مقایسه EOS ، اتریوم و ترون : کدام یک بهتر است؟
اتریوم (Ethereum) یکی از شناختهشدهترین پروژههای بلاک چینی است که میخواهد بستری برای اینترنت غیرمتمرکز آینده باشد. ولی اخیرا پروژههای قدرتمند زیادی پیدا شدهاند که میخواهند در مسیر رسیدن به این هدف با اتریوم رقابت کنند. در این مقاله میخواهیم سه پروژه بزرگ اتریوم، ترون (Tron) و EOS را با یکدیگر مقایسه کنیم تا ببینیم کدام یک بهتر است.
در رقابت برای آینده اینترنت غیرمتمرکز نام سه رقیب بزرگ بالاتر از سایرین دیده میشود: TRON (ترون)، EOS و اتریوم. که به مقایسه آنها میپردازیم.
اتریوم به عنوان قدیمیترین و ارزشمندترین پلتفرم اپلیکیشنهای غیرمتمرکز جلوتر از رقبا قرار گرفته است، اما همواره از ترون و EOS به عنوان قاتلین اتریوم نام برده میشود.
البته علاوه بر ترون و EOS پلتفرمهای زیادی مثل کاردانو، استلار، نئو و آیوتا وجود دارند که میتوانند تهدیدی برای موجودیت اتریوم باشند.
همه این شبکههای بلاک چینی باور دارند که میتوانند چیزی فراتر از یک ارز ساده یا اپلیکیشنی برای بیت کوین باشند، و قادرند به زیرساختی استاندارد برای اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (dApps) و قراردادهای هوشمند تبدیل شوند.
ولی ما در این مقاله میخواهیم روی EOS.IO و ترون تمرکز کنیم، چون این دو پلتفرم اخیرا موفق به جذب کاربران فعال بیشتری شدهاند و همه ما میدانیم که تعداد کاربران فعال چقدر در دنیای فنآوری اهمیت دارد!
TRON | EOS.IO | اتریوم | |
نام کوین | (Tronix (TRX | (EOS (EOS | (Ether (ETH |
تراکنش بر ثانیه (TPS) | ۲۰۰۰ | ۴۰۰۰ | ۲۰ |
ارزش بازار (تا ۲۸ مارس ۲۰۱۹) | ۱.۵ میلیارد دلار | ۳.۸ میلیارد دلار | ۱۴.۶ میلیارد دلار |
تاریخ راهاندازی شبکه اصلی | ۲۵ ژوئن ۲۰۱۸ | ۱۴ ژوئن ۲۰۱۹ | ۳۰ ژوئی۹ ۲۰۱۵ |
مجموع جذب سرمایه اولیه | ۷۰ میلیون دلار | ۴ میلیارد دلار | ۱۸ میلیون دلار |
بزرگترین شبهه وارده | کپیبرداری | فریز کردن اکانتها | هک DAO |
اگرچه ترون، EOS و اتریوم هر سه هدف مشترکی را دنبال میکنند، اما هر یک رویکرد متفاوتی را برای رسیدن به این هدف در پیش گرفتهاند. اما سوال اینجاست که کدام رویکرد کارآمدتر است؟ برای پاسخ به این سوال باید ببینیم چه کسی این سوال را میپرسد.
در دنیای رمز ارزها هر پلتفرم از سوی هزاران سهامدار، توسعهدهنده و کارآفرین میلیاردها دلار سرمایه جذب کرده است. هر کسی پولی را وارد بخشی از این بازی کرده و مشخصا دوست دارد که تیم خودش بازی را ببرد.
رفع مسئولیت: جهتگیری نگارنده
هر نگارندهای جهتگیری فکری دارد و من هم از این قاعده مستثنی نیستم. من از قبل اعتقاد عمیقی به اتریوم و اتر داشتم و دارم. بنابراین به لحاظ اقتصادی دوست دارم این پروژه به موفقیت بیشتری برسد.
ولی در این مقاله سعی میکنم بیطرف باشم و فقط به حقایق، آمار و اعداد اتکا کنم. در دنیای بلاک چین که اطلاعات قابل اعتماد و بدون جهتگیری به سختی پیدا میشود، آماده کردن چنین مطلبی اصلا کار راحتی نبوده است.
هدف این مقاله این نیست که بگوید کدام پلتفرم بهترین است، بلکه میخواهیم ببینیم هر یک از این پلتفرمها در مقایسه با یکدیگر و با نُرمهای بازار چه شرایطی دارند. اطلاعات و آماری که در این مطلب ارائه میشود همگی بررسی شده و به راحتی و به شکل مستقل قابل تایید است. این معیارها ممکن است در طول زمان به طور کلی تغییر کند، بنابراین مقالهی حاضر را به عنوان بُرش کوتاهی از یک بازی بلند مدت و طولانی در نظر بگیرید.
تاریخچه
اتریوم
اتریوم در انتهای سال ۲۰۱۳ توسط ویتالیک بوترین به وجود آمد و سرمایه اولیه آن به واسطهی فروش توکنهای این پروژه در ماه ژوئیه و اوت سال ۲۰۱۴ فراهم شد. در مجموع از این راه حدود ۱۸ میلیون دلار سرمایه به دست آمد. شبکهی اصلی اتریوم در تاریخ ۳۰ ژوئیه ۲۰۱۵ راهاندازی شد. این شبکه یک پروژهی غیرمتمرکز و منبع باز است که هیچ دولت، ساختار یا سیستم مدیریتی خاصی آن را کنترل نمیکند.
اتریوم پس از بیت کوین به لحاظ ارزش بازار ارزشمندترین پروژهی بلاک چینی و معروفترین آنها نزد عموم مردم است. این پلتفرم یکی از اولین شبکههای بزرگ بلاک چین بود که به طور اختصاصی برای اپلیکیشنهای غیرمتمرکز ساخته شد. به واسطهی نام پرآوازه و تاریخچهی غنی این شبکه، اتریوم یکی از معیارهای مهم برای پلتفرمهای جدید است. خیلی از پروژههای جدید به عنوان پلتفرمهایی توصیف میشوند که برای کنار گذاشتن و از بین بردن اتریوم آمدهاند.
ترون (Tron)
ترون توسط جاستین سان ساخته شد و پیش از راهاندازی شبکه اصلیاش در ماه مه ۲۰۱۸ توانست ۷۰ میلیون دلار سرمایه جذب کند. طبق اعلام وایت پیپر این پروژه، کد پایهی ترون در اصل کپی یا انشعابی از اتریوم بوده و همچنین از انشعابی از زبان برنامهنویسی قراردادهای هوشمند سالیدیتی استفاده میکند. در نتیجه، استاندارد قراردادهای هوشمند و توکنهای اتریوم در اکوسیستم ترون هم وجود دارد. ترون به عنوان پاسخی برای فقدان مقیاس پذیری در شبکهی اتریوم ساخته شد:
...با افزایش حجم تراکنشهای بیت کوین و اتریوم در سال ۲۰۱۷، از خروجیِ زمانیِ پایین و هزینهی بالای تراکنشها واضح بود که رمز ارزهایی مثل بیت کوین و اتریوم نمیتوانند در وضعیت فعلی خود برای پذیرش انبوه مقیاسپذیر باشند. در نتیجه ترون به وجود آمد و به عنوان راهکاری نوآورانه برای چالشهای موجود در زمینه مقیاس پذیری معرفی شد.
عمده تفاوت ترون با اتریوم این است که این پلتفرم از مکانیزم اجماع متفاوتی برای افزودن و تایید تراکنشها استفاده میکند. در ترون به جای اثبات کار اتریوم یا بیت کوین که در آن ماینرها بلاکهای شبکه را میسازند، از چیزی تحت عنوان اثبات سهام محول شده (Delegated Proof-of-Stake) استفاده میشود که در آن ۲۷ ابرنماینده بلاکها را برای شبکه تولید میکنند.
این مکانیزم اجماع به ترون اجازه میدهد نسبت به اتریوم با سرعت بیشتری تراکنشها را انجام دهد.
EOS
EOS.IO توسط شرکتی خصوصی به نام Block.one به وجود آمد. این پروژه موفقترین پروسه جذب سرمایه تاریخ را داشت که توانست در ظرف یک سال متمادی ۴ میلیارد دلار سرمایه دریافت کند. شبکه اصلی EOS در تاریخ ۱۴ ژوئن ۲۰۱۸ راهاندازی شد.
EOS هم مثل ترون تاکید دارد که پلتفرم آنها مخصوص اپلیکیشنهای غیرمتمرکزی است که برخلاف اتریوم مقیاسپذیر و در دنیای واقعی قابل استفاده هستند. این پروژه نیز برای دستیابی به قابلیت مقیاس پذیری از مکانیزم اثبات سهم محول شده استفاده میکند و از ۲۱ تولیدکننده منتخب بلاک کمک میگیرد که مسئولیت نگهداری از شبکه را برعهده دارند.
با این حال، برخلاف ترون و اتریوم، هزینهی تراکنشها در EOS صفر است و استفاده از آن عملا هزینهای ندارد. علاوه بر این، EOS یک سیستم مدیریتی منحصر به فرد دارد که دارای قوانین مکتوب است و امکان تغییر پروتکل و دسترسی به اکانتها را فراهم میکند. برای تصویب قوانین باید حداقل ۱۵ نفر از آن ۲۱ تولیدکننده بلاک با مفاد پیشنهادی موافق باشند.
مقیاس پذیری
به جز سیستم مدیریت، بزرگترین تفاوت میان این سه رقیب رویکرد آنها در قبال چالش مقیاس پذیری است. مسئلهی مقیاس پذیری اساس به موضوع چگونگی حفظ تعادل میان مقیاس پذیری، امنیت و غیرمتمرکز بودن میپردازد. ولی از این میان فقط میتوانید دو گزینه را حفظ و در نتیجه گزینهی سوم را قربانی کنید.
بلاک چین نمیتواند به شکل همزمان حداکثر مقیاس پذیری، امنیت و غیرمتمرکز بودن را داشته باشد. مزیت اصلی ترون و EOS در مقایسه با اتریوم در ظرفیت و توانایی این پروژهها برای مقیاس پذیری است.
این دو پروژه میتوانند در هر ثانیه به جای دهها هزاران تراکنش انجام دهند، پس استفاده از آنها برای عموم کاربران مناسبتر است، چون مردم عادی به استفاده از اپلیکیشنهای سریع عادت کردهاند.
بحث اصلی اکثر حامیان اتریوم این است که EOS و ترون غیرمتمرکز بودن را در ازای مقیاس پذیری و امنیت فدا کردهاند، در حالی که اتریوم مقیاس پذیری را فدای امنیت و غیرمتمرکز بودن کرده است. اکنون اتریوم هم میخواهد با کمک چندین مکانیزم پیچیده به روشی دست یابد تا بتواند بدون فدا کردن دو مؤلفهی فعلی خود به حداکثر مقیاس پذیری دست یابد.
در نتیجه، اتریوم فعلا کند عمل میکند، ولی در آینده، با پیادهسازی فنآوریهای جدید، این شرایط تغییر خواهد کرد.
از آن سو، طرف مقابل میگوید راهکارهای اتریوم کار نکرده و نخواهد کرد و حتی اگر روی کاغذ مطرح شود، هرگز پیادهسازی نخواهد شد. مقیاس پذیری اتریوم نوعی پوچافزار (vaporware) است.
پیامدهای این نوع تصمیمگیری در بحث مقیاس پذیری نشان میدهد که اتریوم همواره در حداکثر ظرفیت بوده در حالی که ترون و EOS معمولا با حداکثر محدودیت و توان خود فاصلهی زیادی دارند.
هدف نهایی
هدف اصلی این سه شبکه تبدیل شدن به زیرساختی برای اینترنت غیرمتمرکز است. پروژهای میتواند به چنین زیرساختی تبدیل شود که بیشترین استفاده را در زمینهی قراردادهای هوشمند و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز داشته باشد.
هدف بلند مدت، ایجاد و تسخیر این بازار بالقوهی جدید است که در آن پول قابل برنامهریزی است و کد میتواند مقادیر زیادی از ارزش را بدون وقفه کنترل و جابجا کند. این پروژهها میخواهند اپ استور، پلی استور، جاوا اسکریپت و اینترنت جهان غیرمتمرکز آینده باشند، اما هر یک از آنها استراتژی خاص خودشان را برای رسیدن به این هدف دنبال میکنند.
امتیازات
برای این که بفهمیم کدام پروژه به پیروزی نزدیکتر است، باید ببینیم قواعد بازی چیست. چه معیارهایی را محاسبه میکنیم و کدام امتیازات اهمیت دارد؟
اولا تصریح میکنیم که امتیازات باید به عدد باشد. با توجه به جهتگیریها و نقطه نظرهای مختلف، این سه شبکهی بلاک چینی صرفا باید از طریق اعداد مقایسه شوند چون آنها حداقل تا حدی عینی هستند.
ثانیا باید بپذیریم که حتی همین امتیازات، که البته بر مبنای حقایق و آمارها به دست میآید، پر از اشکال و ایراد است. چنانچه فرض کنیم که منبع اطلاعات قابل اعتماد و صحیح باشد، خود معیارها میتواند معیوب و پراشتباه باشد یا به نحوی نشان داده شود که ما را به اشتباه بیندازد.
در بحث پیرامون موضوعی چنان مبهم، جاهطلبانه و دربرگیرنده مثل ساخت اینترنت غیرمتمرکز، هیچ راه و روش ایدهآلی وجود ندارد. با اشراف بر این موضوع که اندازهگیریهای منفرد خیلی راحت ممکن است به اشتباه بروند، هر پروتکل را با مجموعهی متنوعی از معیارهای مختلف مقایسه میکنیم تا به تصویر کاملتری از اکوسیستم و پیشرفتهای هر پروژه دست یابیم.
ثالثا، هر شبکه را باید با استفاده از پارامترهای یکسانی مقایسه کرد.
معیارهایی که برای پروتکل عمومی از آنها استفاده خواهیم کرد عبارتاند از:
- سرعت بر مبنای حداکثر تعداد تراکنشها در هر ثانیه
- فعالیت بر مبنای میانگین تعداد تراکنشها در هر روز
- غیرمتمرکز بودن بر مبنای تعداد گرههای فعال
- کاربران بر مبنای تعداد اکانتهای فعال
- جامعه بر مبنای تعداد توسعهدهندگان فعال
از آنجایی که تمامی این شبکهها سعی دارند پلتفرمی برای اپلیکیشنهای غیرمتمرکز باشند، باید با استفاده از معیارهای زیر فعالیتهای dApp هر پروژه را بررسی کنیم:
- کاربران فعال روزانه
- حجم روزانه
- میزان تنوع در هر نوع dApp مصرفی
معیارهای مختلف برای افراد مختلف
هر چقدر هم که یک موضوع عینی باشد، رتبهبندیها سلیقهای است. همه چیز به این بستگی دارد که از چه معیاری استفاده شود. مرکز توسعه اطلاعات و صنعت (CCID) از زیر مجموعههای وزارت صنعت و فنآوری اطلاعات چین، برای رتبهبندی شبکههای بلاک چینی بر اساس فنآوری پایه، کارآمدی و خلاقیت از معیارهای خاص خودش استفاده میکند.
این مرکز نهمین ویرایش از ردهبندی خود را منتشر و در آن EOS، ترون و اتریوم را در رتبههای یک، دو و سه قرار داده است:
سرعت (تراکنش بر ثانیه)
اتریوم اساسا از سوی EOS، ترون و سایر پلتفرمهای dApp ، به خاطر استفاده از فناوریهایی مورد انتقاد قرار میگیرد که به لحاظ مقیاس پذیری در سطوح پایینتری قرار دارند، در نتیجه در هر لحظه میتوانند کارهای کمتری انجام دهند. در دنیای بلاک چین، مقیاس پذیری معمولا به معنای توانایی مدیریت کاربران و تراکنشهای بیشتر در هر ثانیه است.
EOS در حداکثر توان خود میتواند در هر ثانیه ۴۰۰۰ تراکنش را مدیریت کند، در حالی که این رقم برای ترون ۲۰۰۰ تراکنش و برای اتریوم ۲۰ تراکنش است. این شکاف گسترده همان عاملی است که باعث میشود بسیار باوری داشته باشند که اتریوم برای اپلیکیشنهای دنیای واقعی قابل استفاده نیست و زمان آن سرآمده است.
آنچه که ما در اینجا اندازهگیری میکنیم، حداکثر ظرفیت یا حداکثر تعداد تراکنشهایی است که در هر ثانیه ثبت میشود. این مؤلفه برای بررسی پتانسیل یک شبکه بلاک چینی مؤلفه مهمی به حساب میآید. اگر قرار است اتریوم به اینترنت غیرمتمرکز جدید دنیا تبدیل شود، باید بتواند میلیونها یا حتی میلیاردها کاربر و تراکنش را به صورت روزانه مدیریت کند.
نام پروژه | ترون | EOS.IO | اتریوم |
تعداد تراکنش در هر ثانیه (TPS) | ۲۰۰۰ | ۴۰۰۰ | ۲۰ |
برنده |
مشکل
سوال این است که آیا دستیابی به حداکثر ظرفیت در حال حاضر ضروری است یا خیر. سرعت عمل بیت کوین با قابلیت انجام فقط ۷ تراکنش در هر ثانیه بسیار پایین است، اما ارزش آن از بیش از ۵۰ درصد کل بازار رمز ارزها بیشتر میباشد و بیش از یک دهه است که به عنوان ارزش برتر دنیای کریپتوکارنسی شناخته میشود.
اکثر مردم هرگز از حداکثر سرعت اتومبیل خود استفاده نمیکنند، هرچند ممکن است هر روز با آن به نقاط مختلف شهر بروند. شاید چیزی که در تعیین سلامت شبکه اهمیت بیشتری داشته باشد، حجم تراکنشها باشد. فکر میکنید در هر شبکه چه مقدار فعالیت صورت میگیرد؟
فعالیت (تراکنش/عملیاتهای روزانه)
تراکنشهای روزانه معیاری برای اندازهگیری میزان فعالیتهایی است که در شبکه رخ میدهد، چون رخدادهای مختلف از طریق تراکنشها در شبکهی بلاک چین اتفاق میافتند. یک تراکنش کامل تایید میکند که عملیات یا مجموعهای از عملیاتها رخ داده است.
میانگین تراکنشهای روزانه در شبکه اتریوم در ماه مارس حدود ۶۰۰ هزار، در EOS حدود ۴.۳ میلیون و در ترون حدود ۲.۵ میلیون بوده است.
نام پروژه | ترون | EOS.IO | اتریوم |
میانگین تعداد تراکنشهای روزانه | ۲٫۵۰۰٫۰۰۰ | ۴٫۳۰۰٫۰۰۰ | ۶۰۰٫۰۰۰ |
برنده |
تراکنشها در تناسب با فعالیتهای بلاک چین هستند، اما طبق اطلاعاتی که در نمودار فوق ارائه شده، این مؤلفه معیار کاملی برای مقایسهی پروژهها به حساب نمیآید.
وبسایت Blocktivity که نمودار بالا را تهیه کرده، به جای تراکنشها عملیاتها را اندازهگیری میکند، چون معتقد است که این سیستم روش دقیقتری برای اندازهگیری فعالیتهای بلاک چین است و هدف ما هم اندازهگیری همین فعالیتهاست. هر تراکنش اساسا میتواند عملیاتهای مختلفی را در بر بگیرد، بنابراین فعالیتها به چگونگی رفتار شبکهی بلاک چینی بستگی دارد.
طبق اطلاعات وبسایت Blocktivity، شبکه EOS بیش از ۱۷ میلیون تراکنش روزانه دارد، در حالی که این رقم برای ترون حدود ۲ میلیون و برای اتریوم حدود ۶۰۰ هزار عدد است. همان طور که میبینید، ارقام مربوط به ترون و اتریوم مشابه منبع اولاند اما عدد EOS خیلی بیشتر است.
نام پروژه | ترون | EOS.IO | اتریوم |
میانگین تعداد عملیاتهای روزانه | ۲٫۰۰۰٫۰۰۰ | ۱۷٫۰۰۰٫۰۰۰ | ۶۰۰٫۰۰۰ |
برنده |
مشکل
مشکل اندازهگیری تراکنشها یا عملیاتها این است که امکان جعل یا دستکاری آنها وجود دارد، در نتیجه بلاک چین مربوطه بیشتر از آنچه که در واقعیت ممکن است کارآمد به نظر میرسد. به طور دقیق، تراکنشها میتوانند بیمعنا باشند یا کارکردی قراردادی داشته باشند، خصوصا اگر هزینههای مربوط به هر عملیات بسیار کم باشد یا اصلا هزینهای وجود نداشته باشد.
غیرمتمرکز بودن (تعداد گرهها)
گرهها کامپیوترهایی هستند که شبکههای بلاک چینی را سر پا نگه میدارند و هدف اصلی آنها این است که یک نسخه از تاریخچه شبکه را در اختیار داشته و صحت آن را تایید کنند. هر گره در حالت عادی یک کامپیوتر تنها در یک شبکه همتا به همتا است که در آن تمام کامپیوترها دسترسی و حقوق یکسان دارند و مستقیما با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند.
به طور کلی، هر چه تعداد گرههای موجود در شبکه بیشتر باشد، شبکه غیرمتمرکزتر است. فعال نگه داشتن گرهها نیازمند برق، سختافزار و هزینههای نگهداری است، بنابراین این معیار را به راحتی نمیتوان جعل یا دستکاری کرد.
گرههای ترون در سراسر دنیا
ترون در تاریخ ۲۸ مارس ۲۰۱۹ دقیقا ۱۱۲۴ گره داشته است. شبکه ترون متکی بر گرههای منتخب است که به عنوان ۲۷ ابرنماینده به تولید بلاکها میپردازند.
در EOS، معادل گرهها همان تولیدکنندگان بلاک هستند و اگرچه که تعداد این تولیدکنندگان فعال یا منتخب در هر لحظه فقط میتواند ۲۱ عدد باشد، اما در این شبکه شمار بسیار زیادی از گرهها در حالت آماده باش قرار دارند. مجموع تعداد تولیدکنندگان فعال بلاک و همهی کسانی که در حالت آماده باش قرار گرفتهاند، ۴۸۱ عدد است.
تولیدکنندگان بلاک EOS
اتریوم با اختلاف زیاد در میان این سه شبکه با ۸۷۳۳ گره، بیشترین تعداد گره را دارد. این شبکه برخلاف ترون و EOS، برای تولید بلاکهای خود متکی بر میانبرهاست، بنابراین خبری از گرههای ویژه نیست. همهی گرههای اتریوم در این شبکه با یکدیگر برابر هستند و حقوق و مجوزهای یکسانی دارند.
گرههای اتریوم
نام پروژه | ترون | EOS.IO | اتریوم |
تعداد گرهها | ۱۱۲۴ | ۴۸۱ | ۸۷۳۳ |
برنده |
مشکل
اگرچه تعداد گرههای بیشتر عموما به معنای غیرمتمرکز بودنِ بیشتر است، اما همین گرهها میتوانند با یکدیگر زدوبند کرده یا سانسور شوند. پس اگر در یک منطقهی جغرافیایی متراکم باشند، در برابر دسیسهچینی یا سانسور آسیبپذیر هستند. این قاعده برای هر سه شبکه مذکور صدق میکند.
کاربران (آدرسهای فعال)
آدرس یا اکانت نزدیکترین عنصر در شبکه بلاک چین به یک کاربر است. از اکانتها برای معامله یا مراوده در بلاک چین استفاده میشود.
ترون مجموعا ۲٫۲۶۳٫۳۳۹ اکانت، EOS مجموعا ۷۸۸٫۴۶۹ و اتریوم مجموعا حدود ۶۰ میلیون اکانت یا آدرس دارد.
مقایسه آدرسهای فعال
آدرسهای فعال معمولا نشانگر اکانتهایی هستند که عملیاتی خاص را در یک بازهی زمانی مشخص انجام دادهاند. اتریوم حدود ۲۰۰ هزار آدرس فعال دارد، در حالی که EOS حدود ۷۰ هزار و ترون حدود ۶۰ هزار آدرس فعال دارند.
نام پروژه | ترون | EOS.IO | اتریوم |
آدرسهای فعال | ۶۰٫۰۰۰ | ۷۰٫۰۰۰ | ۲۰۰٫۰۰۰ |
برنده |
مشکل
شایان ذکر است که مجموع آدرسها یا اکانتهای ساختهشده به معنای مجموع تعداد کاربران نیست چون هر شخص به راحتی میتواند چند آدرس یا اکانت بسازد.
آدرسهای فعال به لحاظ معیاری کمی بهتر هستند چون در آنها انجام تراکنش هم به عنوان یک ملاک در نظر گرفته میشود، هرچند این آدرسها را هم میتوان دستکاری کرد.
جامعه (توسعهدهندگان فعال)
جامعه مستحکمِ توسعهدهندگان فاکتوری ضروری برای این سه شبکه است، چون یک شبکه خوب صرفا با چیزهایی که روی آن ساخته شده شناخته میشود و توسعهدهندگان تنها کسانی هستند که توانایی ایجاد آنها را دارند. بدون وجود افرادی که قادر به ساخت و ساز روی این پلتفرمها باشند، چیزی برای استفادهی کاربران نخواهد بود.
جامعه اتریوم
جامعه ترون
جامعه EOS
توسعهدهندگان فعال احتمالا سختترین معیار برای جعل یا دستکاری باشند، چون یک توسعهدهنده معمولا شخصی بسیار ماهر است که یا باید در قبال زحماتش پول بگیرد یا انگیزه کافی برای همکاری داوطلبانه و صرف زمان و انرژی در آن پروژه را داشته باشد. تعداد توسعهدهندگان فعال ماهانه معیاری قابل اعتمادتر و بلند مدتتر برای نمایش سلامت جامعه و اکوسیستم شبکههای مختلف است.
نام پروژه | ترون | EOS.IO | اتریوم |
توسعهدهندگانی که به صورت ماهانه روی پروتکل اصلی کار میکنند | +۲۵ | +۳۰ | ۹۹ |
توسعهدهندگانی که به صورت ماهانه روی کد تمام پروژه کار میکنند (SDKها + کیفپولها + وبسایت + مستندات API و غیره) | +۳۵ | +۴۵ | ۲۱۶ |
برنده |
مشکل
مشکل شمارش تعداد توسعهدهندگان به بحث دشواری در تعیین استعداد یا کیفیت عملکرد توسعهدهندگانی بر میگردد که در هر پروژه مشارکت میکنند. برای مثال، یک پروژه ممکن است توسعهدهندگان کمتری داشته باشد، اما برخی از همان توسعهدهندگان آن قدر با استعداد باشند که عملکرد آنها از پروژهای که توسعهدهندگان بیشتری دارد بهتر باشد.
اپلیکیشن های غیرمتمرکز (dApps)
اکنون فعالیت اپلیکیشنهای غیرمتمرکز را با یکدیگر مقایسه میکنیم، چون این اپلیکیشنها عملا همان چیزی هستند که هر سه پلتفرم مذکور برای میزبانی از آنها به وجود آمدهاند. در این مقایسه ماه مارس ۲۰۱۹ در نظر گرفته شده است. اطلاعات روزانه در تاریخ ۲۸ مارس ۲۰۱۹ گرفته شده بنابراین اگر منابع را در تاریخ دیگری بررسی کنید اطلاعات متفاوت خواهد بود.
کاربران فعال روزانه
تعداد کاربران فعال استانداردی جهانی در دنیای پلتفرمهای نرمافزاری است. معمولا به سه روش میتوان تعداد کاربران فعال را اندازهگیری کرد: به صورت روزانه، هفتگی و ماهانه. ما در این مقایسه نگاهی به کاربران فعال روزانه هر پروژه میاندازیم.
تعداد کاربران فعال روزانه بر اساس Dapp.Review
تعداد کاربران فعال روزانه بر اساس DappRadar
تعداد کاربران فعال روزانه بر اساس RatingDapp
EOS با ۱۱۰ هزار کاربر در مقایسه با ترون با ۷۰ هزار و اتریوم با ۱۱ هزار، بیشترین تعداد کاربران فعال روزانه را در ماه مارس داشته است.
پیشتازی EOS از نظر تعداد کاربران فعال روزانه آنجا تایید میشود که توسط سایر منابع هم به لحاظ مصرف ۲۴ ساعته در میان ۵ پروژه برتر dApp قرار گرفته است.
نام پروژه | ترون | EOS.IO | اتریوم |
تعداد کاربران فعال روزانه | ۷۰٫۰۰۰ | ۱۱۰٫۰۰۰ | ۱۱٫۰۰۰ |
برنده |
مشکل
مشکل اصلی در شمارش تعداد کاربران فعال در اپلیکیشنهای نرمافزاری مسئله تفسیر است. در دنیای نرمافزار تعریف مشخص و واحدی برای کاربر فعال وجود ندارد. برای مثال، توئیتر قبلا یک بار صرفا به خاطر یک آپگرید نرمافزاری در آیفون، چهار میلیون کاربر فعال خود را از دست داده بود. علاوه بر این، کاربران فعال میتوانند کاملا موقتی باشند، و در حالی که یک اپلیکیشن در یک ماه محبوبیت زیادی دارد، عملا ممکن است در ماه بعد هیچ کس از آن استفاده نکند.
حجم روزانه
حجم روزانه میزان پول یا ارزشی را در نظر میگیرد که در هر روز جابجا میشود. این مؤلفه میتواند معیاری برای اندازهگیری فعالیت یا تراکنشها باشد، اما در عین حال ارزش مالی هم دارد. حجم روزانه ممکن است به خاطر جابجایی یا استفاده از مبالغ بالاتری از ارزش افزایش پیدا کند.
حجم روزانه Dapp.Review
حجم روزانه DappRadar
حجم روزانه RatingDapp
مقایسه این معیار کار سختی است، چون هیچ عدد مشخصی برای حجم کلی هر شبکه وجود ندارد. ولی به نظر میرسد که ترون در ماه مارس در رتبه اول، EOS با فاصلهی کمی در رتبه دوم و اتریوم با فاصلهی زیادی در رتبهی سوم قرار داشته است. بر اساس اطلاعات Dapp.Review، در تاریخ ۲۷ مارس ۲۰۱۹، حجم روزانه ترون ۱۸.۵ میلیون دلار، حجم روزانه EOS حدود ۱۵ میلیون دلار، و اتریوم حدود ۴ میلیون دلار بوده است.
نام پروژه | ترون | EOS.IO | اتریوم |
حجم Dapp (۲۷ مارس ۲۰۱۹) | ۱۸٫۴۷۰٫۰۰۰ دلار | ۱۴٫۹۱۰٫۰۰۰ دلار | ۴٫۱۹۰٫۰۰۰ دلار |
برنده |
مشکل
مشکل حجم Dapp مشابه مشکلی است که برای اندازهگیری فعالیت از طریق تراکنشها یا عملیاتها وجود دارد. کاربران عملا میتوانند بدون استفاده از خود Dapp پولها را در یک چرخه حرکت دهند تا تورم ایجاد کنند.
تنوع Dapp
در هر شبکه از چه نوع اپلیکیشن غیرمتمرکزی استفاده میشود؟ از میان ۱۰ اپلیکیشن غیرمتمرکز برتر از نظر حجم روزانه، میتوانیم حدس بزنیم که از هر پلتفرم عموما برای چه چیزی استفاده میشود.
تنوع Dapp اتریوم
تنوع Dapp ترون
تنوع Dapp در EOS
در اتریوم از میان ۱۰ اپلیکیشن غیرمتمرکز برتر ۶ مورد صرافیها هستند. در EOS، صرافیها ۲ مورد از ۱۰ اپلیکیشن غیرمتمرکز برتر را تشکیل دادهاند. در ترون از میان ۱۰ اپلیکیشن غیرمتمرکز برتر ۳ مورد صرافیها هستند. از باقیماندهی اپلیکیشنهای غیرمتمرکز معمولا برای شرط بندی یا فعالیتهای پرریسک استفاده میشود. اگر گسترهی مصارف رایج یک پلتفرم گستردهتر شود، این یعنی آن پلتفرم برای استفاده شدن توسط اپلیکیشنهای غیرمتمرکز متنوع آمادهتر است و به هدف بلند مدت خود نزدیکتر شده است.
وبسایت Ratingdapp.net همین یافتهها را با نتایج مشابهی تایید میکند.
نام پروژه | ترون | EOS.IO | اتریوم |
تنوع (اپلیکیشنهای غیرمتمرکز غیر شرطبندی) | ۱۰/۳ | ۱۰/۲ | ۱۰/۶ |
برنده |
مشکل
درست مثل زندگی واقعی، مزایای تنوع امری سلیقهای است. برخی معتقدند که تنوع موجب سلامتی و استحکام بیشتر اکوسیستم میشود، در حالی که بقیه باور دارند که این مسئله آنقدرها مهم نیست.
جمعبندی
همان طور که از ابتدای مطلب انتظار میرفت، در پایان یک برندهی بلامنازع و قطعی نداریم. همهی معیارهای بالا به نحوی ناقص هستند و هر شخص بسته به سلیقه و داراییهای تحت تملکش نسبت به یک پروژه جهتگیری دارد.
نام پروژه | ترون | EOS.IO | اتریوم |
تراکنش در هر ثانیه | ۲٫۰۰۰ | ۴٫۰۰۰ | ۲۰ |
میانگین تراکنشهای روزانه | ۲٫۵۰۰٫۰۰۰ | ۴٫۳۰۰٫۰۰۰ | ۶۰۰٫۰۰۰ |
تعداد گرهها | ۱۱۲۴ | ۴۸۱ | ۸۷۳۳ |
آدرسهای فعال | ۶۰٫۰۰۰ | ۷۰٫۰۰۰ | ۲۰۰٫۰۰۰ |
توسعهدهندگان که به صورت ماهانه روی پروتکل اصلی کار میکنند | +۲۵ | +۳۰ | ۹۹ |
توسعهدهندگانی که به صورت ماهانه روی کل کد پروژه کار میکنند* | +۳۵ | +۴۵ | ۲۱۶ |
تعداد کاربران فعال روزانه Dapp | ۷۰٫۰۰۰ | ۱۱۰٫۰۰۰ | ۱۱٫۰۰۰ |
حجم Dapp (۲۷ مارس ۲۰۱۹) | ۱۸٫۴۷۰٫۰۰۰ دلار | ۱۴٫۹۱۰٫۰۰۰ دلار | ۴٫۱۹۰٫۰۰۰ دلار |
تنوع (اپلیکیشنهای غیرمتمرکز غیر شرطبندی) | ۱۰/۳ | ۱۰/۲ | ۱۰/۶ |
مشخصا به نظر من اتریوم پیروز این رقابت است، چون این پروژه در معیارهایی که در بلند مدت اهمیت بیشتری دارند، نظیر تعداد توسعهدهندگان، برتر است، اما همان طور که در ابتدای مطلب گفتم، نظر من مطمئنا خالی از جهتگیری نیست.
شاید فکر کنید ترون شبکهی برتر است و به نظرتان من معیار مهمی را که باعث پیشرفت سریع این پروژه شده نادیده گرفتهام. یا EOS پروژه برتر است چراکه توانست این میزان سرمایه جمع کند، و اکنون پلتفرم بسیار فعالتری دارد و مقیاس پذیری آن نسبت به رقبا خیلی بهتر است. شاید هم از یک پروژهی دیگر مثل NEO خوشتان میآید.
فرقی نمیکند که چه عقیدهای داشته باشید، رقابت بلاک چینی یک رقابت طولانی است و آن پروژهای که امروز دست بالا را دارد، ممکن است سال بعد به فراموشی سپرده شود. اما خبر خوب این است که اگر به یک پروژه اعتقاد راسخی دارید، احتمالا رمز ارز آن را میخرید و نگه میدارید و زمانی که این پروژه به موفقیت برسد، گوشهای مینشینید و از تصمیم درست خود لذت میبرید.