تبدیل شدن به یک Gateway دفترثبت XRP
به موسساتی که مانند پل ارتباطی میان دفترثبت XRP (ارز رمز ریپل) و جهان پیرامون عمل میکنند، Gateway گفته میشود. تبدیل شدن به Gateway دفترثبت XRP برای کسب و کارهای خدمات مالی چند مزیت را به همراه دارد که در این مقاله به آنها اشاره خواهد شد. در این مطلب، مفاهیم و مراحل تبدیل شدن به یک Gateway دفترثبت XRP شرح داده میشود. در بیان مطالب از یک صرافی ارز آنلاین خیالی به نام ACME استفاده شده تا برای نمونه توضیح دهیم که ACME چگونه میتواند با گسترش کسب و کار خود نقش یک Gateway دفترثبت XRP را ایفا کند.
Gatewayها موسساتی هستند که دفترثبت XRP را با جهان اطراف پیوند میدهند. یک موسسه مالی آنلاین را میتوان به شکلی درآورد که برای دفترثبت XRP نقش Gateway را ایفا کند. تبدیل شدن به Gateway دفترثبت XRP برای کسب و کارهای خدمات مالی چند مزیت را به همراه دارد:
- مشتریان آنها قادر خواهند بود در دفتر ثبت XRP ارزش را ارسال و دریافت کنند، در نتیجه ارزش این موسسات از دید مشتریانشان بالا میرود.
- امکان پذیرش پرداختها از راه دفترثبت XRP فراهم میشود، در نتیجه روشهای بیشتری برای ارسال وجه به حساب، حتی در سطح بینالمللی، به مشتریان ارائه میشود.
- موسسات میتوانند از خدمات مرتبط با دفترثبت XRP به عنوان منابع جدید درآمدی استفاده کنند.
در این مطلب، مفاهیم و مراحل تبدیل شدن به یک Gateway دفترثبت XRP شرح داده میشود. در بیان مطالب از یک صرافی ارز آنلاین خیالی به نام ACME استفاده شده تا برای نمونه توضیح دهیم که ACME چگونه میتواند با گسترش کسب و کار خود نقش یک Gateway دفترثبت XRP را ایفا کند.
اطلاعات تماس
شما تنها نیستید. ریپل میخواهد Gatewayها موفق باشند، به همین خاطر میتوانید از ما کمک بگیرید. اگر برای ایجاد یا رشد Gateway خود کمک خواستید با این آدرسها تماس بگیرید.
برای مسائل بازرگانی، توصیههای زیرساختی و مسائل مرتبط با توسعهی کسب و کار با :
برای گرفتن پاسخ پرسشهای فنی، رفع ابهامات، گزارش باگ و ارائه درخواستها با:
شرح Gatewayها
Gatewayها عبارتاند از کسب و کارهایی که مسیری برای انتقال پول و دیگر اشکال ارزش به درون و بیرون از دفترثبت XRP فراهم میکنند. Gatewayها سه گونهی مختلف دارند که اهداف و حالت کارکرد آنها با هم متفاوت است. انواع Gateway:
- Gateway صدور (Issuing Gateway) به نوعی از Gateway گفته میشود که در بیرون از دفترثبت XRP پول یا دارایی ارزشمند دریافت میکند و در ازای آن در دفترثبت XRP حواله صادر میکند. به این ترتیب یک مسیر مستقیم به وجود میآید که مشتریان با استفاده از آن پولهای خود را به داخل و خارج از دفترثبت XRP میآورند و میبرند. به جز خود XRP، تمامی ارزها در دفترثبت XRP شکل حواله به خود میگیرند و در هر مورد با یک Gateway حوالهدهی مشخص مرتبط هستند.
- صرافی خصوصی (Private Exchange ) که XRP نگهداری میکند و مشتریانش میتوانند در سیستم خودِ صرافی، XRP خرید و فروش کنند. بیشتر ارزهای رمزنگاری شده برای ارائه به بازار پول دیجیتال متکی به صرافیهای خصوصی هستند؛ اما دفترثبت XRP در پروتکل خود یک صرافی درونی دارد.
- بازرگانانی (Merchant) که در ازای ارائهی کالا و خدمات در دنیای بیرون، در دفترثبت XRP پرداخت قبول میکنند. در حال حاضر شرکت ریپل از فعالیتهای بازرگانی پشتیبانی میکند که در آن از دفترثبت XRP استفاده میشود.
مطلب حاضر به راهاندازی Gateway صدور میپردازد.
خطوط اعتماد و حوالهها
به جز ارز دیجیتال اختصاصی XRP، تمامی داراییهای دیجیتال در دفترثبت XRP به صورت ارقام حواله در میآیند. این حوالهها (issuance) در حقیقت مانده حساب دیجیتالی پول یا ارز داراییهایی هستند که در اختیار یک صادر کننده (issuer) قرار دارد. افراد میتوانند حوالهها را بدون نیاز به دخالت صادر کننده، در شبکه معامله کنند. معمولا هنگامی که Gateway در دفاترثبت یا سیستمهای بیرون از XRP پول دریافت میکند، برای مشتری حواله میفرستد. در حالت دیگر متعهد میشود که در ازای گرفتن حواله در دفترثبت XRP، برای مشتریان در سیستمهای بیرونی پول بفرستد. ارزش حوالهها همان رقمی است که Gateway وعده داده و توافق کرده است. هیچ کامپیوتر یا سیستمی نمیتواند یک Gateway دفترثبت XRP را مجبور کند که به وعدهی خود در مورد قیمت حواله عمل کند.
در دفترثبت XRP سیستمی برای نظارت هدایت شده بر ارتباطات وجود دارد که خطوط اعتماد (trust lines) نامیده میشود. این سیستم باعث میشود هر کاربر حوالههای Gateway مورد اعتماد خود را نگهداری نماید. خط اعتماد (trust line) پیوندی میان دو آدرس از دفترثبت XRP است. هر خط اعتماد به روشنی حاکی از تمایل Gateway در عمل به تعهد خود است. هنگامی که یک مشتری پولی را به درون دفترثبت XRP ارسال میکند، یک Gateway آن دارایی را در بیرون از ریپل به عنوان امانت میگیرد و در دفترثبت XRP به آدرس آن مشتری حواله ارسال میکند. هنگامی که یک مشتری بخواهد پولی را به بیرون از دفترثبت XRP بفرستد، یک پرداخت XRP به یک Gateway انجام میدهد و Gateway در سیستم بیرونی مورد نظر یا در یک حساب دیگر برای مشتری اعتبار ارسال میکند.
XRP
XRP ارز رمزنگاری شدهی اختصاصی دفترثبت XRP است. همانند حوالهها، XRP را هم میتوان آزادانه ارسال و میان آدرسهای دفترثبت XRP مبادله کرد. تفاوت آنها در این است که پول XRP برخلاف حواله مربوط به هیچ حسابی نیست. XRP را میتوان یکراست از هر آدرس دفترثبت XRP به آدرس دیگر فرستاد، بدون اینکه نیازی به Gateway یا سرویس ارائه نقدینگی باشد. با این تفاسیر، XRP یک ارز مبادلهای بسیار راحت و کارآمد است. برای اطلاعات بیشتر دربارهی این ارز به پورتال XRP بروید.
افزون بر این، XRP کاراییهای دیگری در دفترثبت XRP دارد، به ویژه اینکه در برابر حملات اسپم به شبکه نقش حفاظتی ایفا میکند. در همهی آدرسهای دفترثبت XRP باید مقدار کمی XRP وجود داشته باشد تا هزینههای نگهداری از این دفترثبت پرداخت شود. کارمزد تراکنش و اندوخته کارمزدهای خنثایی هستند که برحسب XRP تفکیک شده و به هیچ کسی پرداخت نمیشوند.
Gatewayهای صادر کننده نیازی به نگهداری یا معاملهی XRP ندارند؛ بلکه تنها باید مقدار اندکی مانده حساب XRP داشته باشند تا امکان ارسال تراکنشها در شبکه برای آنها برقرار بماند. برای یک Gateway پر کار، مقداری XRP به اندازهی ۱۰ دلار امریکا برای دستهکم یک سال پرداخت هزینه تراکنش کافی است. صرافیهای خصوصی و سرویسهای ارائه نقدینگی میتوانند برای تجارت خود مقدار بیشتری XRP نگهداری نمایند. شرکت ریپل، XRP را به عنوان یک سرمایهگذاری سودآور توصیه نمیکند.
نقدینگی و صرافی ارز
دفترثبت XRP دارای یک صرافی ارز است که کاربران میتوانند در آن با ترکیب دلخواه خود پیشنهاد تبدیل XRP و حواله قرار دهند یا پیشنهادهای موجود را بپذیرند. برای پرداختهایی که ارزهای آن یکسان نیستند، به طور خودکار از صرافی ارز استفاده میشود تا در هنگام اجرای تراکنش مبلغ به ارز موردنظر تبدیل شود. به این ترتیب کاربرانی که در این صرافی توزیع شده پیشنهاد ارائه میدهند، نقدینگی لازم برای کارآمدی دفترثبت XRP را تامین میکنند.
معامله کنندگانی که صاحب حوالههای یک Gateway هستند، میتوانند منبع تامین دیگر ارزهای رایج باشند؛ بدون اینکه لازم باشد Gateway مقدار زیادی از ارزهای مختلف هدف نگهداری کند. همچنین نیازی نیست Gateway ریسک مبادلهی مالی را بپذیرد. با این وجود، Gatewayها میتوانند برای XRP یا دیگر ارزهای رایج با یک نرخ مبنای مشخص نقدینگی فراهم کنند؛ به ویژه هنگامی که Gatewayی در صرافی تازهوارد است. اگر یک Gateway بخواهد نقدینگی را تامین کند، باید برای تبادل از آدرس دیگری به جز آدرس حوالهدهی استفاده کند.
سرویسهای ارائه نقدینگی واسطه برای دسترسی به صرافی توزیع شده میتوانند از API های ریپل شده، RippleAPI JavaScript Library یا یک اپلیکیشن کلاینت (مشتری) واسطه استفاده کنند. برخی اپلیکیشنهای کاربری با استفاده از ripple.txt آدرسهای Gateway را بررسی میکنند، بنابراین بهتر است یک ripple.txt مناسب ایجاد شود.
برای دریافت کمک در زمینهی ایجاد نقدینگی میان Gateway خود و دیگران با [email protected] تماس بگیرید.
تدابیر توصیه شده
ارزش حوالههای یک Gateway در دفترثبت XRP مستقیما از ارتباطی سرچشمه میگیرد که مشتریان در هنگام نیاز میتوانند نسبت به آن Gateway داشته باشند. توصیه میکنیم برای کاهش ریسک تداخلات کسب و کار تدابیر زیر را انجام دهید:
- به منظور محدود کردن پروفایل ریسک در شبکه از آدرسهای جداگانه برای فعالیت و حوالهدهی استفاده کنید.
- از مقررات مبارزه با پولشویی مربوط به منطقهی خود پیروی کنید، برای نمونه از آییننامه رازداری بانکی. معمولا این مقررات شامل الزام جمعآوری اطلاعاتی دربارهی شناخت مشتری (KYC) است.
- بولتنهای Gateway را بخوانید و با آنها به روز باشید تا اخبار و اطلاعات مناسب پیرامون Gatewayهای دفترثبت XRP را دریافت کنید.
- تمامی رویکردها و کارمزدهای خود را اعلام کنید.
کیف پولهای گرم و سرد
در دفترثبت XRP، موسسات مالی معمولی از آدرسهای مختلفی استفاده میکنند تا ریسک به خطر افتادن کلید خصوصی را کاهش دهند. ریپل به شدت توصیه میکند که فعالیتها را به صورت زیر تفکیک کنید:
- یک آدرس حوالهدهی که با عنوان کیف پول سرد (cold wallet) شناخته میشود. این آدرس محور ارتباطات کاربری موسسه مالی در دفترثبت است، اما تا آن جا که ممکن است تراکنشهای کمتری ارسال میکند.
- یک یا چند آدرس عملیاتی که با عنوان کیف پول گرم (hot wallet) شناخته میشود. سیستمهای خودکار و متصل به اینترنت با استفاده از کلیدهای خصوصی این حسابها، فعالیتهای روزمرهی کسب و کار همچون واریز پول برای مشتریان و شرکا را انجام میدهند.
- آدرسهای حالت انتظار که اختیاری هستند و با عنوان کیف پول گرم (warm wallet) شناخته میشوند. اپراتورهای انسانی مورد اعتماد از این آدرسها برای جابجایی پول میان آدرسهای عملیاتی استفاده میکنند.
برای اطلاعات بیشتر به صدور حواله و آدرسهای عملیاتی بروید.
کارمزدها و منابع درآمدی
یک Gateway میتواند با روشهای گوناگونی از مجموعهی دفترثبت XRP درآمد کسب کند. این روشها عبارتاند از:
- کارمزد برداشت و سپردهگذاری. Gatewayها معمولا در ازای ارائهی خدماتی شامل افزودن یا برداشتن پول از دفترثبت XRP کارمزد کوچکی (به اندازه ۱%) دریافت میکنند. فرد میتواند نرخ دلخواه خود را برای جابجایی پول به درون و بیرون دفترثبت XRP از طریق Gatewayش تعیین کند.
- کارمزد انتقال. فرد میتواند یک کارمزد درصدی را برای جابجایی حوالههای صادر شدن توسط آدرس خود مشخص نمایند. مشتریان برای ارسال این حوالهها به یکدیگر به طور خودکار باید این کارمزد را بپردازند. این مبالغ به عنوان بدهی از دفترثبت XRP در نظر گرفته میشوند و هر بار که حوالههای یک Gateway دست به دست شود، میزان تعهدات او کاهش پیدا میکند. برای مشاهدهی جزییات به نرخ انتقال مراجعه کنید.
- درآمدهای غیرمستقیم ناشی از ارزش افزوده شده. پیوستن به دفترثبت XRP کارکردهای ارزشمندی را در اختیار مشتریان شما قرار میدهد که کسب و کار شما را از رقبا متمایز میسازند.
- سود ناشی از وجوه تضمین شده توسط دفترثبت XRP. شما میتوانید گرویی مبالغی را که در دفترثبت XRP صادر کردهاید، در یک حساب بانکی سودده نگهداری کنید. دقت کنید که همیشه امکان دسترسی به مبالغ کافی برای ارائهی خدمات برداشت به مشتریان را داشته باشید.
- تبادل مالی. یک Gateway میتواند حوالههای خود را خرید و فروش کند. Gateway میتواند حوالههای خود را در ازای دیگر حوالههای دفترثبت XRP، ارائه نقدینگی برای پرداخت با ارزهای دیگر و پرداخت سود معامله کند. البته همچون هر معاملهی مالی دیگری، سود تضمین شده نیست.
تعیین نرخ کارمزد
کارمزدهای اعمال شده از سوی Gatewayها به صورت اختیاری تعیین میگردند. هر چه میزان کارمزد بالاتر باشد، استفاده از خدمات Gateway سود بیشتری برای آن دارد. از سوی دیگر، کارمزد بالا امکان استفادهی مشتریان از خدمات Gateway را کاهش میدهد. به کارمزدهای تعیین شده از سوی Gatewayهای دیگر توجه داشته باشید، به ویژه Gatewayهایی که ارزهای یکسانی صادر میکنند. همچنین سیستمهای پرداخت سنتی بیرون از دفترثبت XRP همچون کارمزد پرداخت الکترونیک را مد نظر قرار دهید. انتخاب شرایط کارمزدی مناسب در گرو ایجاد توازن میان قیمتگذاری شما و مبلغی است که بازار مایل به پرداخت آن است.
الزامات Gateway
Gatewayها وظیفه دارند از قوانین و مقررات منطقهی خود پیروی کرده و به سازمانهای مربوطه گزارش دهند. این مقررات در کشورها و استانهای گوناگون تفاوت دارند، اما عمدتا شامل گزارش دهی و پایبندی به الزامات مطرح شده در بخش بعدی میباشند.
مشتری خود را بشناسید (KYC)
عبارت «مشتری خود را بشناسید» که به اختصار KYC گفته میشود، عبارت است از کوششهای پیوستهای که یک موسسه مالی در راستای تعیین و تایید هویت مشتریان خود و پیشگیری از به کارگیری موسسه برای اعمال مجرمانه انجام میدهد. اعمال مجرمانه در حوزهی اقتصادی شامل پولشویی، تامین مالی تروریسم، کلاهبرداری مالی و دزدی هویت است. مشتریان موسسه میتوانند افراد حقیقی، واسطهها یا کسب و کارها باشند.
اهداف فرآیند KYC (مشتری خود را بشناسید) به طور کلی این موارد هستند:
- شناسایی مشتری (اگر مشتری سازمان یا شرکت باشد، شناخت صاحبان بهرهبردار آن)
- شناخت هدف و ماهیت رابطهی کاری مدنظر مشتری
- آگاهی از فعالیتهای داد و ستدی مورد انتظار
KYC به لحاظ کاهش ریسک و به ویژه ریسک حقوقی و اعتبار و شهرت برای موسسات مالی و کسب و کارهای مرتبط از اهمیت حیاتی برخوردار است. نبود یا ناکافی بودن برنامهی KYC میتواند برای موسسه و کارکنان آن محکومیتهای مدنی و جزایی در پی داشته باشد.
مبارزه با پولشویی (AML) و مبارزه با تامین مالی تروریسم (AML)
پولشویی فرآیندی است که طی آن مبالغ غیرقانونی ضمن پنهان ساختن منابع، ماهیت یا مالکیت جابجا میشود تا دیگر در دسترس قانون نباشد و یا از راه کانالهای مالی قانونی و موسسات معتبر پخش گردد. به طور خلاصه، پولشویی باعث میشود «پول کثیف» به «پول تمیز» تبدیل شود. مبارزه با پولشویی (AML) عبارت است از مجموعه قوانین و راهکارهای تعریف شده برای جلوگیری وقوع پولشویی.
تامین مالی تروریسم عبارت است از درخواست، گردآوری یا ارائهی مبالغی برای سازمانهای درگیر در فعالیتهای تروریستی یا سازمانهایی که از تروریسم و گسترش آن حمایت میکنند. مبارزه با تامین مالی تروریسم (AML) عبارت است از: فرآیند شناسایی، گزارشدهی و مسدود کردن مسیرهای گردش مالی استفاده شده برای تامین مالی تروریسم.
منبع وجوه
موسسات مالی میبایست به منظور جلوگیری از انتقال مبالغ غیرقانونی از راه سیستمهای خود باید بتوانند مشخص کنند که آیا منبع وجوه یک مشتری ارتباطی با فعالیتهای مجرمانه دارد یا خیر. شناسایی منشاء دقیق وجوه برای تک تک مشتریها ممکن است در عمل امکانپذیر نباشد. به همین خاطر ممکن است برخی مراجع قانونی برای تمامی حسابها مقررات و رهنمود مشخص ارائه نکنند. با این وجود معمولا این مراجع موسسات را موظف به شناسایی و گزارش دادن منبع وجوه میکنند. رهنمودهای ارائه شده از سوی FATF توصیه میکنند که در صورت بالا بودن خطر پولشویی و تامین مالی تروریسم (این شیوه را به نام «رویکرد ریسک – محور» میشناسند)، بهتر است موسسات مالی دقت بیشتری داشته باشند و کوشش بیشتری انجام دهند؛ برای نمونه تنها به شناسایی منبع وجوه مشتری بسنده نکنند.
گزارش دادن فعالیتهای مشکوک
اگر یک موسسهی مالی به ارتباط وجوه با فعالیتهای مجرمانه مشکوک شود، باید یک گزارش فعالیت مشکوک (SAR) تهیه کرده و به مرجع قانونی مربوطه ارائه کند. عدم گزارشدهی فعالیتهای شبهه برانگیز میتواند به منزلهی جرم از سوی موسسه تلقی گردد.
قانون گذر
قانون گذر (Travel Rule) از جمله مقررات «قانون رازداری بانکی» یا BSA است که موسسات مالی را ملزم میدارد در هنگام جابجایی پول در صورتی که مقدار آن بیش از $۳,۰۰۰ باشد، اطلاعات مشخصی را به موسسه مالی دیگر ارسال نمایند. دستور انتقال باید حاوی این اطلاعات باشد:
- نام انتقال دهنده
- شماره حساب انتقال دهنده، در صورت استفاده
- آدرس انتقال دهنده
- هویت موسسه مالی انتقال دهنده
- مبلغ وجوه دستور انتقال
- تاریخ اجرای دستور انتقال
- هویت موسسه مالی دریافت کننده
افشای کارمزد و ردگیری وجوه
در ایالات متحده امریکا « قانون انتقال وجوه الکترونیکی ۱۰۷۳ داد فرنک» (Dodd Frank 1073 Electronic Fund Transfer Act) که با عنوان «منشور E» شناخته میشود، بانکها را موظف کرده تا اطلاعاتی پیرامون هزینه و شرایط تحویل پرداختهای بینالمللی، شامل نرخ مبادله، کارمزدها و مبلغ دریافتی از سوی گیرنده نام برده در خارج کشور، از مبدا امریکا را ارائه نمایند. «افشای پیش از پرداخت» زمانی برای مشتری انجام میشود که درخواست واریز الکترونیکی بینالمللی داشته باشد. هنگامی که مشتری اجازهی انتقال را صادر نماید، «افشای رسید» برای وی صورت میپذیرد.
در اروپا، مطابق قانون انتقال وجوه اتحادیه اروپا (EU Funds Transfer Regulation)، بانک مبداء، بانک بهرهبردار و هر بانک واسطه وظیفه دارند اطلاعات مشخصی از جمله مشخصات فرستنده و گیرندهی تراکنش را در اختیار داشته باشند تا در صورت نیاز از آنها برای شناسایی، تحقیق و پیشگیری از پولشویی و تامین مالی تروریسم استفاده شود.
دفتر نظارت بر داراییهای خارجی (OFAC)
دفتر نظارت بر داراییهای خارجی (The Office of Foreign Assets Control) یا به اختصار OFAC یکی از آژانسهای زیرمجموعهی وزارت خزانهداری ایالات متحده است که وظیفهی مدیریت و اعمال تحریمهای تجاری و اقتصادی را در راستای پشتیبانی از سیاست خارجی امریکا و امنیت ملی کشور برعهده دارد. تمامی اشخاص حقیقی در ایالات متحده، نهادهای ثبت شده و شعبات آنها در خارج از کشور موظفاند از مقررات OFAC پیروی نمایند. براساس قوانین OFAC، موسسات مالی امریکایی حق انجام تراکنش یا هرگونه داد و ستد با اشخاص، نهادها یا کشورهای تحت تحریم یا برنامههای ممنوعیتی اعمال شده توسط OFAC را ندارند (مگر در مواردی که اجازهی OFAC را دریافت کنند یا قانون صراحتا آنها را معاف کرده باشد).
پیوستن به دفترثبت XRP
پیش از پیوستن
صرافی فرضی ما یعنی «ACME» (ACME) به مشتریان خود امکان میدهد با استفاده از سیستم موجود سپردهگذاری و برداشت انجام دهند. ACME برای دنبال کردن مانده حساب هر کاربر از سیستم بایگانی ویژهی

خود استفاده میکند. چنین سیستمی را میتوان به کمک یک ترازنامه مدلسازی نمود و مشخص کرد که هر کاربر در ACME چقدر پول دارد. در شکل زیر، صرافی ACME کار خود را €۵ آغاز میکند. از این پول، €۱ برای «باب» و €۲ برای «چارلی» است. €۲ دیگر در حقیقت سرمایهای است که متعلق به خود صرافی میباشد. اکنون «آلیس» مبلغ €۵ در ACME سپردهگذاری میکند، بنابراین ACME او را به ترازنامهی خود وارد کرده و پولی که در دسترس دارد حالا به €۱۰ افزایش پیدا میکند.
فرضها: به منظور پیوستن به دفترثبت XRP ما فرض میکنیم که یک صرافی همچون ACME (ACME) باید از این شرایط برخوردار باشد:
- ACME باید سیستمی برای پذیرش سپردهها و برداشتها از منابع پرداخت بیرونی داشته باشد.
- ACME پیش از دادن اعتبار در سیستم بایگانی خود به ازای سپردهها صبر میکند تا آنها محقق گردند.
- ACME همواره وجوه کافی در اختیار دارد تا مطابق شرایط و ضوابط خود بتواند برداشتها را بپردازد.
- ACME میتواند با توجه به مقتضیات مدل تجاری سپردهها و برداشتها برای آنها کارمزد، حداقل برداشت و تاخیر زمانی تعیین کند.
ارسال از Gateway به دفترثبت XRP
پرداختهای دفترثبت XRP میتوانند به طور خوکار پلی میان ارزهای گوناگون باشند، اما یک Gateway صادر کننده معمولا تنها پرداختهای تک ارزی انجام میدهد که مستقیم به مشتری میرسند. به این منظور ابتدا روی مانده حساب فعلی مشتری یک بدهی اعمال میشود و سپس معادل آن حواله به آدرس دفترثبت XRP مشتری ارسال میگردد.
نمونهای از مسیر پرداخت در دفترثبت XRP به این صورت است:
- آلیس درخواست میکند از مانده حساب ACME وی €۳ به دفترثبت XRP ارسال شود.
- ACME در سیستم بایگانی خود برای مانده حساب آلیس €۳ بدهی اعمال میکند.
- ACME با انجام یک تراکنش دفترثبت XRP، به آدرس آلیس در این دفترثبت €۳ ارسال میکند. این €۳ در دفترثبت XRP به عنوان «حواله شده» توسط ACME (3 یورو ACME یا ۳ EUR.ACME) مشخص میشود.
فرضها:
- آلیس به جز حساب ACME خود یک آدرس جداگانه در دفترثبت XRP دارد. آلیس آدرس دفترثبت XRP خود را به وسیلهی یک اپلیکیشن کلاینت واسطه اداره میکند.
شرایط ارسال به دفترثبت XRP
صرافی ACME به منظور انجام کار خود میباید چند شرط را رعایت کند:
- ACME پولی را که در دفترثبت XRP صادر شده است کنار میگذارد. ACME میتواند دفترثبت XRP را بررسی کند تا ببیند در هر زمان چه کسانی از حوالههایش نگهداری میکنند. ACME برای انجام این کار چند راه گوناگون را پیش رو دارد:
- ACME میتواند در سیستم بایگانی خود یک حساب گرویی دفترثبت XRP باز کند.
- ACME میتواند وجوه اختصاص داده شده به دفترثبت XRP را در یک حساب بانکی جداگانه بگذارد.
- اگر صرافی ACME با ارزهای رمزنگاری شده کار کند، میتواند برای نگهداری از وجوه تخصیص یافته به دفترثبت XRP یک کیف پول جداگانه ایجاد نماید. این کیف پول برای مشتریان به منزلهی یک اثبات قابل تایید برای عموم است که نشان میدهد Gateway قادر به پرداخت بدهی خود میباشد.
- ACME باید یک آدرس در دفترثبت XRP در اختیار داشته باشد. ریپل توصیه میکند برای صدور حواله و کارهای عملیاتی دو آدرس جداگانه مورد استفاده قرار داده شود. میتوانید جزییات آدرس صدور حواله و آدرس عملیاتی را بخوانید.
- ACME باید فِلَگ پیشفرض ریپل را در آدرس حوالهدهی خود فعال نماید تا مشتریان بتوانند حوالههای آن را ارسال و دریافت کنند.
- آلیس باید از آدرس دفترثبت XRP خود به آدرس حوالهدهی ACME یک رابطهی کاربری (خط اعتماد) ایجاد کند. او میتواند این کار را از هر اپلیکیشن کلاینت دفترثبت XRP انجام دهد و برای انجام آن تنها به آدرس حوالهدهی ACME نیاز دارد.
- ACME باید آدرس حوالهدهی خود را در وبسایتش اعلام کند تا مشتریان آن بتوانند آن را پیدا کنند. همچنین میتوان برای انتشار آدرس حوالهدهی در سیستمهای خوکار از txt استفاده کرد.
- ACME برای آلیس یک میانجی کاربری ایجاد کند تا او تواند وجوه را از ACME به دفترثبت XRP ارسال نماید.
- ACME باید آدرس دفترثبت XRP آلیس را بداند. ACME میتواند از آلیس بخواهد آدرس دفترثبت XRP خود را در بخشی از میانجی کاربری وارد کند یا از او بخواهد آدرسش را از پیش وارد و تایید نماید.
ارسال پرداخت برای مشتریان را بخوانید تا با نحوهی ارسال پرداخت به دفترثبت XRP آشنا شوید.
ارسال از دفترثبت XRP به Gateway
واریز به بیرون از دفترثبت XRP به منزلهی آن است که Gateway در این دفترثبت یک پرداخت را دریافت خواهد کرد و در سیستم بایگانی خود به کاربر مربوطه اعتبار میدهد. نمونهی جریان پرداخت به بیرون از دفترثبت XRP به این صورت است:
- باب یک تراکنش دفترثبت XRP به مبلغ €۱ را به آدرس حوالهدهی ACME ارسال میکند.
- ACME در سیستم بایگانی خود به مانده حساب باب €۱ اضافه میکند.
پرداختهایی که از دفترثبت XRP به Gatewayها انجام میشوند، میتوانند با یک ارز یا میان ارزهای مختلف صورت پذیرند. آدرس حوالهدهی Gateway تنها قادر است حوالههایی را که تولید کرده (یا XRP) دریافت نماید.
شرایط دریافت از دفترثبت XRP
افزون بر شرایط پرداخت به دفترثبت XRP، ACME باید به منظور ارسال پرداخت از این دفترثبت شرایطی را رعایت کند:
- ACME باید آدرسهای دفترثبت XRP خود را برای پرداختهای ورودی زیر نظر بگیرد.
- ACME باید بداند در ازای پرداختهای ورودی به چه کاربری در سیستم بایگانی خود اعتبار دهد.
- توصیه ما این است که ACME هرگونه پرداخت ورودی ناشناس را به ارسال کننده بازگرداند.
- روش رایج در تشخیص پرداختهای ورودی استفاده از تگ مقصد میباشد.
موارد احتیاطی
پردازش پرداختها به درون و بیرون از دفترثبت XRP معمولا با ریسکهایی همراه است. به همین دلیل Gatewayها باید در انجام این پردازش دقت داشته باشند. توصیهی ما این است که موارد زیر رعایت شوند:
- در برابر سپردههای برگشتپذیر از خود محافظت کنید. پرداختهای دفترثبت XRP برگشتناپذیر هستند، اما بسیاری از سیستمهای پول الکترونیکی همچون کارتهای اعتباری و پِیپال (PayPal) اینگونه نیستند. کلاهبرداران (Scammers) میتوانند با سواستفاده از این ویژگی، پس از دریافت حوالههای ریپل، سپردهگذاری را لغو کرده و پول (وجه رایج) خود را پس بگیرند.
- در هنگام ارسال به دفترثبت XRP، آدرس حوالهدهی را به عنوان صادر کنندهی وجه اعلام کنید. در غیر این صورت ممکن است تصادفا از مسیرهایی استفاده کنید که همان ارز اما صادر شده توسط آدرسهای دیگر را به شما میرسانند.
- پیش از ارسال هر پرداخت دفترثبت XRP دو بار هزینهی پرداخت را چک کنید. هزینهی ارسال یک پرداخت از آدرس عملیاتی شما به یک مشتری نباید از جمع مقدار مقصد و کارمزدی که تعیین کردهاید بیشتر باشد.
- پیش از پردازش ارسال یک مبلغ به بیرون از ریپل، نسبت به آگاهی از هویت مشتری اطمینان حاصل نمایید. به این ترتیب حملهی کلاهبرداران ناشناس به شما سختتر خواهد بود. در هر صورت انجام این کار در بیشتر قوانین مبارزه با پولشویی الزامی است. این کار اهمیت ویژهای دارد، زیرا کاربرانی که از دفترثبت XRP به بیرون پول ارسال میکنند ممکن است متفاوت از کاربرانی باشند که ابتدا در دفترثبت XRP پول دریافت کردهاند.
- در هنگام ارسال تراکنشهای دفترثبت XRP از رهنمودهای انجام تراکنش مطمئن پیروی کنید.
- با جدیت پرداختهای ورودی را زیر نظر بگیرید و مقدار درست را بخوانید. اگر کسی بخشی از پرداخت را ارسال کرد به اشتباه به او اعتبار کامل ندهید.
- بدهیها و مانده حسابهای خود را در دفترثبت XRP دنبال کنید و آنها را با داراییهای موجود در حساب گرویی خود مقایسه کنید. اگر با هم مطابقت نداشتند دیگر برداشتها و سپردهها را پردازش نکنید تا اینکه مشکل ناهمخوانی برطرف شود.
- از قرار گرفتن در شرایط پرابهام خودداری کنید. توصیه ما این است:
- فلگ DisallowXRP را برای آدرس حوالهدهی و تمامی آدرسهای عملیاتی فعال کنید تا مشتریان تصادفی برای شما XRP نفرستند (صرافیهای خصوصی نباید این فلگ را فعال نمایند زیرا آنها XRP را به صورت عادی معامله میکنند).
- فلگ RequireDest را برای آدرس حوالهدهی و تمام آدرسهای عملیاتی فعال کنید تا مشتریان تصادفی پرداختهای بدون تگ مقصد ارسال نکنند و مشخص باشد که به چه کسی باید اعتبار داده شود.
- فلگ RequireAuth را برای همهی آدرسهای عملیاتی فعال کنید تا آنها تصادفی ارز صادر نکنند.
- به رفتارهای مشکوک توجه داشته باشید. برای نمونه، یک کاربر میتواند برای انکار انجام حمله به سرویس که حساب یک آدرس عملیاتی را خالی میکند، بارها به درون دفترثبت XRP و بیرون از آن پول جابجا کند. مشتریانی را که آدرس آنها درگیر کارهای مشکوک است تعلیق کنید؛ یعنی پرداختهای دفترثبت XRP آنها را پردازش نکنید.
معامله در ریپل
پس از ایجاد حواله در دفترثبت XRP، کاربران این شبکه میتوانند آزادانه آنها را جابجا و معامله کنند. این شرایط پیامدهایی را در پی دارد که عبارت اند از:
- همه میتوانند یورو ACME (ACME) را در ریپل خرید و فروش کنند. اگر ACME چند ارز مختلف را در ریپل صادر کند، برای هر کدام یک خط اعتماد جداگانه نیاز است.
- این شامل آن دسته از کاربران دفترثبت XRP است که در سیستم صرافی ACME حساب ندارند. برای برداشت موفقیتآمیز وجوه از ACME کاربران نیاز به ثبتنام (رجیستر) در آن دارند.
- ACME به صورت اختیاری از قابلیت خطوط اعتماد تایید شده استفاده میکند تا شمار افرادی را که میتوانند در دفترثبت XRP یورو ACME (ACME) را نگهداری کنند، محدود سازد.
- اگر ACME به این نتیجه برسد که یک مشتری با سوءنیت عمل کرده است، میتواند ارتباطات کاربری وی با خود را در دفترثبت XRP مسدود کند؛ به این ترتیب کاربر دیگر نمیتواند با حوالههای این Gateway معامله کند.
- معامله و ارسال یورو ACME میان کاربران دفترثبت XRP و دیگران نیازمند مداخلهی ACME نمیباشد.
- تمامی داد و ستدها و ماندهحسابها در دفترثبت XRP برای عموم قابل مشاهده هستند.
تصویر زیر نشان دهندهی یک پرداخت دفترثبت XRP است که طی آن ۲ یورو ACME (2EUR.ACME) از سوی آلیس برای چارلی فرستاده شده است. ACME میتواند با بررسی دفترثبت XRP به روز شدن مانده حسابهای خود را در زمان دلخواه پس از انجام تراکنش مشاهده کند.

مسدودسازی
یک Gateway میتواند روابط کاربری خود را به منظور تحقق مقتضیات زیر مسدود سازد:
- در صورتی که یک آدرس مشتری فعالیتهای مشکوکی از خود نشان دهد یا شرایط و ضوابط استفاده را نقض کند، Gatewayها میتوانند روابط کاربری فرد مورد نظر را مسدود کنند.
- در صورت وجود خطر امنیتی بزرگ و یا رفتن به یک آدرس حوالهدهی جدید Gatewayها میتوانند تمامی روابط کاربری با آدرس حوالهدهی خود را مسدود سازند.
- Gatewayها میتوانند به طور دائم از قابلیت مسدودسازی روابط کاربری خود استفاده نکنند. به این ترتیب هر Gateway میتواند به مشتریان خود تضمین دهد که همواره به ارائهی خدمات «شبه پول فیزیکی» ادامه خواهد داد.
برای اطلاعات بیشتر مقاله مسدودسازی را مطالعه نمایید.
خطوط اعتماد تایید شده
ویژگی خطوط اعتبار تایید شدهی دفترثبت XRP (که پیشتر «حسابهای تایید شده» نام داشت) به Gatewayها اجازه میدهد شمار دارندگان حوالههای خود را محدود سازند؛ به این ترتیب آدرسهای دفترثبت XRP ناشناس نمیتوانند ارزی را که Gateway حواله میکند، نگهداری کنند. ریپل بر این باور است که این شرایط در بیشتر موارد ضرورت ندارد، زیرا Gatewayها بر فرآیند تغییر مانده حسابهای ریپل به ازای ارزش در دنیای بیرون، تسلط کامل دارند. شما میتوانید بدون اینکه نگران بروز تاثیر ناگوار در دفترثبت XRP باشید، اطلاعات مشتری را گردآوری کنید و در این مرحله محدودیتهایی برای برداشت اعمال نمایید.
برای اطلاعات بیشتر، خطوط اعتماد تایید شده را مطالعه نمایید.
تگ منبع و تگ مقصد
تگ مقصد (Destination Tag) یکی از ویژگیهای پرداخت در دفترثبت XRP هستند که به وسیلهی آن میتوان بهرهبردار یا مقصد پرداختها را شناسایی کرد. برای نمونه یک پرداخت دفترثبت XRP به یک Gateway میتواند شامل یک تگ مقصد باشد که نشان میدهد کدام مشتری باید برای این پرداخت اعتبار بگیرد. هر Gateway باید نقشهی تگهای مقصد را نسبت به حسابها در سیستم بایگانی خود داشته باشد.
تگ منبع (Source Tag) نشان میدهد که منبع یا منشاء یک پرداخت کجاست. معمولا از تگ منبع استفاده میشود تا گیرندهی پرداخت بداند آن را به کجا عودت دهد. هنگامی که میخواهید یک پرداخت ورودی را عودت دهید، از تگ منبع آن به عنوان تگ مقصد پرداخت خروجی (عودتی) استفاده کنید.
توصیه میکنیم انواع مختلف تگهای مقصد زیر را برای اهداف گوناگون به کار ببرید:
- مسیرسازی مستقیم به حساب مشتری
- مقایسهی تگها منبع در پرداختهای خروجی (در صورت عودت دادن پرداخت)
- تگهای نقل و قول که پس از مدتی منقضی میشوند
- دیگر تگهای مقصد موقتی که مشتریان میتوانند ایجاد کنند
جزییات فنی ایجاد تگهای منبع و مقصد برای رهنمودها را برای آشنایی با ساخت و استفاده از تگها مطالعه کنید.