همچنین نرخ تولید بیت کوینهای جدید را کاهش میدهد، چرا که شبکه به میزان تعیینشده ۲۱ میلیون بیت کوین خواهد رسید.
از سال ۲۰۱۸، نصف کردن پاداشها به عنوان عامل اصلی بعدی در بازگشت قیمت بیت کوین مورد بحث قرار گرفته است. از آنجا که رمز ارزها داراییهایی کمیاب هستند، هر رویدادی که ذخیره آنها را کاهش دهد بر قیمت آنها تاثیر خواهد داشت. با این وجود، سرمایهگذاران کلان اذعان داشتهاند که نصف کردن پاداشها به احتمال زیاد تاثیری سریع بر قیمت بیت کوین نخواهد داشت.
اگر نصف کردن پاداشها تاثیر مثبتی بر قیمت بیت کوین نداشته باشد، میتوانیم تاثیر مضاعف آن را بر استخراجکنندگان مشاهده کنیم، چرا که سعی خواهند کرد از زیرساختهای بهتر و تجهیزات کارآمدتر استفاده کنند و هزینههای خود را کاهش دهند.
همانطور که در طی سالیان گذشته مشاهده شده است، نصف کردن پاداش بیت کوین تا یک یا دو سال بعد از آن باعث افزایش قیمت نشده است، احتمالا به این دلیل که قیمت آن قبل از انجام چنین کاری در بازه مناسبی قرار داشت. به همین صورت، این امکان وجود دارد که توقف فعالیتها از جانب استخراجکنندگان کوچکتر بیت کوین را به بازه ۵ تا ۶ هزار دلار بکشاند، همانطور که از میانههای سال ۲۰۱۹ نسبتا پایین بوده و باعث به وجود آمدن گرایشی منفی در آغاز سال ۲۰۲۰ شده است.
روند کنونی قیمت بیت کوین
بیت کوین هماکنون نیز در زمینههای مختلف مانند فعالیت کاربران، ارزش تراکنشها به صورت دلار و نرخ هش قدرتمند باقی مانده است. دادههای رسمی Blockchain.com نشان میدهند که تعداد آدرسهای مورد استفاده از ۳۱۰,۰۰۰ در ژانویه ۲۰۱۹ به تقریبا ۵۰۰,۰۰۰ در کمتر از ۱۲ ماه رسیده است. نرخ هش نیز از ۴۱ اگزاهش در ژانویه به ۹۲ اگزاهش رسیده و در این بازه دوبرابر شده است.

نرخ هش شبکه بیت کوین. منبع: Blockchain.com
تیموتی پترسن (Timothy Petersen)، سرمایهگذار بیت کوین، اذعان داشت که “حباب ۲۰۱۹” بیت کوین به احتمال زیاد در مدتزمان دو هفته خواهد ترکید و در انتهای سال شاهد یک کف قیمت جدید خواهیم بود. بنابراین، اگر فروش بیت کوین در هفتههای آتی اوج بگیرد، محتملترین دلیل کاهش قیمت، توقف فعالیت شرکتهای استخراج کوچک خواهد بود. توقف استخراج همچنین از نظر بسیاری از سرمایه گذاران به عنوان یکی از نقاط قوت برای افزایش قیمتها در میانمدت یا بلندمدت در نظر گرفته میشود، چرا که اغلب معمولا پایان بازار خرسی و آغاز فاز صعودی را نشان میدهد.