نقدینگی چیست؟
وقتی که درباره رمز ارزها صحبت میکنیم، نقدینگی به چه معناست؟ این مقاله به تعریف این مفهوم مالی در ارتباط با بازار ارزهای رمزنگاری شده میپردازد. به علاوه، دو مفهوم مرتبط با نقدینگی، یعنی بازار نقدی و دارایی نقدی را نیز بررسی میکند.
نقدینگی (نقدشوندگی) عبارتی است که به این صورت تعریف میشود: امکان خرید و فروش دارایی در بازار، بدون اینکه هیچ تغییر اساسی در قیمت دارایی رخ دهد. نقدینگی میتواند به دو حوزهی مختلف اشاره کند: بازار نقدی و دارایی نقدی.
بازار نقدی به این معناست که همیشه سرمایهگذاران مشتاق معامله در بازار وجود دارند. دارایی نقدی نیز به آن دارایی اشاره میکند که به راحتی به پول نقد تبدیل میشود.
وقتی که درباره رمز ارزها صحبت میکنیم، نقدینگی به چه معناست؟
در هر سرمایه گذاری، آنچه شما میخواهید این است که بتوانید به سرعت و بدون نیاز به کاهش قیمت یا انتظار زیاد برای پیدا کردن زوج معاملاتی، توکنهای خود را خرید و فروش کنید. برای اینکه انجام چنین کاری ممکن باشد، بازاری که در آن معامله میکنید باید نقدی باشد. به عبارت دیگر، باید فعالیت معاملاتی زیادی وجود داشته و مزایده و قیمتها نباید بسیار پراکنده باشند.
بیایید از دیدگاه یک فروشنده مثال بیاوریم:
باب ۵ توکن از یک رمز ارز معین دارد و قیمت توکنهایش در پنج روز گذشته افزایش یافته است. باب خوشحال شده و میخواهد تمام توکنهایش را به قیمت فعلی بازار بفروشد.
اگر بازار نقدی باشد؛ یعنی اگر خریدارانی برای خرید توکنهای باب با قیمتی که مد نظر اوست، وجود داشته باشند، باب میتواند تمام دارایی خود را به قیمتی که میخواهد به سرعت بفروشد. معامله باب بر قیمت توکن اثر نمیگذارد، زیرا نقدینگی کافی برای انجام معامله باب وجود دارد.
اگر باب بخواهد ۵ توکن خود را به قیمت فعلی بازار بفروشد، اما بازار غیر نقدی بوده یا نقدینگی پایین داشته باشد، یعنی خریدارانی که حاضر باشند قیمت مد نظر باب را پرداخت کنند، وجود نداشته باشند، او باید قیمت درخواستی خود را پایین آورده یا منتظر بماند تا نقدینگی بازار بیشتر شده و او بتواند توکنهای خود را بفروشد. اگر باب تصمیم بگیرد که قیمت مورد نظر خود را پایین بیاورد، معاملهی او بر قیمت فعلی توکن در بازار نیز تاثیر میگذارد.
چگونه میتوان فهمید که بازار نقدی است یا نه؟
وقتی که میخواهید ببینید که یک بازار نقدی است یا غیر نقدی، خوب است که سه شاخص مهم را در نظر بگیرید. حجم معاملات در ۲۴ ساعت، حجم دفتر سفارشات و اینکه قیمت درخواستی تا چه اندازه از قیمت مزایده بالاتر است؛ یعنی همان اختلاف قیمت خرید و فروش.
با این حال، ممکن است دفتر سفارشات به خاطر عواملی مثل سفارشات خرید و فروش سهام و سفارشات آیسبرگ (Iceberg)، همیشه نمایانگر خوبی نباشد. این سفارشات با خودکارسازی معاملات ایجاد شده و در نتیجه، تا زمانی که شرایط خاصی تحقق نیابد، در دفتر سفارشات ظاهر نمیشوند.
در زمان رسیدگی به معاملات، نقدینگی بسیار اهمیت داشته و یکی از عوامل کلیدی برای ورود و خروج آسان به بازار به حساب میآید.