مقایسه انقلاب اینترنت و بلاک چین (بخش ۲): شرکتهای تحولآفرین
با نگاهی به انقلاب اینترنت میتوان دریافت که بنیانگذاران بسیاری از شرکتهای تحولآفرین لزوماً در ابتدا به دنبال تجارت نبودند، بلکه از اقشار مختلف جامعه بودند. مانند افرادی که به دنبال سرگرمی بودند، محققان دانشگاهها، کانالهای مربوط به هکرها و کارمندان سابق شرکتهای موفق. در این بخش از مقایسه انقلاب اینترنت و بلاک چین میخواهیم به سرمنشا شرکتهای پیشتاز بپردازیم.
یاهو (Yahoo) از یک سرگرمی آغاز شد که در آن جری یانگ (Jerry Yang) و دیوید فیلو (David Filo) دانشجویان دکترا در دانشگاه استنفورد در آن زمان (۱۹۹۴) جمعآوری و مبادله آدرس وبسایتهای جدید در عصر اولیه وب را انجام میدادند. بعد از کشف موزایک (Mosaic)، اولین مرورگر وب، این دو به وب جهانی علاقهمند شدند. در آن زمان بازدید از هر وبسایت تنها در محدودهی چند ساعت امکانپذیر بود و تعداد معدودی وبسایت بصورت روزانه بوجود میآمدند. هدف جری و دیوید یافتن بهترین وبسایتها، مرتبسازی آنها بر اساس نوع وبسایت و گردآوری آنها در یک فهرست بود. فهرست وبسایت آنها بصورت شفاهی و به سرعت در میان اولین کاربرانی که مشغول گشت و گذار در اینترنت بودند محبوبیت پیدا کرد. به نوعی میتوان گفت نسخه اول یاهو بیشتر یک ” فهرست منتخب” بود تا اینکه یک شرکت تکنولوژیکی باشد که با جمعآوری وبسایتهای موجود در وب، که در غیر این صورت بصورت پراکنده باقی میماندند، شکل گرفت. این کار ارزش بسیار زیادی برای کاربران داشت و در نهایت یاهو را به اولین شرکتی تبدیل کرد که از فضای اینترنت بهره برد.

ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) مؤسس مجله بیت کوین در سال ۲۰۱۲
به طور مشابه ویتالیک بوترین بنیانگذار و محقق ارشد اتریوم در ابتدا بهعنوان یک سرگرمی شروع به نوشتن تعدادی پست برای یک وبلاگ بیت کوین کرد که به ازای هر نوشته ۵ بیت کوین (BTC) (حدود ۴ دلار در آن زمان) به او میداد. رمز ارز به سرعت تبدیل به یک دلمشغولی برای ویتالیک شد و او تا زمان بسته شدن این سایت که به دلیل عدم توجه مردم به بیت کوین بود، برای آن مینوشت. بعدها ویتالیک بوترین مجله بیت کوین را تأسیس کرد که به عنوان نویسنده ارشد در آن فعالیت میکرد. با گذشت زمان او به این ایده رسید که از بیت کوین فراتر رود و یک معرفی نامه کسب و کار یا وایت پیپر (whitepaper) برای سیستمی به نام اتریوم را منتشر کند. و بقیه داستان را همه میدانند.
محققان دانشگاهها

لری پیج (Larry Page) و سرگی برین (Sergey Brin)، مؤسسان گوگل
در اغلب اوقات و در مقایسه با تکنولوژیهای موجود، پروژههای تحقیقاتی دانشگاهها میتوانند به راهحلهای پیشگام تبدیل شوند. در سال ۱۹۹۵ بنیانگذاران گوگل، لری پیج و سرگی برین، به دنبال یک موضوع تحقیقاتی میگشتند که در دانشگاه استنفورد همدیگر را ملاقات کردند. آنها فهمیدند که وب بر اساس لینکهایی ساخته شده است که یک صفحه را به صفحه دیگر متصل میکند. در دنیای آکادمیک مقالات تحقیقاتی اغلب استدلالهای خود را با استناد به دیگر مقالات آکادمیک معتبر بیان میکنند و بدین ترتیب شما میتوانید اهمیت یک مقاله را بر اساس تعداد استناد به آن تعیین کنید. به بیان دیگر اگر مقالات بیشتری به یک مقاله تحقیقی استناد کنند آن مقاله موثقتر خواهد بود. لری و سرگی با الهام از این مورد یک سیستم جستجوی بسیار قوی را ایجاد کردند که بر اساس اهمیت صفحات وب در جهان، آنها را رتبهبندی میکرد و بنابراین از هر موتور جستجوی دیگری مانند یاهو، Excite، Lycos، AltaVista و غیره پیشی گرفتند. آنها در تلاش بودند تا مشکلات جالب توجهی را حل کنند و به ایدههای قانعکنندهای برسند. در فضای بلاک چین، از جمله پروژههایی که از دانشگاه شروع شدند، میتوان به MIT — Silvio Micali)Algorand)، تیم Oasis (دانشگاه کالیفرنیا – Thunder (Core Dawn Song(دانشگاه کرنل – Elaine Shi and Rafael Pass) و بسیاری از موارد دیگر اشاره کرد.
کانالها و گروهای مربوط به هکرها

تصویر تیم w00w00 در سال ۲۰۰۲
بسیاری از دستاوردهای بزرگ توسط جوامع تکنولوژی که هکها را مبادله میکنند و ایدههای جدید را به اشتراک میگذارند، صورت گرفته است. در اواسط سال ۱۹۹۷ یا ۱۹۹۸ از شاون فانینگ (Shawn Fanning) سازنده Napster که اولین سرویس اینترنتی اشتراکگذاری فایل موسیقی همتا به همتا بود (که بعدها الهامبخش BitTorrent شد)، برای پیوستن به شبکه خصوصی IRC به نام w00w00 که یک محل ملاقات آنلاین برای هکران بود دعوت شد. اعضای w00w00 پسرانی بودند که به صورت بینام هکها را مبادله میکردند و بعدها دهها شرکت فنآوری از واتساپ (WhatsApp) تا شبکههای Arbor را ایجاد کردند. بلاک چین نیز به همین ترتیب آغاز شد. جایی که در سال ۲۰۰۸ فردی به نام ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto ) یک مقاله دانشگاهی را به یک لیست پستی از افراد فعال در رمز ارز فرستاد و یک شکلی از پول نقد دیجیتالی به نام بیت کوین را پیشنهاد داد. نمونه دیگر در سال ۲۰۱۶ بود که یک سازنده ناشناس تحت نام تام الویس جدوسور (Tom Elvis Jedusor که نام Voldemort در فیلم هری پاتر است) به یک کانال IRC تحقیقاتی بیت کوین پیوست و یک سند با عنوان Mimblewimble را منتشر کرد که بعدها منجر به خلق پروژههای گرین (Grin) و بیم (Beam) شد.
کارمندان سابق شرکتهای موفق

مافیای پیپال (Paypal Mafia) و مافیای کوین بیس (Coinbase Mafia)
در طول انقلاب اینترنتی، گروه اصلی ایجادکننده پیپال (Paypal) به راهاندازی برخی از موفقترین شرکتها و موسسههای سرمایهگذاری ادامه دادند. برخی از این نمونهها عبارتاند از: الن ماسک (Elon Musk) با Tesla، جرمی استاپلمن (Jeremy Stoppelman ) با Yelp، مکس لوچین (Max Levchin ) با Slide و سایر کارکنان PayPal که در توسعه، سرمایهگذاری و کمک به بسیاری از شرکتهای معروف از قبیل LinkedIn، YouTube، Yammer، Palantir، Square و غیره نقش داشتهاند. افراد حاضر در تکنولوژی به آنها “مافیای PayPal” میگویند که امروزه دره سیلیکون را نیز اداره میکنند. به همین ترتیب در صنعت رمز ارز و بلاک چین، کارمندان سابق کوین بیس (Coinbase ) به ایجاد برخی از پروژههای مهم و موسسههای سرمایهگذاری مانند Litecoin، dYdX، Dharma، Polychain Capital، Scalar Capital و غیره ادامه دادند. مثال دیگر مؤسسان اتریوم هستند که برخی دیگر از پروژههای معروف بلاک چین مانند ConsenSys (جوزف لوبین)، Cardano (چارلز هاسکینسن) و Parity & Polkadot (گیو وود/گوین وود) را راهاندازی کردهاند. کارمندان ابتدایی شرکتهای موفق در زمینه فنآوری میتوانند مزایای قابلتوجهی را از طریق کسب تجربههای عملی در زمینه راهاندازی استارتآپ، ایجاد یک شبکه قوی در صنعت و نیز تشخیص مدلهای تجاری بالقوه در یک صنعت نوظهور به دست آورند.