مسابقه بیپایان سرعت تراکنش در میان رمز ارزها
طبق اخبار منتشر شده توسط کوینتلگراف، نمایندگان پروژه متن باز Qtum ادعا میکنند که شرکت بلاکچین آنان به اسم QtumX میتواند در هر ثانیه بیش از ۱۰ هزار تراکنش انجام دهد. با اضافه شدن بازیگر دیگری به مسابقه مقیاس پذیری، باید نگاهی به گذشته بیاندازیم و ببینیم که بلاکچینها و رمز ارزهای اصلی چه موضعی دربرابر تعداد تراکنش بر ثانیه (TPS) دارند و آیا تعداد تراکنشهایی که ادعا میکنند معتبر است.
سرعت تراکنش: اهمیت آن چقدر است؟
مقیاس پذیری یکی از مسائل اصلی رمز ارزهاست، بهویژه وقتی بحث سکههای قدیمیتر پیش میآید. در واقع یکی از اولین نظراتی که درباره وایتپیپر بیت کوین نوشته شد با این خط آغاز شد که «ما به چنین سیستمی خیلی خیلی نیاز داریم، اما با درکی که من از این پیشنهاد شما دارم به نظر نمیرسد که با حجم مورد نیاز همخوانی داشته و مقیاس بپذیرد».
ده سال گذشته است و این مشکل کماکان باقی است. بلاکچین اصلی میتواند تنها ۷ تراکنش بر ثانیه انجام دهد که عواقب وخیمی در پی دارد. در پایان سال ۲۰۱۷، کاربران بیت کوین میبایست ۲۸ دلار میپرداختند تا تکمیل تراکنششان به چند روز نکشد. آن مشکلات موجب ایجاد یک هارد فورک و یک ارز جدید مبتنی بر بیت کوین به نام بیتکوین کش شد که حداکثر حجم بلوک را از ۱ به ۸ مگابایت افرایش داد.
رمز ارزهای جدید دیگری هم از آن زمان تلاش کردهاند بلاکچینهای خود را بسازند که سریعتر و ارزانتر هستند. هدف اول و اصلی آنان شکست دادن دشمن شماره یک کریپتو یعنی ویزا بود که طبق مطالعات IBM در سال ۲۰۱۰ میتواند در هر ثانیه ۲۴۰۰۰ تراکنش انجام دهد. بسیاری از بلاکچینها در مسابقه مقیاس پذیری از آن میزان عبور کردهاند، البته فقط روی کاغذ.
باید دانست که اگرچه TPS، زمان تایید و مقیاس پذیری به طور کلی برای خیل عظیمی که قصد ورود به این عرصه را دارند مهم است، اما این تنها معیار موجود نیست. این روزها رمز ارزهای بسیاری ادعا میکنند که عملکرد TPS بالایی دارند، اما سرعت تراکنش به چیزهای زیادی بستگی دارد و سنجش آن دشوار است، بهویژه با ترافیک واقعی شبکه و شرایط ایدهآلی که دارند. درنتیجه بسیاری از TPSهای مورد ادعا از میزان واقعیشان فاصله زیادی دارند.
در کنار این، حتی اگر TPS بالایی هم وجود داشته باشد، تقاضا برای آن وجود ندارد. این به وضوح در وبسایت Txstreet نشان داده شده است که در آن هر تراکنش به عنوان یک شخص نمایش داده شده است و آنان اتوبوسهایی که نمایانگر فضای بلوک بیت کوین و بیت کوین کش هستند را پر میکنند. بیتکوین کش اتوبوسهای بیشتری دارد (چون حجم بلوک آن بزرگتر است)، اما مسافران زیادی برای پر کردنشان وجود ندارد. در عوض تنها دو اتوبوس برای بیتکوین هست که خیلی زود پر میشوند و بسیاری از مردم در پیادهرو منتظر بلوک بعدی میمانند. حتی ویزا که ۲۴ هزار تراکنش بر ثانیه انجام میدهد، در هر ثانیه ۲ هزار و در ساعات اوج مصرف ۴ هزار تراکنش را پردازش میکند؛ به عبارت دیگر، در حال حاضر همین مقدار را نیاز دارد.
Qtum
ظرفیت TPS مورد ادعا: ۱۰۰۰۰
توسعهدهندگان Qtum اخیرا بنچمارک بلاکچین خود را روی سرور مجازی EC2 آمازون اجرا کردند و طبق برآوردهای آن، QtumX میتواند در هر ثانیه بیش از ۱۰ هزار تراکنش پردازش کند. آنان تاکید میکنند که تراکنشها به دلیل سرعت بالا به محض ورود به شبکه تایید میشوند.
باید اشاره کرد که QtumX توسط افراد دیگر حسابرسی نشده است و بنابراین تایید اعتبار ادهای او امکانپذیر نیست. الف (Alef) هم شبیه QtumX است و تیم توسعهی آن گزارش کرده که میتواند در هر ثانیه بیش از ۱۵ هزار تراکنش انجام دهد.
ریپل
ظرفیت TPS ادعاشده: ۵۰۰۰۰ (طبق برآورد ۱۵۰۰)
طبق گفته ریپل، XRP که همان دارایی مورد استفاده در سیستم پرداختهای بینمرزی شرکت است، میتواند در هر ثانیه ۱۵۰۰ تراکنش انجام دهد. علاوه بر این، تسویه پرداخت تنها حدود ۴ ثانیه طول میکشد، در حالی که XRP میتواند تا ۵۰ هزار TPS پردازش کند.
با این حال برخلاف بیشتر ارزهایی که در این مقاله ذکر شدند، ریپل بلاکچین ندارد. به همین منظور شرکت تکنولوژی منحصر به خود با نام الگوریتم اجماع پروتکل ریپل را در اختیار دارد. در نتیجه XRP توسط جامعه کریپتو به عنوان یک رمز ارز نادیده گرفته میشود.
اتریوم
ظرفیت مورد ادعای TPS: 15
اتریوم با وجود تعداد استخراجکنندهی زیادی که دارد باز هم در این مورد ضعیف عمل میکند. بلاکچین آن در حال حاضر میتواند حدود ۲۰ تراکنش بر ثانیه پردازش کند. با این حال این وضعیت به محض تغییر وضعیت اتریوم از الگوریتم اثبات کار (PoW) به سمت اثبات سهام (PoS) بهتر میشود.
این در پروتکل جدیدی که کسپر (Casper) نام دارد اجرا خواهد شد. کوینتلگراف در مقالهای با جزییات بیشتری به این پروتکل پرداخته است.
با این حال توسعهدهندگان اتریوم نتوانستهاند این بار بهروزرسانیها را اعمال کنند. آنان پس از یافتن یک ساعت آسیبپذیر پیش از انتشار نهایی، به تازگی هارد فورک کونستانتینوپول را برای اواخر ماه فوریه برنامهریزی کردهاند. بنابراین، مشخص نیست که دقیقا چه وقت کسپر معرفی میشود. با این حال طبق گفته توسعهدهنگان آن در اوایل همین سال منشتر میشود.
EOS
ظرفیت مورد ادعا: ۳۹۹۶ (برآورد: ۵۰)
دانیل لاریمر (Daniel Larimer)، مدیر ارشد فناوری EOS در ژوییه ۲۰۱۸ در توییتی نوشت که رمز ارز آن با سرعت ۲۳۵۱ بر ثانیه عمل میکند. چند ماه بعد گزارش آزمایش بلاکچین شرکت نتایج «اولین آزمایش بنچمارک مستقل از نرمافزار EOS را منتشر کرد». این گزارش نشان داد که با وجود شرایط واقعی و تاخیر ۰.۰۱ درصد، عملکرد EOS در واقع زیر ۵۰ تراکنش بر ثانیه برآورد شد که عملکرد این سیستم را در کنار عملکرد اتریوم قرار داد.
بعدا EOS Alliance که یک سازمان غیرانتفاعی شکل گرفته توسط اعضای جامعه EOS و تولیدکنندگان بلوک و نقش آن تسهیل گفتگو در درون جامعه EOS است، جوابیهای منتشر کرد که توسط توماس کاکس (Thomas Cox) مدیر داخلی آن امضا شده بود. این جوابیه مقاله تحریکآمیز را به باد انتقاد گرفته و اشاره کرده بود که شرکت انجام دهنده بنچمارک تنها از کارکنان اتریوم برای این پروژه استفاده کرده بود.
استلار (Stellar)
ظرفیت مورد ادعای TPS: 1000
استلار (XLM) یک تکنولوژی پرداخت است که بر پروتکل ریپل ساخته شده است. با این حال استلار برخلاف شرکت شریک خود، قصد دارد به جای سیستمهای بانکداری و دیگر نهادهای مالی سنتی، با بازارهای در حال توسعه کار کند.
TPSهای مختلفی برای استلار گزارش شده است. بنابراین طبق گفته یکی از کارکنان شبکه Light Year، بلاکچین آن میتواند تا ۱۰۰۰ تراکنش بر ثانیه را پردازش کند. با این حال همانطور استنف ون کولر (Stephen Van Coller) مدیر اجرایی شرکت BarclaysAfrica گفته است، آزمایش نمونه اولیهی استلار برای پردازش تراکنشها نشان داد که او میتواند در هر ساعت بر روی سرورهای Google Cloud 36 میلیون تراکنش انجام دهد که در هر ثانیه حدود ۱۰ هزار تراکنش میشود.
لایت کوین
برآورد TPS: 56
لایت کوین طبق گزارشات میتواند در بلاکچین خود در هر ثانیه ۵۶ تراکنش انجام دهد. با این حال همانطور که چارلی لی سازنده آن اشاره میکند، پروتکل شبکه لایتنینگ میتواند این تعداد TPS را با اضافه کردن لایهای اضافی، هم در LTC و هم در BTC به شدت افزایش دهد.
TRON
ادعای TPS: 2000
ترون (TRX) در ژوئن سال ۲۰۱۸ نسخه اصلی خود را اجرا و از شبکه اتریوم کوچ کرد. این استارتآپ در یک مطلب در وبلاگ خود گزارش کرد که در شبکه آزمایشی خود به سرعت ۲۰۰۰ تراکنش بر ثانیه رسیده است. در ماه ژوییه، جاستین سون (Justin Sun) بنیانگذار پروتکل عنوان کرد که ترون ۸۰ برابر از اتریوم سریعتر است و این بدان معناست که او در نسخه اصلی شبکه خود به عدد ۱۲۰۰ تراکنش بر ثانیه رسیده است. این اطلاعات توسط افراد دیگر تایید نشده است.
کاردانو
TPS ادعایی: ۲۵۰
کاردانو پلتفرمی برای انجام عملیاتهای رمز ارز به نام ADA است. چارلز هاکینسون (Charles Hoskinson) یکی از بنیانگذاران کاردانو در جلسه ویدیویی در یوتیوب با عنوان «پرسش و پاسخ» اشاره کرده که کاردانو میتواند بین ۵۰ تا ۲۵۰ تراکنش بر ثانیه انجام دهد. با این حال هاکینسون عنوان کرد که اضافه کردن زنجیرههای جانبی در آینده میتواند این عدد را برای کاردانو به ۵۰۰۰ TPS برساند.
آیوتا
TPS ادعایی: ۱۵۰۰ (برآورد ۱۲)
آیوتا رمز ارزی است که به جای بلاکچین از تنگل استفاده میکند و به آن امکان مقیاس پذیری نامحدود را میدهد (طبق ادعای سازنده، با پیوستن کاربران جدید، شبکه سریعتر میشود.
با این حال کی کوروکاوا (Kay Kurokawa) یکی از اعضای جامعه آیوتا در مطلبی در سایت Medium از مدل آیوتا انتقاد کرد و گفتن که این مدل متمرکز است و در مقایسه با دیگر رمز ارزها مقیاس پذیری بهتری ارائه نمیکند. آیوتا گزارش کرده که در طول آزمایشات خود در گذشته به عدد ۱۰۰۰ TPSرسیده است. طبق سایت tanglemonitor.com، منبعی که به تحلیل تنگل آیوتا میپردازد، TPS کنونی آن ۱۲ است.