نرخ تغییر (ROC) چیست؟
نرخ تغییر (Rate Of Change) یک پارامتر برای اندازهگیری تغییرات قیمت یک سهام یا شاخص است. در دنیای اقتصاد این پارامتر نقش پررنگی دارد و حتی میتواند وجود حباب در بورس را پیشبینی کند.
نرخ تغییر یا ROC ، سرعت تغییر یک متغیر در یک بازه زمانی مشخص است. ROC به طور کلی برابر است با تغییر در یک متغیر، نسبت به همان تغییر در یک متغیر دیگر. به صورت گرافیکی ROC را میتوان با شیب خطی توضیح داد. برای این پارامتر معمولا حرف یونانیِ دلتا به کار میرود.
ROC برای نشان دادن تغییرات یک ارزش در یک بازه زمانی به زبان ریاضی به کار میرود و مومنتوم یک ارزش را نشان میدهد. محاسبه ROC بسیار آسان است؛ مقدار موجود سهام یا شاخص، تقسیم بر همان مقدار در گذشته. اگر این نسبت را منهای یک و ضرب در ۱۰۰ کنیم درصد تغییر را به دست خواهیم آورد.
ROC یا نرخ تغییر = ۱۰۰ * (۱ – مقدار قبلی / مقدار در حال حاضر )
اهمیت اندازهگیری ROC
ROC یک مفهوم مالی بسیار مهم برای سرمایهگذاران است. برای مثال، یک سهام قرضه با سرعت بالا یا سهامی که ROC مثبت دارد، در کوتاهمدت عملکرد بسیار خوبی خواهد داشت. بر عکس، سهامی با ROC پایین یا ROC منفی، یا ROC پایینتر از میانگین محرک، به دارندگان میگوید که به احتمال زیاد ارزش آن کاهش پیدا خواهد کرد و می تواند نشانه ای برای سهامداران باشد که سهام خود را بفروشند.
نرخ تغییر همچنین حبابهای بازار را به خوبی نشان میدهد. با وجود اینکه مومنتوم خوب است و تاجران به دنبال سهامی با ROC مثبت میگردند، اما اگر صندوقهای قابل معامله در بورس (ETF)، شاخص یا هزینههای مشترک در یک بورس، در کوتاهمدت جهش زیادی در ROC داشته باشند، این موضوع میتواند نشانهای باشد که این بورس غیر پایدار است. اگر ROC شاخص یا دیگر سهامهای بورس بالای ۵۰ درصد باشد، سرمایهگذاران باید منتظر یک حباب باشند.
رابطه ROC و قیمت
ROC برای اندازهگیری تغییرات در قیمت یک سهام در یک بازه زمانی به کار میرود و به آن نرخ تغییر قیمت نیز میگویند. نرخ تغییر قیمت از تفاضل قیمت سهام در زمان ب از قیمت سهام در زمان الف، تقسیم بر قیمت سهام در زمان الف به دست میآید.
نرخ تغییر قیمت = قیمت در زمان الف / (قیمت در زمان الف – قیمت در زمان ب )
نرخ تغییر قیمت از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا بسیاری از معامله گران به نسبت سرعت تغییر قیمت توجه زیادی نشان میدهند. برای مثال معامله گران گزینشی، ارتباط بین نرخ تغییر در قیمت کالای مورد نظر را نسبت به تغییرات کوچک در دارایی زیربنایی آن مورد بررسی قرار میدهند.
به شخصه عاشق سایتتون شدم انقد که مطالب رو ساده و قابل فهم توضیح میدین خداقوت