چرا اتریوم آیندهی بلاکچین است؟
پلتفرم بلاکچینی که بتواند بیشترین کاربرد و مقیاس پذیری را داشته و بیشترین توسعه دهندگان را به خود جذب کند، وارث بعدی امپراطوری بلاکچین خواهد بود و آینده آن را رقم خواهد زد. در حال حاضر اتریوم از پتانسیل زیادی برای رسیدن به این جایگاه برخوردار است. اتریوم ICO های بیشماری انجام داده و دارای بیشترین تعداد توسعهدهنده است که در سطح جهان روی آن کار میکنند. این مقاله سعی دارد با بررسی ویژگیهای برتر اتریوم، به ویژه در زمینه جلب اعتماد استارتاپها و توسعه دهندگان و مقایسه آن با دیگر پلتفرمها، آینده اتریوم و بلاکچین را پیش بینی کند.
پلتفرمی که میزبان بیشترین تعداد استارتآپها باشد و بیشتر توسعهدهندگان را جذب خود کند برنده است.
پلتفرم بلاکچینی که بیشترین کاربرد، بیشترین توسعهدهنده و مقیاس پذیرترین چارچوب ایجاد dApp (اپلیکیشن غیرمتمرکز) را داشته باشد، قطعا پیروز میدان خواهد شد و به عنوان وارث فناوری بلاکچین، تاج و تخت را از بیتکوین خواهد گرفت.
به سختی میتوان استدلال کرد که در سال ۲۰۱۸ این پیروزی از آن اتریوم (Ethereum) نباشد. اتریوم ICO های بیشماری را میزبانی کرده و دارای بیشترین تعداد توسعهدهنده است که در سطح جهان روی آن مشغول کار هستند. به گزارش CNBC در اکتبر ۲۰۱۷ شمار توسعهدهندگان اتریوم به ۳۵,۰۰۰ نفر رسیده است. برخی بر این باورند که در سال ۲۰۱۸ این رقم رشد داشته و در حال حاضر نزدیک به ۲۰۰,۰۰۰ توسعهدهنده را شامل میشود. این رقم را کِوین روک (Kevin Rooke) یوتیوبر و پژوهشگر ارزهای رمزنگاری شده اعلام کرده است.
اتریوم: دست پروردهی تمرکززدایی
کمتر پروژهی بلاکچینی را میتوان یافت که همانند اتریوم و ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) تجسمی از تمرکززدایی باشد. اتریوم برمبنای نسل تازهتری از فناوری بلاکچین ساخته شده و برای مهندسان نرمافزار بهسازی شده است. با توجه به پیشرفتهای اتریوم در زمینهی شاردینگ (تقسیمبندی پایگاه داده) و شبکه پلاسما، دور از انتظار نیست که در آیندهی نزدیک موانع مقیاس پذیری را از سر راه بردارد.
بر اساس گزارشهای موجود، از میان ۱۰۰ پروژهی برتر بلاکچین، ۹۴ پروژه در شبکهی اتریوم راهاندازی شده است. سرمایه بازار اتریوم در میانهی ۲۰۱۸ به مرز ۵۲.۳ میلیارد دلار رسیده، اما این رقم به خوبی بیانگر رشد اتریوم به عنوان پلتفرم dApp پیشگام برای توسعهدهندگان و استارتآپهای بلاکچین نیست.
« مشکل ریشهای پولهای رایج این است که برای کارکردن نیاز به اعتماد دارند. باید همه به بانک مرکزی اعتماد کنند تا ارزش پول رایج را پایین نیاورد، اما تاریخ وجوه رایج در جوامع نشان میدهد که بارها و بارها به این اعتماد خیانت شده است. » – ساتوشی ناکاموتو
اتریوم: پلتفرمی که توسعهدهندگان خواهان کار کردن روی آن هستند
ثابت قدم بودن اتریوم در به کارگیری یک استراتژی مقیاس دهی در کنار تلاش برای تمرکززدایی، بیش از همه در انتخاب اتریوم به عنوان گزینهی نخست توسعهدهندگان تازهکار در زمینهی dApp نمود پیدا کرده است. بیتکوین طی یک دههی گذشته رشد پیدا کرد و به یک مخزن دیجیتالی برای ذخیرهی ارزش تبدیل شد، اما به دلایل مختلف از نظر شیوههای پرداخت افزایش مقیاس پیدا نکرد. این در حالی است که اتریوم به طور فزاینده خود را به عنوان پلتفرم پیشروی اپلیکیشنهای نامتمرکز (dApp) مطرح نموده است. رقیبانی از گوشه و کنار خود را نشان دادهاند، اما هیچ کدام تهدیدی جدی برای تصاحب این جایگاه محسوب نمیشوند. از جملهی آنها میتوان به EOS ، NEO، کاردانو (Cardano)، استلار (Stellar)، کوانتوم (Qtum)، آیکون (ICON) و اخیرا ترون (Tron) اشاره کرد. اینها ارزهایی هستند که ارزش قابل توجهی در بازار پیدا کردهاند و با تمرکز بر مجموعهای از اپلیکیشنهای نامتمرکز در بازار جهانی حضور یافتهاند.
استارتآپهای بلاکچین و توسعهدهندگان با چه معیاری اعتماد میکنند؟
فهرست کسانی که در اتریوم حضور دارند بلندتر از آن است که بتوان به آن اشاره کرد و حتی سختگیرترینها همچون شبکهی بلاکچینی اینترنت اشیا ویچین (VeChain) که مرکز آن در چین واقع است، هم در شبکهی اتریوم حضور دارند. Tron در حال اقدام است تا رقیبی برای NEO بسازد که به آن لقب « اتریوم چین» دادهاند. مشخص نیست کاردانو و EOS آنگونه که ادعا میکنند، برتری فنی لازم را برای تهدید کردن اتریوم در آیندهی نزدیک یا چند سال آینده داشته باشند یا خیر.
از سوی دیگر خوب است بدانیم که اتریوم با شرکتهای بزرگی همچون آمازون، شراکت قابل توجهی در فضای ابری دارد. ویتالیک بوترین میگوید:
« بیشتر فناوریها در پی اتوماتیک ساختن کار افرادی هستند که به مشاغل خدماتی مشغولند، اما بلاکچین در پی اتوماتیک ساختن مرکز است. بلاکچین به جای اینکه رانندگان تاکسی را بیکار کند، اوبر (Uber) را بیکار میکند و به رانندگان تاکسی امکان میدهد مستقیما با مشتریان سر و کار داشته باشند.»
با گذشت زمان فناوری بلاکچین رشد پیدا میکند و در مسیر گسترش خود به فناوریهایی همچون فضای ابری (Cloud) میرسد، قراردادهای هوشمند وارد حوزهی خدمات میشود و دسترسیپذیری را دگرگون میسازد. به این ترتیب اقتصاد اشتراکی و نامتمرکز ساختن کارها به شکل گسترده پدیدار خواهد شد. یکی از شهرهای سوییس، به صورت آزمایشی رایگیری به وسیله بلاکچین را انجام میدهد و افراد در آن به وسیلهی شناسههای متعلق به اتریوم رای میدهند. نقش اپلیکیشنهای بلاکچین در زندگی ما هنوز از اساس روشن نیست، اما به کارگیری آن شتاب گرفته و همچنان نیز ادامه خواهد یافت.
افزون بر این، منافع مهندسان نرمافزار، توسعهدهندگان و کدنویسان همواره از بالاترین اولویت برخوردار است. اگر هک و دستکاری در بیتکوین باعث از دست رفتن ارزش آن شود و قیمت بیتکوین سقوط کند، اتریوم بدون نگرانی از چنین مشکلاتی میتواند به عنوان نخستین پیشرو در تقاطع کسب و کار، تمرکززدایی و استارتآپهای بلاکچین خود را مطرح کند. در حالی که فشار مقررات باعث کاهش مجموع سرمایهگذاری در سال ۲۰۱۸ شده است، اگر EOS و تلگرام را که اساسا استثنا هستند کنار بگذاریم، میتوان گفت که اتریوم در حال کاربردیتر شدن است و مرتب موارد استفادهی بیشتری پیدا میکند. بلاکچین ممکن است همانند هوش مصنوعی و حافظهی ابری، آیندهی کسب و کار نباشد، اما قطعا میتوان گفت بلاکچین با اضافه شدن بازگشت سرمایه (ROI) و مزایای آشکاری که دارد، در حال تبدیل شدن به یک پروتکل مهم است.
در زمینهی پروژههای متن باز و تمرکززدایی، توسعهدهندگان جذب محیط نوآوریهای پویا میشوند. حتی وال استریت هم شاهد مهاجرت گروههایی از نخبههای مالی است که با مهندسان نرمافزار همکار شده و سراغ پروژههای هیجانانگیز نوین میروند. دلیل این مساله پدیدهی رمزنگاری (crypto) نیست بلکه تا حد زیادی اتریوم عامل آن است. ICOها در سال ۲۰۱۷ نیروی مورد نیاز برای جهش رمزنگاری را فراهم کردند و به کارگیری بلاکچین در کسب و کار، نگرش کلی ما نسبت به فناوری بلاکچین را در سال ۲۰۱۸ تغییر خواهد داد. بلاکچین در حال حاضر از محاسبات کوانتومی و ابرکامپیوترها جلو زده و بیشترین تاثیر را در نوآوریهای آتی دارد. گوناگونی استارتآپهای جدید بلاکچین به راستی شگفتآور است.
ساتوشی ناکاموتو میگوید:
« ماهیت بیتکوین به گونهای است که پس از انتشار نسخهی ۰.۱، شکل کلی بیتکوین برای همیشه مشخص شد.»
در حالی که بیتکوین تبدیل به یک اثر و نماد پایدار و ثابت شده، اتریوم اما پویا است و باید رشد و نمو پیدا کند تا به عنوان سردمدار پلتفرمهای dApp پاسخگوی نیازهای زمانه باشد.
اهمیت ایدئولوژی و اعتماد برای توسعهدهندگان
ویتالیک بوترین یکی از شخصیتهای برجسته و معتبری است که آرمانگرایی شفاف وی آشکارا در تضاد با رویکرد سودجویانهی دیگر پروژههای رمزنگاری و آلتکوینها قرار دارد. اندیشه و چشماندازهای ویتالیک بوترین باعث شده اتریوم اصلا شبیه مایکروسافت یا فیسبوک نباشد.
اگر نگاهی به آمارهای گوگل بیندازیم و سه شهر بزرگ سانفرانسیسکو، سیاتل و نیویورک را در نظر نگیریم، به نظر شما سال گذشته جستجو برای اتریوم در کدام شهرهای امریکا انجام گرفته است؟ شهرهای آستین، لسآنجلس، سندیگو، بوستون، دنور، میامی، واشینگتن و شیکاگو. به این ترتیب اگر شاخص مکان را در نظر بگیریم، میتوان گفت که بسیاری از توسعهدهندگان جوان در این مناطق قرار دارند. برخی از با استعدادترین توسعهدهندگان و کارآفرینان جذب فضای بلاکچین شدهاند و این بسیار هیجانانگیز است. در عین حال، چین با اختلاف فراوان بیشترین جستجو برای اتریوم را به خود اختصاص داده است. به این ترتیب میتوان گفت که بسیاری از کارهای مهم در زمینهی استارتآپ بلاکچین در کشور چین در حال شکل گرفتن هستند.
در دنیایی که پیچیدگیهای آن مدام در حال افزایش است، شاید بزرگترین ارمغان بلاکچین این است که به ما میآموزد چگونه مشکل اعتماد، پاسخگوپذیری و امنیت را در محل تقاطع صنایع بیشمار و زیرمجموعههای آنها حل کنیم. بهتر است واقعبینانه بنگریم، این مسائل در حال تشدید شدن هستند و به زودی در زنجیرههای ارزشی سراسر جهان همهگیر خواهند شد. ویتالیک بوترین میگوید:
« هر چه جامعه پیچیده و پیچیدهتر میشود، فریب دادن از راههای گوناگون مدام آسان و آسانتر میشود و پلیس حتی برای فهم قضیه کار دشوارتری خواهد داشت.»
جوانان، مصرفکنندگان و شهروندان در سیستمها، اپلیکیشنها، خدمات، دولت، سیاست و همچنین در پایداری تجاری، خواهان سطح دیگری از اعتماد هستند. ویتالیک بوترین میگوید:
«در بلاکچین، تمرکززدایی بزرگتری را میتوان به اجرا درآورد. اتریوم میتواند وسیلهی رسیدن به این هدف باشد. جوامع ثروتمند سراسر جهان در حال رو به رو شدن با بحران فزایندهی اعتماد در سلسله مراتب موجود هستند. اقتصادهای راکد، افزایش نابرابری، فساد سیاسی و افزایش تکقطبی شدن فناوری به نفع طیف توانمندتر، شرایط را برای بروز یک واکنش تند پوپولیستی مهیا ساخته است. »
فیسبوک بزرگترین شرکتی است که با بحران اعتماد دست به گریبان است. فیسبوک حتی اعلام کرده به دنبال توسعهی بلاکچین و ورود آن در مدل کسب و کار خودش است. کوین بیس (Coinbase) برای حفظ محبوبیت اپلیکیشن خود تقلا میکند و میکوشد در آینده همچنان مطرح بماند. همچنین پیدایش راه حلهای رمزنگاری و بلاکچین قویتر به رهبری آسیاییها امری اجتناب ناپذیر است. Tron بیاندازه جاهطلب است و NEO مدعی است مزایای زیادی نسبت به اتریوم دارد. چین میتواند آهنگ پیشروی پروژههای بلاکچین را سریعتر کند و احتمالا در دههی ۲۰۲۰ این کار را انجام خواهد داد. اما پرسش این است که آنها چگونه میتوانند توسعهدهندگان را از پلتفرم اتریوم بربایند؟
در حالی که بیتکوین در گیر و دار مناقشات خود است، اتریوم در تقاطع انتخاب مسیر آیندهی خود قرار گرفته است. این دو از این نظر به مانند yin و yang (قطبهای مخالف) دنیای ارز دیجیتال هستند. وب ۳.۰ که قراردادهای هوشمند را با ۵G اجرا میکند چه چیزی به ارمغان خواهد آورد؟ در دنیایی که اینترنت اشیاء همه چیز را در بر میگیرد، شاهد چه سیستمهای بلاکچینی خواهیم بود؟ به زودی خواهیم فهمید.