بلاکچین و اینترنت اشیاء (IoT)
فناوری بلاکچین، پتانسیل تغییر چیزهای مختلف، از جمله اتصال اینترنت را دارد. با تداوم نوآوری و جهانیشدن دنیا، ارتباط هرگز به این آسانی نبوده و ما میبینیم که روز به روز قطعات و وسایل بیشتری به اینترنت دسترسی پیدا میکنند. حالا اگر ما قابلیتهای فناوری بلاکچین را به این معادله اضافه کنیم چه اتفاقی خواهد افتاد؟ در این مطلب درباره نحوه اِعمال بلاکچین در پیشرفت بیشتر اینترنت اشیاء بحث خواهیم کرد.
اینترنت اشیاء توزیع یافته
با نرخ رشد فعلی اجتماع، بحث درباره پیادهسازی احتمالی بلاکچین در زمینه ارتباط و اینترنت اشیاء اصلا چیز عجیبی نیست. برای افرادی که ممکن است با واژه اینترنت اشیاء آشنایی نداشته باشند باید بگوییم که توضیح سختی را پیش رو ندارید. IoT یا اینترنت اشیاء به اتصال تمامی دستگاهها به اینترنت و گاهی به یکدیگر اطلاق میشود. این مسئله تمام موارد از تلفنهای همراه، قهوهسازها، ماشینهای لباسشویی، هدفونها و تقریبا هر چیزی که فکرش را بکنید شامل میشود.
ارتباط بین این دستگاهها با یکدیگر و با اینترنت را میتوان از طریق فناوری بلاکچین، تسهیل کرد. فناوری دفتر کل توزیعشده، امکان تعامل زیادی بین این دستگاهها و اینترنت را مهیا میکند. با این روش، میتوانیم دستگاههای مرتبط با یکدیگر و اینترنت و نوع و ماهیت این ارتباط را پیگیری و بررسی نماییم. بلاکچین به عنوان پایهای از نرمافزارهای درگیر در تراکنشها و تعاملات طراحی شده تا بتوانید بفهمید که این مسئله در رابطه با IoT چگونه مفید خواهد بود.
یکی از روشهایی که بلاکچین میتواند ارتباط و اینترنت اشیاء را بهبود دهد، از طریق بکارگیری قراردادهای هوشمند است. این قراردادهای هوشمند در صورت وجود شرایط، به طور خود به خودی انجام میشوند. به عنوان مثال، این مسئله میتواند در قبال شرایط کالا، محیطزیست یا هر نرمافزار هوشمند دیگری که از اینترنت اشیاء پشتیبانی میکند صورت بگیرد. با این روش، فناوری بلاکچین نه تنها سازگاری IoT را بالا میبرد، بلکه باعث بهبود ویژگیها و کاهش هزینه آن هم میشود.
بلاکچین در بهبود اتصال IoT نقش دارد. سیستم دفتر کل توزیع شده، اجازه پیگیری و بررسی دستگاههای متصل و موارد اتصال را ممکن میکند.
بلاکچین و اینترنت اشیاء (IoT)
فناوری بلاکچین بدون نیاز به شخص واسطه برای تایید تراکنشهای IoT، بسیاری از مشکلات رفتار قراردادی همتا به همتا را حل میکند. برخی از بزرگترین مشکلات از جمله مقیاس پذیری، نقطه آسیبپذیر مرکزی، برچسب زمان و ایمن کردن تراکنشها است. اینجا همان جایی است که فناوری بلاکچین وارد ماجرا میشود و تمام این مشکلات را به روشی دائمی حل میکند.
حالا این فناوری به خوبی کار میکند؟ از فناوری بلاکچین میتوان برای فراهم کردن یک زیرساخت ساده برای دو دستگاه و به منظور انتقال بخشی از اموال یا داراییها، مثل پول یا داده استفاده کرد. به غیر از این، کل این عمل را میتوان به صورت ایمن و بدون مشکل برچسب زمانی انجام داد. اگر بخواهیم یک قدم به جلو حرکت کنیم، قراردادهای هوشمند را میتوان در دستگاههای IoT به کار گرفت تا پیامهای صرافی بین طرفین را ممکن کرد.
این ویژگی سبب فعال شدن عملکرد خودگردان دستگاههای هوشمند، بدون نیاز به یک مقام مرکزی واقعی میشود و شما در نهایت و در آینده میشنوید که بلاکچین در بسیاری از وسایل به کار گرفته شدهاست. سپس اگر این تراکنش همتا به همتا را به موارد انسان به انسان یا انسان به اشیاء گسترش دهید، زیرساخت دیجیتالی قابل اطمینان توزیعشدهای خواهید داشت که میتواند اتصال، تراکنش و تعامل با یکدیگر را صورت دهد.
دستگاههای IoT میتوانند از قراردادهای هوشمند برای تعامل با یکدیگر و ارتباط با اینترنت استفاده کنند. با این روش دیگر هیچ نیازی به مقام مرکزی واقعی برای تایید تعامل یا تراکنش بین دو طرف وجود ندارد.
موارد استفاده آتی
به جز استفاده بلاکچین برای بهبود اتصال بین دو دستگاه IoT، موارد استفاده بیشتری برای این فناوری در آینده وجود دارد. اولین استفاده بالقوه از بلاکچین در دستگاههای IoT، بحث امنیت است. مشکلات امنیتی در صنایع کریپتو و بلاکچین خود را نشان داده و هکرها به دنبال پیدا کردن رخنهای در زیرساختهای شرکتها هستند.
به علاوه، وقوع ماجراهای جدید پیرامون دانش اطلاعات سبب پیدایش دستگاههای IoT بلاکچین محور در تحلیل اطلاعات دریافتی شدهاست. هزاران شرکت هستند که روی این اطلاعات کار میکنند. آنها به طور ویژه در جستجوی تبادل اطلاعات و استفاده از آن برای مقاصد فوری هستند. مثلا اکوسیستمهای وسیعتر که در آن تبادل اطلاعات را بتوان به عنوان دادههای IoT و مواردی بیش از این در نظر گرفت.
IoT و بلاکچین را میتوان برای افزایش زیرساختهای امنیتی شرکتهای بزرگ به کار گرفت. به علاوه از آنها میتوان برای استخراج و تحلیل دادهها استفاده کرد.
نتیجهگیری
در جامعه امروز دسترسی اینترنت و ارتباط عمومی شدیدا مهم و ضروری است. همه میتوانند با یک لپتاپ یا کامپیوتر به اینترنت دسترسی داشته باشند اما اکنون همه چیز گستردهتر هم شده است و اینجا است که اینترنت اشیاء وارد ماجرا میشود.
چگونه میتوانیم ارتباط اینترنت بین دستگاههای امروزی و دیگر اشیاء محبوب را بدون فدا کردن امنیت، مقیاس پذیری یا قابلیت دسترسی، بهبود دهیم؟ قطعا باز هم بلاکچین میتواند وارد عمل شود و به این وضعیت ما کمک کند، مخصوصا اگر پای افزایش اثربخشی و بازدهی زیرساختهای دیجیتالی در میان باشد.