مقایسه چهار کوین مبتنی بر حفظ حریم خصوصی (Privacy Coins)
حفظ حریم خصوصی اشخاص در هنگام استفاده از ارزهای دیجیتال یکی از مهمترین چالشهای این فناوری نوین است. اینکه چگونه این امکان برای کاربران ارزهای دیجیتال فراهم می شود و هرکدام از ارزهای مبتنی بر حفظ حریم خصوصی چگونه این امکان را برای کاربران خود مهیا میکنند، از جمله موضوعاتی است که این مقاله تصمیم دارد برای خواننده مشخص سازد.
با وجود اینکه آدرسهای بیتکوینی ارتباطی به اطلاعات شخصی و خصوصی افراد ندارند، اما تنها یک جست و جوی مختصر کافیست تا کسی بتواند از طریق خریدهایی که انجام دادهاید به شما دسترسی پیدا کند. حتی اگر خرید شما به شکل غیرقانونی هم نباشد، مطمئنا دوست ندارید موجودی و همچنین سوابق هزینههایتان به صورت آشکار در اختیار سایر افراد قرار بگیرد.
تعدادی از اشخاص متوجه این نقص بیتکوین شده و سکههایی را ایجاد کردند تا فعالیتهای شما به صورت ناشناس باقی بماند. در این مقاله ما تعدادی از این سکه ها را بررسی کرده و به طور خلاصه بیان مینماییم که چرا باید این سکهها یک انتخاب عالی و سودمند برای ما باشند.
دش (Dash)

نام دش کوتاه شده عبارت Digital Cash است و به انشعابی از بیتکوین گفته میشود که در حال حاضر با ارزش بازاری بیش از ۶ میلیارد دلار مورد داد و ستد قرار میگیرد. مشارکت کنندگان عموما هنگام استفاده از ویژگی InstantSend مربوط به دش، آن را بابت تراکنشهای آنی و سریعش تحسین میکنند. علاوه بر سریع بودن، همچنین به کمک ویژگی Privatesend میتوانید سکهها را به صورت ناشناس ارسال نمایید.
مراحل انجام Privatesend به صورت زیر است:
- این پلتفرم ورودیهای تراکنشی شما را به واحدهای مخصوصی طبقه بندی میکند: (برای مثال: ۱/۰، ۱، ۱۰ دش)
- کیف پول شما درخواستی مبنی بر ترکیب سکهها به شبکه مسترنودها ارسال میکند.
- سپس شبکه مسترنودها سکهها را با واحدهای یکسانی که متعلق به افراد مختلف هستند، با هم ترکیب میکند.
- پس از آن، سکههای هرشخص به کیف پولش ارسال میشود. هر کیف پول، سکهها را از آدرس متفاوتی دریافت میکند که change addressنامیده میشود.
- مراحل ۲ تا ۵ چندین بار به ازای هر واحد تکرار میشود.
در حین این روند ادغام، به طور کامل دش سکههای شما را از دیگر سکههای موجود در شبکههای ارتباطی، غیر قابل تشخیص میکند. این کار مثل پنهان کردن یک دانه ماسه در ساحل میماند.
ممکن است دش قویترین قابلیت خصوصی سازی را نداشته باشد اما، سکههای دیگر نمیتوانند به سادگی با استفاده آسان و محبوبیت کنونی دش، رقابت کنند.
نقاط قوت:
- دش به شدت بر قابلیت انطباق پذیری گسترده خود تمرکز کرده است. سکهها در خودپردازهای سرتاسر دنیا در دسترس بوده و معمولا بعد از بیتکوین ، لایتکوین و اتریوم، دش در فروشگاهها به عنوان «ارز رمز» بعدی پذیرفته میشود.
- به عنوان انشعابی از بیتکوین، دش نیز دارای اکثر ویژگیهایی است که بیتکوین را تبدیل به یک ارز رمزنگاری شده عالی کرده است.
نقاط ضعف:
- بحثهایی در مورد سازنده دش وجود دارد، اوان دافلید (Evan Duffield) تولیدکننده این ارز است. مخالفان او معتقدند که به طور غیرمنصفانهای میلیونها سکه را توزیع کرده و یا با اعطای تعداد بیشماری سکه، موجب کنترل نامتناسب اوضاع شده است.
- همچنین بعضی از مردم ادعا میکنند چون ویژگی PrivateSend اختیاری میباشد، بنابراین دش در واقع خصوصی نیست. درصورتی که تراکنشهای ناشناس فرضی با انواع غیرخصوصی در ارتباط باشند، به احتمال زیاد میتوانید این تراکنشها را ردیابی نمایید.
مونرو (Monero)

معمولا از مونرو به عنوان پادشاه حفظ حریم خصوصی یاد میشود. این سکه هنگامی جایگزین بیتکوین شد که به عنوان ارز رایج برای خرید در دارک وب مورد استفاده قرار گرفته بود. مونرو به ارزش بازاری حدودا ۸/۴ میلیارد دلار هنگام نوسانات بازار، برخوردار بود. به صورت پیشفرض مونرو، به صورت رمزنگاری شخصی شده و شامل تعداد زیادی ویژگیهای بی نام و نشان کننده میباشد. این ارز دیجیتالی از stealth addresses برای تراکنشهای خود استفاده کرده تا از این طریق ارتباط آنها را با بلاکچین از بین ببرد. این کار از هرگونه ارتباطی که تراکنش ممکن است با کیف پول شما داشته باشد، پیشگیری کرده و اطلاعات تراکنش شما را از دیگران پنهان نگه میدارد.
علاوه بر stealth addresses ، مونرو از RingCT که پروتکلی شبیه به امضای حلقه ring signatures است، برخوردار می باشد. البته این پروتکل در ارزهای دیجیتالی دیگر هم استفاده شده است.
با استفاده از RingCTs ، شبکه میتواند تراکنش را بدون نیاز به آشکار نمودن ارتباط با آنها تایید نماید.
تیم مونرو به طور مداوم در حال اضافه کردن ویژگیهای حریم خصوصی جدید مانند
Tails OS integration و Kovri است، این ویژگی شبکهای پوششی به منظور مخفی کردن آدرس آیپی شما می باشد.
نقاط قوت:
- محبوبیت مونرو در میان کاربران دارک وب یک شاخص معتبر است که نشان میدهد حریم خصوصی مونرو در سطح بسیار بالایی میباشد.
- لایههای اضافی مونرو برای حفاظت حریم خصوصی، به سکه اجازه می دهد که به درستی قابل تعویض بماند. یعنی تمام سکههای مونرو قابل تعویض بوده و از ارزش آنها بر اساس پیشینهشان، کاسته نخواهد شد.
نقاط ضعف:
- مونرو در مقایسه با کوینهای در دسترس دیگر، در بین مبتدیان کمتر شناخته شدهاست. این موضوع می تواند باعث دشواری پذیرش آن شود.
- پیشرفت با مونرو نسبتا سخت است. به همین دلیل خیلی از کیفهای پول از آن پشتیبانی نکرده و تعداد محدودی از تاجران آن را قبول کرده و استفاده مینمایند.
زیکش (Zcash)

برخلاف سکههایی که در این لیست وجود دارند، زیکش تنها نمونهای است که از ویژگی
zk-SNARKs استفاده مینماید. این روش حافظت از حریم خصوصی ثابت میکند که اطلاعات تراکنشی که شما میفرستید، به طور واقعی آشکار نمیشود. در اصل، zk-SNARKs تمام اطلاعات تراکنش را رمزگذاری میکند.
مانند دش حفاظت از حریم خصوصی برای کاربران زیکش نیز اختیاری میباشد. علاوه بر این، تیم زی کش اظهار میکنند که فاقد ویژگیهای زیر میباشد:
- رمزگذاری اطلاعات چند امضایی multisignature
- نامشخص کردن آدرسهای آیپی
- حفاظت در مقابل تراکنشها با رمزنگاری عمومی
نبودن این ویژگیهای حفاظت از حریم خصوصی باعث شده که گروهی از مردم زی کش را به عنوان یک سکه مناسب، در نظر نگیرند. گفته میشود که این سکه حمایت تعداد قابل توجهی از مشاورها مثل: “Gavin Anderse” (از مدیران ارشد موسس بیتکوین) و”Vitalik Buterin” (سازنده اتریوم)، را دارا میباشد.
نقاط قوت:
- Zk-SNARKs به نظر راه حل خوب و کم هزینهای برای حفاظت حریم خصوصی به نظر میرسد. حتی اتریوم هم به زودی این راه را اجرا خواهد کرد.
- تیم زی کش متشکل از متخصصان رایانه و رمزنگاری از دانشگاههای معتبر سراسر جهان میباشد.
نقاط ضعف:
- حریم خصوصی به صورت اختیاری پتانسیل این را دارد که تمام شبکه را به خطر بیندازد.
- مالک زی کش، شرکت”Zerocoin Electric Coin” میباشد، که ممکن است بعضی از مردم با این سطح از تصمیم گیری و تسلط مدیران راحت نباشند.
بایت کوین (Bytecoin)

بایتکوین در سال ۲۰۱۲ ساخته شده و بنابراین یکی از قدیمیترین ارزهای رمزنگاری شده محسوب میشود. مونرو در اصل به عنوان انشعابی از بایتکوین به وجود آمده است.
بایتکوین از پروتکل CryptoNote برای ویژگی ناشناس ماندن تراکنشها استفاده میکند. این پروتکل شامل ترکیبی ازone-time stealth addresses و حلقه امضا برای خصوصی نگهداشتن تراکنشها میباشد.
این سکه پیشینهای شامل گروههای توسعهدهنده مجزا، تعداد بیشمار شاخه و یک شروع نامشخص دارد، اما به نظر میرسد اخیرا این موضوعات تغییر کرده باشند. تیم توسعهدهنده کنونی، تمرکز خود را بر روی شفاف سازی و ارتباط با کاربران و عموم گذاشته و همچنین یک نقشه برای نیل به اهداف خود ترسیم نموده است.
نقاط مثبت:
- بایتکوین از پروتکل CryptoNote استفاده میکند، این پروتکل یک ابزار ثابت شده برای ارتقای حفاظت از حریم خصوصی است.
- بایتکوین قدیمیترین سکه در این لیست بوده و تا الان قابلیت ردیابی و اثرگذاری آن ثابت شده است.
نقاط ضعف:
- حتی با وجود ارزش بازار قابل توجه بایتکوین (به ارزش تقریبی ۱ میلیارد دلار)، این سکه تقریبا ناشناخته به نظر میرسد. علت این موضوع ممکن است ناشی از این باشد که بازسازی برند آن بیش از اندازه ضعیف و کند است.
- اعضای بلاکچین در مورد اینکه آیا توسعه دهندگان اولین سکهها را پیشاستخراج کردهاند یا خیر، نظر مخالف دارند. اگر این موضوع درست باشد، یک قدرت متمرکز میتواند در اکوسیستم(ecosystem) ظاهر شود.
نتیجه گیری:
رقابت تنگاتنگی بین این سکهها در جریان است. با توجه به این لیست هرکدام از مزایا و معایبی برخورداند و هنوز برنده مشخصی اعلام نشده است. هر روزه رقابتکنندگان جدیدی در این عرصه ظاهر میشوند.
Verge و PIVX اخیرا محبوبیت نسبی پیدا کردهاند و Aeon و NAV به آهستگی درحال پیشرفت هستند.
تنها زمان و همچنین آزمایشهای ردیابی دقیق سکههایی را که از حریم خصوصی اشخاص حفاظت میکنند، مشخص خواهد کرد.