مونرو (Monero) فعالیت ماینرهای ASIC را متوقف میکند
مونرو یکی از رمز ارز های موفق در سالهای اخیر بوده است ولی در بروزرسانی جدید خود میخواهد دست ماینرهای ASIC را از شبکهی خود کوتاه کند. اعضای مونرو اعتقاد دارند که ورود این ماینرها به شبکه هش ریت مونرو را کاهش میدهد.
نهم مارس، شبکه مونرو (XMR) توسط یک هارد فورک با موفقیت ارتقا یافت. در این شبکه، الگوریتم جدید ماینینگ با استفاده از ساخت مدارهای مخصوص اپلیکیشن جدید (ASIC) انجام شده است. به علاوه، الگوریتم اندازه بلوکهای متغیر و حریم خصوصی پیشرفته نیز به عنوان ویژگیهای کلیدی مونرو معرفی شدند.
به محض خروج ماینرهای ASIC از این شبکه، هَش شبکه به اندازهی ۸۰ سنت سقوط کرد. این تغییر در طولانی مدت برای رمز ارز ها مفید خواهد بود.
ناشناس بودن؛ اصول مونرو
مونرو یک کوین خصوصی است؛ یعنی، ناشناس و غیر قابل ردیابی عمل میکند. مونرو در آپریل ۲۰۱۴ با نام بیت مونرو ایجاد شد و پس از منشعب شدن، تبدیل به یک پروژهی متنباز به نام مونرو (ترجمهی سکه در زبان اسپرانتو) شد.
مونرو بر مبنای الگوریتمِ هَش کریپتونایت نوشته شده و ۳ ویژگی کلیدی دارد: علامت دایره، که دو گروه از آدرسهای کاربران را ترکیب میکند. در اینجا هدف پیچیده کردنِ ردیابی تراکنشهاست. آدرسهای پنهانی، که برای هر تراکنش ساخته میشود تا آدرس مقصد برای هر کسی غیر از دو طرف معامله، غیر قابل شناسایی باشد. تراکنشهای دایرهای محرمانه، که از آن برای مخفی کردن مبلغ تراکنش استفاده میشود.
XMR میخواهد حریم خصوصیِ قویتری نسبت به رمز ارزهای معمول بسازد تا به ابزاری محبوب برای پرداختهای درون بازارهای سیاه (مانند آلفابِی (Alphabay) و Oasis) تبدیل شود. در سال ۲۰۱۶ XMR رشدی چشمگیر در حجم معاملات و بازار سرمایه و بیشتر از دیگر رمز ارزها تجربه کرد که این به دلیل معامله در پلتفرمهای متعدد بود. کوین مارکت کپ میگوید که این رمز ارز در این سال رشدی ۲۸۰۰ درصدی داشته است. در حال حاضر، با ۸۴۵ میلیون دلار، XMR سیزدهمین کوین برتر در بازار سرمایه است.
حریم خصوصی مونرو مجادلات زیادی به دنبال داشته است. برای مثال، مطابق گزارش کوین تلگراف، مونرو به دلیل تاکید بر ناشناس ماندن در معاملات، مورد توجه سفیدپوستانی مانند کریستوفر کنت ول (Christopher Cantwell) قرار گرفته است.
در نتیجه بسیاری از مهمترین بازیگران کریپتو مانند کوین چکِ ژاپن به مونرو جلب شد. کوین چک با فشار تنظیمگران محلی خود، و بر اساس قانون منع پولشویی (AML) و مقابله با تامین مالی تروریسم (CTF) مونرو و ۳ آلت کوین دیگر را حذف کرده بود. اخیرا نشست بینالمللی کمیتهی مالی فرانسه ممنوعیت فعالیت رمز ارزهایی که به طور ناشناس معامله میشوند را خواستار بود.
مدیر اقدام دارو در ایالات متحده (DEA) ادعا کرده که کوینهای خصوصی بسیار نقدینهتر و ناشناستر از بیت کوین هستند. این آژانس هنوز راهی برای ردیابی آلتکوینهایی مانند مونرو را میداند.
بروزرسانی جدید: ضد ASIC!
همانطور که قبلا اطلاعرسانی شده بود، نسخهی v 0.14.0 که به نام “بورون باترفلای (Boron Butterfly)” نیز نامگذاری شده است، با تعداد بلوکهای ۱۷۸۸۰۰۰ در ۹ مارس منتشر شد. با توجه به اینکه این فورک ناپیوسته است، هیچ شکافی در زنجیره رخ نداد. هارد فورکهای مونرو برای تضمین کیفیت، هر ۶ ماه یک بار منتشر میشود.
حریم خصوصی مونرو با تغییر در IP پرداخت بهبود یافته است و سایز بلوکها نیز قابل تغییر است.
از همه مهمتر، بروزرسانی این رمز ارز با الگوریتم جدیدش کریپتونایتآر (که به شکل CNv4 نیز نامگذاری شده) است. این الگوریتم برای حفظ غیر متمرکز بودن شبکه، در مقابل ASIC مقاوم است. مونرو ماینینگ در شبکهی XMR بر مبانی ASIC را از ابتدا ایجاد کرده بود ولی این کدها باید مرتبا بهروزرسانی شوند.
باینری فِیت، توسعهدهندهی مونِرو، به کوینتلگراف گزارش داده که الگوریتم جدیدی برای نشان دادن ASICهای بیفایدهی فعلی که ممکن است در ماینینگِ XMR شرکت کرده باشند طراحی کرده است. او در گزارش خود میگوید که با گنجاندن مجدد ASICها در الگوریتم، کارایی GPUها و CPUها کاهش مییابد:
دلیل این که میخواهیم مونرو ضد ASIC باشد این است که غیر متمرکز بودن شبکه تامین شود. ASICها بیشتر برای کالاسازی مناسبند. یکی از اهداف این پروژهی قابلیت تعویض این ارزهاست به همین دلیل باید در برابر سانسور نیز مقاوم باشند و کسی نتواند آنها را تحت فشار قرار دهد یا مجبور کند
یکی از اعضای فعال مونرو از طریق پیام مستقیم در ردیت به کوینتلگراف گفته: “الگوریتم کریپتونایتآر یکی دیگر از راهکارهای ما برای رفع ناکارآمدی ASICهاست. یکی از ویژگیهای این الگوریتم تولید کد رندم است که به وسیلهی آن، سازندگان ASIC نمیتوانند دستگاهی را بسازند یا طراحی کنند. او ادامه داد: “ضد ASIC بودن فلسفهی شرکت ما است.”
مارک داریا (Mark D’Aria) موسس و مدیر عامل BitPro، شرکتی نیویورکی که نصب و عملکرد مانینگ را مدیریت میکند، به کوین تلگراف گفته: ریگهای مبتنی بر ASIC مورد علاقهی توسعهدهندگان نیستند زیرا ذات سوددهی دارند؛ به خصوص در مورد رمز ارزهای با بازارهای کوچک.
“ASICها در واقع سختافزارهای تخصصی برای بازی مجموع صفرِ جایزهی بلوکها هستند. به همین دلیل سازندگان آن نمیخواهند پیشرفتشان فاش شود تا رقابت را نبازند. بر خلاف GPUها که سختافزارهایی برای استفادهی عمومی هستند، ASICها فقط ماشینهای چاپ پول هستند نه بیشتر.”
از زمان فعال شدن هارد فورکهای بارون باترفلای، نرخِ هَشِ شبکهی مونرو به اندازهی ۸۰ درصد سقوط کرد. این سقوط نشان میدهد که شبکه مجددا در اختیار ریگهای ASIC قرار گرفته و تلاشهای مونرو برای قطع این ارتباط بیثمر بوده است.
باینری فِیت میگوید این سقوط برای شبکه مضر نیست و هَش شبکه بعد از یک یا دو روز به حالت عادی بر میگردد و ثابت میشود:
الگوریتم مورد استفادهی ما امکان مقایسهی هش ریت در قبل و بعد از تولید فورک را در اختیار ما نمیگذارد. انرژیای که برای ماینینگ مصرف شده، معیار مناسبی برای امنیت شبکه (به دلیل غیر متمرکز بودن) است و نشانگری برای این مورد هم در دست نیست
یکی از اعضای مونرو به کوین تلگراف گفته که قبل از ورود ASIC به شبکه، هش ریت تقریبا ۳۵۰ تا ۴۰۰ مگا هش بر ثانیه بوده است و انتظار داریم باز هم به همان مقدار برگردد. اما در حال حاضر این مقدار ۲۶۹ مگا هش بر ثانیه است.
داریا در مورد سلطهی ASICها میگوید:
بزرگترین مشکل همهی ما (که حتا الگوریتم کریپتونایت را تحت تاثیر قرار داده) این است که ASICهای کریپتونایت از GPUها کارآمدترند. به محض ورود ASICها به شبکه، GPUها دیگر سوددهی ندارند.
در زمان انتشار فورکهای مونرو، پیشبینی کردیم که بیش از ۸۰% هش ریت در دست ASICهاست و احتمالا در معرض خطر حملهی ۵۱ درصدی قرار داریم. در تئوری امکان دارد Double Spending اتفاق بیفتد یا ترس از وقوع آن گسترش یابد تا سود و زیان شرکت تغییر نکند. اگر تسلط ASIC ادامه یابد، به مونرو هیچ گاه به عنوان منبع ذخیره ارزش نگاه نمیشود، زیرا در این صورت کل ارزش بلاکچینِ مونرو زیر سوال میرود.”
به همین دلیل، مونرو میخواهد به وسیلهی قطع ارتباط با ماینرهای ASIC یک پروژهی متنباز و غیر متمرکز باقی بماند. دستاوردی که فعلا داشته ایم این است که انتشار هارد فورکهای اخیر سرویسهای ماینینگ شرکت ژاپنی کوین هایو را متوقف کرده است.
این سرویس با مصرف انرژی بسیار زیاد لود کردن مرورگر را با مشکل مواجه میکند. کدهای کوین هایو ذاتا مخرب نیستند ولی هکرها به عنوان هدف حملهی خود به آن نگاه میکنند.
در ۲۶ فوریه، این سرویس ماینینگ خبر داد که میخواهد فعالیتهای خود را تا ۸ مارس متوقف کند: “با بهروزرسانی جدید شبکهی مونرو در ۹ مارس، ما مجبور به توقف کار خود شده ایم.”