سوشی سواپ : یک YFI جدید یا یک اسکم ؟
در روزهای اخیر، پروژه غیرمتمرکز دیگری به نام سوشی سواپ (SushiSwap) به پروژههای دیفای افزوده شده است که قرار است مانند یونی سواپ (Uniswap) به عنوان یک صرافی غیرمتمرکز عمل کند. همین امر باعث شده تا برخی آن را رقیبی جدی برای پروتکل یونی سواپ تلقی کنند؛ در حالی که برخی دیگر شکست آن را پیشبینی میکنند. این پروتکل جدید از لحاظ حجم معاملات روزانه و میزان سرمایه قفل شده رکوردهای خوبی را از خود نشان داده و قیمت آن در یک روز بیش از ۱۰۰ درصد افزایش پیدا کرده است. این مسئله به علاوه تجربهای که از افزایش قیمت بیسابقه و بینظیر توکن YFI داریم، باعث شده تا برخی به این فکر بیفتند که سوشی سواپ نیز قرار است روند مشابهی را طی کند.
یکی از تحلیلگران دیفای سوشی سواپ را بسیار شبیه به یونی سواپ توصیف کرده و تنها تفاوت آن دو را در توکن حاکمیتی که سوشی سواپ از آن استفاده میکند دانسته است؛ یک توکن حاکمیتی منحصر بفرد که در اختیار استخرهای نقدینگی قرار میگیرد و از کارمزدهای حاصل از معاملات به کسب سود میپردازد.
بیایید با هم نگاهی به این موضوع داشته باشیم و آن را کمی باز کنیم.
یونی سواپ یک صرافی غیرمتمرکز است که امکان تبدیل توکن های ERC-20 اتریوم را به صورت درونزنجیرهای در اختیار کاربران قرار میدهد و از استخرهای نقدینگی برای تأمین نقدینگی خود کمک میگیرد.
با محبوبیت اخیر و گسترده فارم های بهره ، محبوبیت توکن های حاکمیتی نیز افزایش یافت. همانطور که میدانید، کاربران واقعی فارم های بهره کسانی هستند که نقدینگی رمز ارز ها را در پلتفرم های وام دهی و صرافی تأمین میکنند. این کاربران سرمایههای خود را در اختیار پروژههای دیفای قرار میدهند و در ازای آن مبالغی را به عنوان سود دریافت میکنند. در ماههای اخیر، پدیدهای به نام ماینینگ نقدینگی (liquidity mining) نیز به این مفهوم اضافه شده است. منظورمان از ماینینگ نقدینگی این است که این کاربران در ازای تأمین نقدینگی رمز ارز ها ، علاوه بر سودهای معمول، توکن هایی حاکمیتی (یا همان governance token) را نیز دریافت میکنند که به آنها اجازه مشارکت در روند پروژه و تصمیم گیریهای آن را میدهد.
با در نظر گرفتن این مسئله، حال میتوانیم سوشی سواپ را اینگونه توصیف کنیم: سوشی سواپ همان یونی سواپ است؛ با این تفاوت که امکان ماینینگ نقدینگی را نیز برای کاربران فراهم میکند.
با این اوصاف میشود ادعا کرد که توسعهدهندگان سوشی سواپ خلاقیت جالبی را در راهاندازی آن به کار بردهاند. این پروتکل از هسته مرکزی طرح یونی سواپ بهره گرفته و ویژگیهایی متناسب با نیاز افراد جامعه را به آن افزوده است. سوشی سواپ شکل تکامل یافتهای از یونی سواپ و گام بعدی حرکت رو به جلوی آن است.
توکن سوشی چیست؟
توکن های حاکمیتی سوشی سواپ ، سوشی (SUSHI) نام دارند. طبق ادعای تیم توسعهدهندگان سوشی سواپ ، دارندگان این توکن این امکان را خواهند داشت تا حتی در صورت عدم تمایل برای ادامه همکاری در فرآیند تأمین نقدینگی ، سهمی از کارمزدهای شبکه که در قالب سوشی جمعآوری میشوند داشته باشند.
سوشی سواپ از تأمین کنندگان نقدینگی یونی سواپ نیز خواسته بود تا نقدینگی خود را به سوشی سواپ انتقال دهند. هر کسی که توکن یونی سواپ را در اختیار داشته باشد میتواند آن را به عنوان سرمایه اولیه در یکی از استخرهای معرفی شده استیک کند و در ازای این تأمین نقدینگی، توکن سوشی را دریافت نماید. آنها همچنین اظهار داشتهاند که:
در ۱۰۰.۰۰۰ بلاک اول (یعنی چیزی حدود دو هفته اول شروع به کار این پروتکل)، میزان توکن های سوشی تولید شده ۱۰ برابر حالت معمول خواهد بود. این به این معنی است که در ازای هر بلاک ، ۱۰۰۰ توکن سوشی تولید خواهد شد. این کار با هدف تشویق کاربران اولیه پروتکل و کمک به آنها برای انتقال نقدینگی خود به سوشی سواپ صورت گرفته است.
البته لازم به ذکر است که طبق گفته مدیر عامل پروتکل سوشی سواپ ، ۱۰ درصد از این توکن های تولید شده برای توسعه و پیشرفت این پروتکل در آینده کنار گذاشته میشود.
در زمان نگارش این مقاله (۱ سپتامبر ۲۰۲۰ معادل ۱۱ شهریور ۱۳۹۹)، توکن های سوشی در حال معامله با قیمت ۷.۲۱ دلار ایالات متحده هستند و قیمت آنها در ۲۴ ساعت گذشته ۱۰۸.۱۷ درصد افزایش داشته است. حجم بازار کلی آنها نیز طبق اطلاعات سایت کوین مارکت کپ در این تاریخ بیش از ۱۸۲ میلیون دلار است.
همچنین طبق اطلاعات سایت زیپو (Zippo) که یک داشبورد متعلق به اتریوم است، میزان سرمایه استیک شده در این پروژه در حال حاضر معادل ۱.۲۲۱.۰۷۸.۳۹۹ دلار است.
برخی از افراد در دنیای کریپتو معتقدند که سوشی یک توکن شبیه به توکن YAM 2.0 است و دقیقاً مانند همان، در حال حرکت به سمت نابودی. سوشی هنوز به طور رسمی مورد ارزیابی واقع نشده و اگر قرار باشد یک درس از داستان YAM 2.0 بگیریم، آن درس میتواند این باشد که با پروژههای ارزیابی نشده باید با احتیاط بیشتری برخورد کرد. البته بنیانگذار سوشی سواپ از شرکتهای فعال در جامعه بلاک چین خواسته است که آن را مورد ارزیابی قرار دهند و بیان کرده است که در حال حاضر فقط شرکت Quantstamp این کار را قبول کرده است.
بنیانگذار سوشی سواپ پیش بینی خود را در خصوص آینده این پروتکل بسیار مثبت اعلام کرده است. او به این امر اشاره کرده است که در ۲۴ ساعت گذشته، کارمزد معاملات انجام شده در جفت معاملاتی اتر-سوشی (که ۹۹% آنها تبدیل اتر به سوشی بوده است) در صرافی غیرمتمرکز یونی سواپ برابر با ۸۵ هزار دلار بوده است. با استناد به همین واقعیت، او اینطور نتیجه گیری میکند که در یک سال، آنها قادر خواهند بود تا ۳۰ میلیون دلار کارمزد را از این طریق جمع آوری کنند. ۶/۱ این مقدار متعلق به دارندگان توکن سوشی است؛ بنابراین درآمد حاصل از کارمزد معاملات برای تأمین کنندگان نقدینگی در یک سال برابر با ۵ میلیون دلار خواهد بود.
آیا سوشی سواپ اسکم است؟
نکته جالبی که در این میان وجود دارد این است که یک مهندس کامپیوتر با بررسی قرارداد هوشمند سوشی سواپ ، یک باگ را در کد آن پیدا کرده و با استناد به آن ادعا کرده است که سوشی سواپ میتواند به کلی یک اسکم باشد. این مهندس کامپیوتر توییتی را منتشر کرده و در طی آن اعلام کرده است که کد قرارداد هوشمند سوشی سواپ از روی کد یونی سواپ کپی برداری شده؛ اما قسمت مربوط به میگریتور (migrator) درست تنظیم نشده است. در حالت بدبینانه، این مسئله به توسعه دهندگان سوشی سواپ این امکان را خواهد داد تا میگریتور را به دلخواه خود تنظیم کنند و سرمایهها و سودهای متعلق به کاربران را به کلی از آن خود کنند.
لازم به ذکر است که انتشار این خبر تا این لحظه هیچ تأثیری را بر روی روند صعودی قیمت توکن سوشی ایجاد نکرده و قیمت این توکن و همچنین میزان سرمایه قفل شده در پروژه آن همچنان در حال افزایش است.
[…] سوشی سواپ : یک YFI جدید یا یک اسکم ؟ اولین بار در فینمگ – مجله مالی اقتصادی. پدیدار […]