نرخ هش یا هش ریت (Hash rate) چیست؟
اگر به زودی میخواهید وارد دنیای رمز ارز ها شوید، باید بدانید نرخ هش چیست و چه اهمیتی دارد. علاوه بر این، باید از اثرات آن بر ظرفیتهای شما در استخراج کوینها آگاه باشید. اگر در خصوص نرخ هش اطلاعات کافی داشته باشید، راحتتر میتواند برای استخراج این ارزها تصمیمگیری کنید. در این مقاله به شما میگوییم نرخ هش چیست، چه اهمیتی دارد و تاثیرات هزینهی برق بر سودآوری شما چقدر است.
نرخ هش (هش ریت) به این معناست که چه تعداد عملیات هشینگ در فرآیند استخراج در حال انجام است . نرخ هش بالاتر برای استخراج بهتر است چون شانس شما را برای پیدا کردن بلاک بعدی و دریافت جایزه بالاتر میبرد.(هرچه نرخ هش بیشتر باید تعداد حدسها برای پیدا کردن عدد نانس بیشتر است)
تعریف نرخ هش
نرخ هش به زبان ساده سرعتی است که دستگاههای استخراج کننده بر اساس آن عمل میکنند. استخراج رمز ارز ها به معنی پیدا کردن بلاکها از طریق محاسبات پیچیده است. این بلاکها شبیه معماهای ریاضی هستند. دستگاههای استخراج باید در هر ثانیه هزاران و حتی میلیونها حدس بزنند تا جواب صحیح را برای حل مسئله بلاک پیدا کنند.
به عبارت دیگر، ماینرها برای استخراج مفید بلاکها باید سربرگ بلاک را به شکلی برابر یا نزدیک با هدف هش کنند. هدف با هر تغییر در میزان دشواری استخراج تغییر میکند. ماینرها برای دستیابی به یک هش (یا هدف) خاص باید سربرگ برخی از بلاکها را عوض کنند؛ این کار به نانس (Nonce) مشهور است.
هر نانس با صفر شروع شده و برای رسیدن به هش (یا هدفِ) لازم هر بار تغییر میکند.
با توجه به این که تغییرات نانس یک جور بازی شانس و احتمال است، احتمال دستیابی به هش (یا هدفِ) مذکور خیلی کم است. بنابراین ماینرها با تغییر دادن نانس سعی میکنند تلاشهای بیشتری انجام دهند. تعداد تلاشهایی که هر ماینر در هر ثانیه انجام میدهد با عنوان نرخ هش یا توان هش شناخته میشود.
اندازه گیری نرخ هش و واحد آن
هش ریت بر اساس هش بر ثانیه (h/s) محاسبه میشود. بسته به تعداد هشها واحدهای دیگری چون مگا، گیگا و ترا نیز وجود دارد. برای مثال، دستگاهی با سرعت ۶۰ هش بر ثانیه در حین حل مسئلهی بلاک در هر ثانیه ۶۰ حدس میزند. از کیلوهش (KH/s) برای ۱٫۰۰۰ هش، مگاهش (MH/s) برای ۱٫۰۰۰ کیلوهش، تراهش (TH/s) برای ۱٫۰۰۰ مگاهش و پتاهش (PH/s) برای ۱٫۰۰۰ تراهش استفاده میشود.
دستگاههای مختلفی که برای استخراج رمز ارزهای مختلف به کار میروند، هشهای متفاوتی دارند. برای نمونه، هش ریت دستگاهی که برای استخراج بیت کوین استفاده میشود با دستگاهی که برای اتریوم استفاده میشود، متفاوت است. این موضوع به وسیله الگوریتمهای مختلفی تعریف میشود که توسط ارزهای رمزنگاری شده گوناگون مورد استفاده قرار میگیرد، چون میزان مصرف حافظه و توان پردازشی در رمز ارزهای مختلف یکسان نیست.
رابطه میان نرخ هش، سود ماینر و دشواری
نرخ هش، سود ماینر و دشواری به روشهای مختلف به یکدیگر وابستهاند. برای مثال بگذارید بیت کوین را در نظر بگیریم. هر زمان که دشواری شبکه بیت کوین افزایش یابد، نرخ هش نیز بالا رفته و به تعاقب آن، ماینرها ۱۲.۵ بیت کوین دریافت میکنند. تعداد ماینرهای شبکهی بیت کوین دشواری این شبکه را افزایش میدهد، چون در این صورت ماینرها باید در هر ثانیه حدسهای بیشتری بزنند.
تاثیر هزینه برق بر سود آوری
بگذارید برای سود آوری هم بیت کوین را در نظر بگیریم. در حال حاضر، یک دستگاه استخراج بیت کوین مثل ASIC توان هشی معادل ۱۲ تراهش بر ثانیه دارد. این دستگاه با احتساب دشواری امروز بیت کوین، سالانه میتواند ۰.۳۱۸ بیت کوین تولید کند.
منتها در محاسبه سود آوری باید هزینه برق تجهیزات استخراج را نیز حساب کنید. به این نکته کارآمدی ماینر میگویند. افزایش دشواری استخراج رمز ارزها باعث افزایش هزینه برق میشود. برای مثال، اگر نرخ هش یک دستگاه ۱۰ درصد بیشتر از یک دستگاه دیگر باشد، هزینهی برق آن ۵۰ درصد افزایش مییابد که عملاً بیفایده است. بنابراین هرچند نرخ هش در هنگام استخراج عامل مهمی به حساب میآید، ولی نباید میزان کارآمدی آن را فراموش کرد.