ریپل چیست؟ تحلیل شبکه و ارز دیجیتال ریپل
شبکه ریپل که یکی از جنجالیترین و در نوع خود جذابترینها در دنیای ارزهای دیجیتال است، طرفداران زیادی را به سمت خود جذب کرده و توجه بسیاری از افراد فعال در این حوزه را برانگیخته است. در این مقاله قصد داریم کارکرد شبکه ریپل را به طور کامل توضیح دهیم، محصولات آن را به صورت جداگانه بررسی کنیم، تفاوت این شبکه با ارز دیجیتال آن به نام XRP را تشریح کنیم و نگاهی به آینده آن داشته باشیم. بنابراین تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
شاید اولین چیزی که باید در خصوص ریپل (Ripple) عنوان کنیم این است که ریپل تنها یک ارز دیجیتال نیست. ارز دیجیتال ریپل XRP نام دارد. در بسیاری از مواقع برای اشاره به این ارز دیجیتال، از کلمه ریپل استفاده میشود. اما حقیقت این است که XRP تنها یکی از محصولات ریپل بوده و کارکرد این شبکه بسیار گستردهتر است.

ریپل حتی مبتنی بر بلاک چین هم نیست. از آن جایی که این شبکه مانند همه شبکههای مبتنی بر بلاک چین از اجماع (consensus) برای اخذ تصمیمات شبکه استفاده میکند، بسیاری گمان میکنند که ریپل بلاک چین محور است. اما ریپل از دفترکلهای منحصر بفرد خود (که در قسمتهای مربوطه به آنها اشاره میکنیم) برای پیادهسازی این اجماع بهره میبرد.
بنابراین سوالی که وجود دارد این است که خود شبکه ریپل چیست و چه کارکردی دارد؟ و XRP در این شبکه چه نقشی را ایفا میکند؟ برای پاسخ به این سوالات در قسمت بعدی این مقاله با ما همراه باشید.
ریپل چیست؟ هدف نهایی ریپل
اگر بخواهیم ریپل را در یک جمله توصیف کنیم، باید بگوییم که ریپل یک شبکه پیامرسان بین بانکی مانند شبکه سوئیفت (SWIFT) است که قصد دارد ارسال بینالمللی پول را در کمترین زمان و با کمترین هزینه ممکن به انجام برساند.

میدانید که در دنیای امروز، پرداختهای بینالمللی توسط شبکه سوئیفت انجام میشوند. تمامی بانکهای بزرگ و معتبر جهان در این شبکه عضو هستند و پیامهای ارزی از طریق آن انتقال مییابند.
با وجود مقبولیت گسترده سوئیفت، یکی از مشکلاتی که این شبکه با آن مواجه است زمان لازم برای انجام پرداختهای بینالمللیست. انتقال پول از کشوری به کشور دیگر توسط این شبکه تا یک هفته به طول میانجامد، و همین مسئله یکی از ضعفهای بزرگ عملکرد آن به شمار میرود.
به این مسئله، کارمزد بالای تراکنشهای بینالمللی را نیز اضافه کنید. انجام خدمات مالی در سطح برونمرزی در چنین شبکهای با زحمت زیادی همراه است. و به همین نسبت، کارمزد انجام آنها نیز بسیار بالاست.
ریپل شرکتی واقع در سان فرانسیسکو امریکاست که برای حل این دو مشکل یعنی زمان زیاد و کارمزد بالای تراکنشهای بینالمللی پا به عرصه ظهور گذاشته است.
تاریخچه ریپل
ریپل دارای تاریخچهای نسبتاً طولانی است. این شبکه از بلاک چینهای شناخته شدهای مانند اتریوم قدیمیتر است. به عقیده برخی، قدمت این شبکه حتی از بیت کوین نیز بیشتر است.
تأسیس ابتدایی ریپل به سال ۲۰۰۴ باز میگردد. در سال ۲۰۰۴ شخصی به نام رایان فاگر (Ryan Fugger) شرکتی را با هدف ایجاد یک سیستم مالی غیرمتمرکز و شفاف در ونکوور کانادا تأسیس کرد. این شرکت ریپلپی (Ripplepay) نام داشت.

همچنین در سال ۲۰۱۱، شخص دیگری به نام جد مککالب (Jed McCaleb) در این فکر بود که نوعی از ارز دیجیتال را ابداع کند که اجماع آن بر خلاف بیت کوین، از پروسه ماینینگ یا همان استخراج پیروی نکند. دلیل این امر مصرف برق بالای ماینینگ و زمانبر بودن انجام تراکنشها بود.

مککالب در سال ۲۰۱۲ برای دستیابی به هدف خود شخصی به نام کریس لارسن (Chris Larsen) را استخدام کرد، و این دو با رایان فاگر به گفتگو پرداختند. در نهایت در سال ۲۰۱۲ رایان فاگر این شرکت را به مککالب و لارسن فروخت و آنها با همکاری یکدیگر شرکت خود با نام اُپنکوین (OpenCoin) را پایهگذاری کردند

در سال ۲۰۱۴ و به دلیل اختلافاتی که بر سر آینده و عملکرد ریپل وجود داشت، مککالب که در آن زمان مدیر بخش تکنولوژی بود از این شرکت جدا شد. پس از مککالب شخصی به نام استفان توماس (Stephan Thomas) جایگزین وی شد. مککالب نیز پس از این جدایی، پروژه خود به نام استلار (Stellar) را آغاز کرد. استلار در حال حاضر یکی از رقبای ریپل محسوب میشود.

اُپنکوین در سال ۲۰۱۳ به ریپللبز (Ripple Labs) تغییر نام داد و سرانجام در سال ۲۰۱۵ نام آن به ریپل تغییر کرد.
ریپل در سال ۲۰۱۶ موفق شد مجوز BitLicense را از سازمان خدمات مالی ایالت نیویورک دریافت کند، تا بتواند فعالیتهای خود را به صورت قانونی پیش ببرد.
تفاوت ریپل با ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین و اتریوم
همانطور که احتمالاً متوجه شدهاید، هدف ریپل نه تنها با ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین و اتریوم همراستا نیست، بلکه میتوان گفت که مخالف آنهاست.

برخلاف بیت کوین و اتریوم و سایر ارزهای دیجیتال، ریپل به دنبال حذف بانکها نیست. بلکه هدف آن این است که عملکرد بانکها را بهبود ببخشد. در صورت استفاده از ریپل شما باز هم به بانکها نیاز خواهید داشت. تراکنشها در این شبکه به صورت ناشناس انجام نمیشوند، و عملیات مربوط به شناخت مشتری (KYC) و اقدامات مبارزه با پولشویی مطابق با قوانین بانکها و دولتها صورت میپذیرند.
علاوه بر آن، سرعت انجام تراکنشها در ریپل نیز بسیار بالاست. انجام هر تراکنش در شبکه ریپل ۳.۶ ثانیه به طول میانجامد. این در حالیست که این مقدار برای بیت کوین برابر با ۱۰ دقیقه است.
شباهت ریپل با سایر ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین و اتریوم
وجه شباهت اصلی ریپل و سایر ارزهای دیجیتال را میتوان در غیرمتمرکز بودن آن دانست. هر چند که میزان غیرمتمرکز بودن این شبکه به هیچ وجه به اندازه شبکههایی مانند بیت کوین و اتریوم نیست. تصمیمات ریپل با بهرهگیری از فناوری دفترکل توزیع شده، به صورت دستهجمعی و در صورت موافقت اکثریت اعضا اتخاذ میشوند. به گفته تیم ریپل، افزایش شفافیت در انجام تراکنشها از اهداف اصلی این شبکه است. بنابراین ریپل از این جهت با سایر ارزهای دیجیتال که غالباً مبتنی بر بلاک چین هستند تا حدودی شباهت دارد.

البته در خصوص غیرمتمرکز بودن ریپل شک و شبهههایی در جامعه ارزهای دیجیتال وجود دارد. برخی معتقدند این شبکه به معنای واقعی کلمه غیرمتمرکز نیست. الگوریتم اجماع ریپل به این شکل است که تنها تعداد خاصی از اعتبارسنجها که بعنوان اعتبارسنجهای معتمد شناخته میشوند، میتوانند تراکنشهای آن را تأیید یا رد کنند. از طرفی، خود ریپل لیستی از اعتبارسنجهای معتمد را به کاربران پیشنهاد میکند.
همین امر باعث شده تا برخی با دیده شک به غیرمتمرکز بودن آن بنگرند. البته خود ریپل این شک و شبههها را رد میکند، و مدعی است که در آیندهای نزدیک این کار را به طور کامل به کاربران واگذار خواهد کرد.
در خصوص الگوریتم اجماع ریپل در قسمتهای بعدی همین مقاله بیشتر توضیح خواهیم داد.
ریپل چگونه و با استفاده از چه ابزارهایی اهداف خود را پیادهسازی میکند؟
تا به این جا با کارکرد شبکه ریپل و اهداف آن آشنا شدید. ممکن است این سوال در ذهنتان مطرح شود که ریپل چگونه این اهداف را عملی میکند؟ این شبکه از چه ابزاری برای افزایش سرعت و کاهش کارمزد تراکنشها استفاده میکند؟ اصلاً ریپل دقیقاً چه کاری را انجام میدهد و چگونه باید از آن استفاده کرد؟
پس از آشنایی با محصولات ریپل، به پاسخ این سوالات دست خواهید یافت.
محصولات ریپل را میتوان به چهار دسته اصلی زیر تقسیم کرد:
- ارز دیجیتال XRP
- شبکه xCurrent
- شبکه xRapid
- شبکه xVia
اکنون یک آشنایی کلی با XRP دارید، و در قسمتهای بعدی با کارکرد آن در این شبکه بیشتر آشنا خواهید شد. در این قسمت قصد داریم سه محصول دیگر را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار دهیم.
ایکس کارنت (xCurrent)
ایکس کارنت (xCurrent) محصول شرکت ریپل برای ارسال پیامهای ارزی در بین بانکها و موسسات مالیست. همین محصول ریپل است که پیامرسانی بینبانکی و محاسبات مربوط به تسویه آنی حسابها را ممکن میکند.

ایکس کارنت از یک API (رابط برنامهنویسی نرمافزار) بعنوان پیامرسان یا همان messanger بهره میگیرد. این API ، بانکها و موسسات عضو شبکه ریپل را به یکدیگر متصل میکند. اطلاعات تراکنش و تمامی جزئیات آن از جمله هویت مشتری از طریق همین پیامرسان به سرعت برای بانک مقصد ارسال میشود. لازم به ذکر است که تمامی تراکنشهای در دست انجام در ایکس کارنت مجهز به شناسهای هستند که میتوان از آن برای پیگیری وضعیت تراکنش استفاده کرد.
تراکنشهای ریپل در دفتر کلی به نام Interledger Protocol یا به اختصار ILP ثبت میشوند. این دفتر کل، پروتکلی متنباز و بیطرف است که شفافیت را به تراکنشهای ریپل هدیه میدهد.
و از همه مهمتر، اعتبارسنجهای شبکه هستند که وظیفه سنجش اعتبار و صحت تراکنشها را بر عهده دارند.
بنابراین در ایکس کارنت، بانک مبدأ تراکنش و اطلاعات آن را توسط پیامرسان برای بانک مقصد ارسال میکند. در همین زمان، این اطلاعات برروی ILP نیز قرار میگیرند و توسط اعتبارسنجها یا همان validatorها بررسی میشوند. در صورت عدم مغایرت اطلاعات با قوانین شبکه و تأیید اکثریت اعضا، میتوان تراکنش را انجام شده دانست. در غیر این صورت تراکنش انجام نخواهد شد. لازم به ذکر است که همه این فرآیند در طول مدت کوتاهی (چند ثانیه) به انجام میرسد. در دو شکل زیر پیام ارسال شده توسط ریپل پیش از تأیید و پس از تأیید یک تراکنش را میبینید.


جالبترین نکتهای که در خصوص ایکس کارنت وجود دارد این است که با استفاده از این شبکه، نیازی به ارسال ارز مقصد نیست. تصور کنید یک شهروند امریکایی، قصد دارد برای دوست خود که ساکن انگلستان است پوند ارسال کند. با استفاده از ایکس کارنت این شخص مجبور نخواهد بود ابتدا دلار خود را به پوند تبدیل کند و سپس آن را ارسال نماید. او دلار خود را توسط این شبکه ارسال خواهد کرد و بانک مقصد، همارزش مقدار دلار ارسال شده، پوند دریافت خواهد نمود.
به گفته برد گارلینگهوس (Brad Garlinghouse) مدیرعامل فعلی شرکت ریپل، بدون وجود چنین شبکهای احتمالاً سریعترین راه برای این شخص این بود که بلیط هواپیمایی را تهیه کرده و خود شخصاً به انگلیس سفر کند.

در حال حاضر بسیاری از بانکهای بزرگ دنیا ریپل را به رسمیت شناخته و بیش از ۱۰۰ بانک از سراسر جهان با آن همکاری میکنند. در این بین میتوان به بانکهای سانتاندر (Santander)، امریکن اکسپرس (American Express)، یونی کردیت (Unicredit) و وسترن یونیون (Western Union) اشاره کرد. غالب این بانکها از همین محصول ایکس کارنت استفاده میکنند.
همانطور که مشاهده میکنید، در ایکس کارنت ضرورتی برای استفاده از ارز دیجیتال XRP وجود ندارد.
ایکس رپید (xRapid)
شبکه ایکس رپید (xRapid) ریپل برای حل مشکل نقدینگی بانکها به وجود آمده است. در قسمت قبل با ایکس کارنت و ویژگیهای فوقالعاده آن آشنا شدیم. تنها مشکلی که ایکس کارنت با آن روبهروست، مشکل نقدینگیست. برای تبدیل دلار به پوند (مطابق با مثال بالا) و یا هر ارز دیگری، همچنان نیاز به تأمین نقدینگی در این ارزها وجود دارد.

ممکن است تا کنون نام حسابهای نوسترو (Nostro) و وسترو (Vostro) را شنیده و یا با آنها آشنا باشید. حسابهای نوسترو و وسترو در حقیقت حسابهایی هستند که یک بانک در سایر بانکها ایجاد میکند تا با استفاده از آن، انتقال پول را ممکن سازد.
برای درک بهتر این موضوع میتوانید همان مثال ارسال پول از امریکا به انگلیس را در نظر بگیرید. برای انجام این کار به شیوه سنتی، بانک امریکایی باید در بانک انگلیسی حسابی داشته باشد که در آن پوند به مقدار کافی موجود باشد. پس از ارسال درخواست تراکنش و جزئیات آن توسط سوئیفت، بانک انگلیسی مقدار پوند درخواست شده را به حساب شخص مدنظر ارسال کرده و آن را از حساب بانک امریکایی کسر میکند. به این حساب از دید بانک امریکایی حساب نوسترو و از دید بانک انگلیسی حساب وسترو میگویند.
همین مشکل تأمین نقدینگی در خصوص ارسال پول از طریق ایکس کارنت نیز وجود دارد. ایکس رپید برای حل این مشکل از ارز دیجیتال XRP استفاده میکند. در ایکس کارنت، ارزهای ارسال شده به XRP تبدیل میشوند. این XRPها توسط بانک مبدأ برای بانک مقصد فرستاده میشوند. بانک مقصد نیز XRP های دریافت شده را به ارز دلخواه تبدیل میکند و آن را در اختیار گیرنده تراکنش قرار میدهد.
به این شکل، بانکها مجبور نخواهند بود حجم زیادی از ارزهای مختلف را در حسابهای نوسترو خود نگهداری کنند. در عوض آنها باید مقدار کافی از XRP را در اختیار خود داشته باشند.
ایکس ویا (xVia)
ایکس ویا نام واسط کاربری یا اصطلاحاً رابط عملیاتی شبکه ریپل است که امکان استفاده از ایکس رپید و ایکس کارنت را فراهم میکند. شرکتها، سازمانها و کسب و کارها میتوانند از ایکس کارنت بعنوان پلاگین و برای انجام پرداختها در شبکه ریپل استفاده کنند. ایکس ویا این امکان را به شرکتهای خصوصی و کسب و کارهای مربوط به حوزه پرداخت میدهد که از طریق بانکها انتقال سرمایه انجام دهند.

API ساده ایکس ویا نیاز برای نصب هرگونه نرمافزار را از میان بر میدارد. همچنین سازمانهایی که از نرمافزارهای مدیریت منابع سازمان یا همان ERP استفاده میکنند میتوانند با استفاده از ایکس ویا به شبکه ریپل متصل شوند. ارز دیجیتال XRP در ایکس ویا نیز فاقد کاربرد ضروریست.
مجموعه این محصولات و شبکهها، ریپل نت (RippleNet) خوانده میشوند.
نحوه اجماع در ریپل : Unique Node List (UNL) یا همان لیست نودهای منحصربفرد
در قسمتهای قبل به دفعات اشاره کردیم که دلیل این که ریپل را شبکهای غیرمتمرکز میخوانند، استفاده آن از اجماع است. و دقیقاً به همین علت است که بسیاری گمان میکنند ریپل مبتنی بر بلاک چین است. تصمیمات شبکه ریپل نیز مانند شبکههای بلاک چینی در صورت موافقت اکثریت اعضا اتخاذ میشود. اما مسئلهای که وجود دارد این است که همه نودهای این شبکه، اجازه مشارکت در فرآیند تصمیمگیری را نخواهند داشت.

نرمافزار سرور ریپلی که شما نصب میکنید، میتواند در حالتهای مختلف قرار بگیرد. شما میتوانید یک نسخه کپی شده از دفترکل را در اختیار داشته باشید (stock server)، تبدیل به یک نود (Node) اعتبارسنج شوید (validating server)، و یا تنها از نسخه آزمایشی استفاده کنید (stand-alone mode).
در صورت استفاده از نسخه کپی شده به همه سرویسهای ریپل دسترسی خواهید داشت. در صورت راهاندازی نود نیز، همه این سرویسها در اختیارتان قرار خواهد گرفت، علاوه بر این که امکان مشارکت در اجماع را نیز خواهید داشت. و در صورت راهاندازی نسخه آزمایشی، با سایر اعضای شبکه در ارتباط نخواهید بود و تنها به یک محیط آزمایشی هدایت خواهید شد.
همه اعضا شبکه ریپل حق دارند به ۲۱ نود که از نظر آنها نودهای معتبرتری هستند رأی بدهند. خود شبکه ریپل نیز یک لیست پیشفرض را تهیه کرده و آن را به کاربران پیشنهاد میکند. به همین علت است که بسیاری معتقدند ریپل به معنای واقعی غیرمتمرکز نیست. چرا که تراکنشهای آن نه توسط همه نودها، بلکه توسط نودهای معتبر اعتبارسنجی میشوند.
بنابراین سازمانها یا موسساتی که از سرور نود استفاده میکنند، لزوماً اجازه مشارکت در اجماع را نخواهند داشت. این نودها باید ابتدا در UNL سایر اعضا قرار بگیرند.
نکته چالش برانگیز دیگری که در خصوص ریپل وجود دارد این است که اجماع آن در صورت اتفاق نظر ۸۰ درصد از نودها صورت میپذیرد. این در حالیست که این مقدار برای غالب بلاک چینهای شناختهشده از جمله بیت کوین و اتریوم ۵۰ درصد است.
قیمت ارز دیجیتال ریپل یا همان XRP
در زمان نگارش این مقاله (دی ۱۳۹۹)، ارز دیجیتال ریپل (XRP) با قیمتی معادل ۳۰ سنت معامله میشود. طبق اطلاعات سایت کوینمارکتکپ، ریپل چهارمین پلتفرم ارز دیجیتال جهان از لحاظ حجم بازار است. ارز دیجیتال XRP قابل استخراج نیست و از ابتدا ۱۰۰ میلیارد عدد از آن تولید شده است.

این ارز در سال ۲۰۱۳ و با ارزش ۰.۰۰۵ دلار وارد بازار شد. ارز دیجیتال ریپل بیشترین قیمت تاریخ خود (تا به امروز) که ۳.۸ دلار بود را در سال ۲۰۱۸ تجربه کرد. این به این معنی است که XRP در این تاریخ یک افزایش ارزش ۷۰ هزار درصدی را شاهد بود.
تحلیل قیمت ریپل در سال ۲۰۲۰

بسیاری از متخصصان، عملکرد ارز دیجیتال ریپل در سال ۲۰۲۰ را ناامیدکننده خواندهاند. از اول ژانویه ۲۰۲۰ تا ۳۱ اکتبر این سال، این ارز دیجیتال یک رشد ۲۴ درصدی را تجربه کرد. این در حالی بود که رقبای آن مانند بیت کوین و اتریوم، افزایش قیمت چشمگیرتری داشتند. در طول همین زمان، قیمت بیت کوین ۹۲ درصد و قیمت اتریوم ۱۹۵ درصد رشد داشت.
بیشترین کاهش قیمت ریپل در مارس ۲۰۲۰ و در پی پاندمی کووید-۱۹ رخ داد. همانطور که میدانید این پاندمی اقتصاد کل جهان را با چالش روبهرو کرد، و ارزهای دیجیتال نیز از آن مصون نبودند. قیمت ریپل در ۱۳ مارس تا ۰.۱۳ دلار کاهش پیدا کرد. در همین زمان بود که این ارز دیجیتال رتبه سوم خود در سایت کوینمارکتکپ را به تتر واگذار کرد.

با این وجود، در طول ماههای بعد ریپل توانست این ضررها را تا حدی جبران کند، تا جایی که در نوامبر قیمت آن به ۰.۶۹ دلار رسید.

همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، در زمان نگارش این مقاله (دی ۱۳۹۹) قیمت ریپل برابر با ۰.۳ دلار است. اما پلتفرم ریپل هنوز نتوانسته رتبه سوم خود در کوینمارکتکپ را پس بگیرد و همچنان پس از بیت کوین و اتریوم و تتر، در جایگاه چهارم قرار دارد.
پیشبینی و تحلیل قیمت ریپل در آینده
ارزهای دیجیتال داراییهای پرنوسانی هستند. پیشبینی قطعی آینده این ارزها تقریباً غیرممکن است. عوامل زیادی میتوانند در تعیین قیمت آنها موثر باشند. با این وجود، تصمیمگیری برای سرمایهگذاری یا عدم سرمایهگذاری در این ارزها بدون حدی از تحلیل و پیشبینی عاقلانه نیست.

در خصوص قیمت ریپل در آینده گمانهزنیهای زیادی وجود دارد.
یک تحلیلگر ناشناس ارزهای دیجیتال با نام مستعار Credible Crypto که غالباً در توییتر فعالیت میکند در خصوصص ریپل معتقد است که قیمت این ارز دیجیتال در طولانی مدت به ۲۵ الی ۳۰ دلار خواهد رسید.
اما از طرف دیگر، وبسایت شناخته شده Wallet Investor که پیشبینی قیمت ارزها و آینده بازارها را انجام میدهد، در خصوص آینده ریپل خیلی خوشبین نیست. این سرویس سرمایهگذاری در ریپل را یک سرمایهگذاری بد و پرخطر میداند و پیشبینی میکند قیمت XRP در سال ۲۰۲۱ به شدت دچار افت شود. طبق پیشبینیهای Wallet Investor قیمت این ارز در اوایل ۲۰۲۱ تا حدود ۰.۷ دلار افزایش خواهد یافت و پس از آن به شدت افت خواهد کرد.
در این بین شاید بدبینانهترین نگاه به آینده ریپل متعلق به سایت Longforecast.com باشد. به گفته این وبسایت، XRP سال ۲۰۲۰ را با قیمت ۰.۳۸ به پایان خواهد رساند و قیمت آن تا دسامبر ۲۰۲۳ به ۰.۰۸ دلار تنزل خواهد کرد.
Tradingbeats.com معتقد است XRP سال ۲۰۲۱ را با قیمت ۰.۶۶ دلار به پایان خواهد رساند. و در نهایت، CoinSwitch پیشبینی میکند که ریپل در ۲۰۲۱ به قیمت ۲ دلار، در ۲۰۲۳ به قیمت ۳ دلار و در ۲۰۲۵ به قیمت ۴.۵۲ دلار دست خواهد یافت.
همانطور که مشاهده میکنید، پیشبینیها در خصوص قیمت و آینده ریپل بسیار زیاد و متنوع (و البته متضاد) است. اما نکتهای که باید به آن توجه کنید این است که XRP تنها یکی از محصولات ریپل است. حتی در ایکس کارنت که امروزه بسیار مورد قبول واقع شده، از این ارز استفاده نمیشود. بنابراین موفقیت ریپل لزوماً به معنی موفقیت XRP نیست (و بالعکس).
این مسئله در خصوص سایر ارزهای دیجیتال صدق نمیکند. برای مثال شبکه بیت کوین تنها همین یک محصول را داراست. و یا اتریوم از اتر بعنوان ابزار اجرای قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز بهره میبرد. بنابراین میتوان انتظار داشت که موفقیت کل شبکهای مانند اتریوم به افزایش قیمت ارز آن بینجامد.
فراموش نکنید که این مقاله به هیچ وجه یک مشاوره مالی نیست. در نهایت این شمایید که با تحقیق و بررسی کافی، در مورد خرید یا عدم خرید یک ارز دیجیتال تصمیمگیری میکنید. نوسان قیمت نیز از ویژگیهای اجتناب ناپذیر این ارزهاست. هر چند که این ویژگی در برخی از این ارزها بیشتر و در برخی کمتر بروز پیدا میکند.
کیف پولهای ریپل
غالب ارزهای دیجیتال کیف پولهایی رسمی دارند که توسط شرکت توسعهدهنده آنها عرضه میشود. اما XRP دارای کیف پول رسمی نیست و کیف پولهای موجود آن توسط سایر شرکتها توسعه داده شدهاند.

کیف پولهای مختلف ریپل اعم از موبایلی، دسکتاپی، تحت وب و سختافزاری از این قرار هستند:
- کیف پول موبایلی ابرا (Abra)
- کیف پول موبایلی توست (Toast)
- کیف پول موبایلی کوینومی (Coinomi)
- کیف پول موبایلی و دسکتاپی اتمیک (Atomic)
- کیف پول دسکتاپی ریپکس (Rippex)
- کیف پول تحت وب اگزارپی (Exarpy)
- کیف پول تحت وب کوین پیمنتس (CoinPayments)
- کیف پول تحت وب کریپتونیتور (Cryptonator)
- کیف پول سختافزاری لجر (Ledger)
- کیف پول سختافزاری ترزور مدل تی (Trezor model T)
چگونه ریپل بخریم؟
برای خرید XRP نیز مانند سایر ارزهای دیجیتال، دو راه وجود دارد: خرید مستقیم و با ریال از یک صرافی ارز دیجیتال ایرانی، و تبدیل ارز دیگری مانند بیت کوین به ریپل در یک صرافی خارجی.
خرید ریپل به طور مستقیم و با ریال از یک صرافی ارز دیجیتال ایرانی
برای خرید ریپل از صرافی ایرانی کافیست یک کیف پول که از این ارز پشتیبانی میکند را تهیه کنید، یک صرافی ارز دیجیتال ایرانی را انتخاب و در آن ثبت نام کنید، مقدار ریپل مورد نظر را تعیین کرده و مبلغ را واریز کنید، آدرس کیف پول خود را در اختیار صرافی قرار دهید و منتظر دریافت ریپلهای خود باشید.

ما قصد نداریم در این مقاله صرافیهای ارز دیجیتال ایرانی را معرفی و یا پیشنهاد کنیم، اما با یک سرچ کوچک در اینترنتت تعداد زیادی از آنها را خواهید یافت.
همچنین در خصوص صرافیهای ارز دیجیتال، مطالعه این مقاله را به شما پیشنهاد میکنیم:
تبدیل ارز دیگری مانند بیت کوین یا تتر به ریپل در یک صرافی ارز دیجیتال خارجی
برای تبدیل ارز دیگری به ریپل در یک صرافی خارجی نیز، مشخصاً اولین کاری که انجام میدهید انتخاب یک صرافی خارجی و ثبت نام در آن است. برخی از این صرافیها (از جمله Coinbase) از کاربران خود احراز هویت به عمل میآورند. استفاده از این صرافیها به دلیل مسئله تحریمها برای کاربران ایرانی غیرممکن است. اما برخی دیگر از آنها مانند صرافی شناخته شده بایننس (Binance) ، ضرورتی برای احراز هویت در نظر نگرفتهاند. البته استفاده از آنها همچنان برای کاربران ایرانی غیرقانونی محسوب میشود. از همین رو، پیشنهاد میکنیم حتماً از یک VPN با آی پی ثابت (VPS) برای ورود به آنها استفاده کنید.
این مراحل مخصوص کسانیست که در یک صرافی خارجی حساب ندارند. اگر از پیش در یک صرافی خارجی حساب و موجودی ارز دیجیتال دارید، تنها کاری که باید انجام دهید تبدیل این ارز به ریپل (XRP) در درون حساب خود صرافیست.
اما در غیر این صورت، باید ابتدا ارز دیجیتال دیگری مانند تتر (Tether) را از صرافی ایرانی خریداری و آن را به حساب خود در صرافی واریز کنید. پس از آن خواهید توانست با کمترین کارمزد و در درون همین حساب، این تتر را به هر ارز دیگری تبدیل نمایید.

دلیل این که ما تتر را برای این کار پیشنهاد میکنیم این است که تتر یک استیبل کوین با قیمت ثابت یک دلار است. ممکن است در برخی مواقع قیمت آن در بازه ۰.۹۸ تا ۱.۰۲ دلار نوسان کند، اما این نوسان غالباً بیشتر از این مقدار نیست. بنابراین شما میتوانید ابتدا هر مقدار دلخواه از آن را خرید کنید و با انتقال آن به یک صرافی خارجی، همه یا بخشی از آن را به ارزهای دیجیتال دیگر از جمله ریپل تبدیل نمایید.
تبدیل ارزهای دیجیتال مختلف به یکدیگر در درون صرافی از مراحل تقریباً مشابهی پیروی میکند. برای درک بهتر چگونگی انجام این کار، پیشنهاد میکنیم این مقاله را مطالعه کنید:
فراموش نکنید که در هر صورت، استفاده ایرانیها از صرافیهای ارز دیجیتال خارجی غیرقانونیست. بنابراین احتیاط را رعایت کنید. آی پی فیلترشکن خود را به طور مداوم تغییر ندهید و با آی پی ایران به آنها وصل نشوید. همچنین از این صرافیها تنها برای تبدیل ارزهای دیجیتال و معامله استفاده کنید، نه نگهداری طولانی مدت ارزها. توصیه میکنیم به هیچ وجه مبالغ زیاد و یا ارزهایی که قصد سرمایهگذاری طولانی مدت آنها را دارید را در حساب صرافی نگهداری نکنید. امنترین کیف پولها برای نگهداری طولانی مدت ارزهای دیجیتال در مقادیر بالا، کیف پولهای سختافزاری هستند. با این حال که موضع صرافی بایننس در این خصوص کمتر سختگیرانه است، اما بهتر است با احتیاط عمل کنید.
درباره کیف پولهای ارز دیجیتال بیشتر بخوانید:
جمعبندی
در این مقاله سعی کردیم همه نکات اساسی که در مورد شبکه ریپل و همینطور ارز دیجیتال آن وجود دارد را پوشش دهیم. با مطالعه این مقاله حتماً متوجه شدهاید که ریپل بیشتر برای استفادههای گسترده توسط بانکها و موسسات مالی بزرگ طراحی شده است تا استفادههای خرد توسط اشخاص.
ریپل از جهت غیرمتمرکز بودن و شفافیت مابین بانکهای امروزی و ارزهای دیجیتال قرار دارد. شبکه آن به اندازه بانکها متمرکز نیست، اما خب از این جهت با شبکههایی مانند بیت کوین نیز خیلی فاصله دارد.
البته با توجه به هدف ریپل، ممکن است این امر منطقی به نظر برسد. این شرکت از ابتدا قصد از بین بردن جایگاه بانکها و تغییر کل سیستم را نداشت، بلکه بر آن بود تا عملکرد آنها را بهبود ببخشد.
با همه این اوصاف، تیم مدیریتی ریپل مدام از افزایش تمرکززدایی آن در آینده و حرکت به سمت شبکهای غیرمتمرکزتر و شفافتر خبر میدهند. بنابراین بهتر است منتظر باشیم تا ببینیم چه آیندهای انتظار این شبکه پیچیده و چندوجهی را میکشد.