صرافی بایننس (Binance) چیست؟ آموزش صرافی بایننس
صرافی بایننس یکی از بزرگترین و محبوبترین صرافی های ارز دیجیتال دنیاست. حجم بالای معاملات، کارمزد کم، پشتیبانی از طیف گستردهای از ارز های دیجیتال و ارائه امکانات جدید و متنوع از جمله دلایل محبوبیت این صرافی هستند. در این مقاله قصد داریم آموزش جامعی از چگونگی کار با صرافی بایننس را (از چگونگی ثبت نام تا چگونگی انجام ترید ساده و پیشرفته) ارائه کنیم. با ما همراه باشید.
صرافی بایننس در سال ۲۰۱۷ توسط دو شخص به نامهای چانگپنگ ژائو (Changpeng Zhao) یا به اختصار سی زی (CZ) و یی هه (Yi He) در چین راهاندازی شد. البته دفتر مرکزی این صرافی پس از مدتی (به دلیل قوانین سختگیرانه چین در خصوص ارز های دیجیتال) از چین خارج شد و اکنون در کشور مالت قرار دارد.


طبق اطلاعات سایت کوینمارکتکپ، صرافی بایننس بزرگترین صرافی ارز دیجیتال جهان از لحاظ حجم بازار است. علاوه بر حجم بازار بالای این صرافی، تنوع ارز های دیجیتالی که توسط آن پشتیبانی میشوند و خدماتی که این صرافی به کاربران خود ارائه میکند، صرافی بایننس ویژگیهای دیگری نیز دارد که آن را به گزینه مناسبی برای کاربران ایرانی بدل میکند. در دو قسمت بعدی این مقاله نگاهی به مزیتهای کلی صرافی بایننس و دلایل مناسب بودن آن برای کاربران ایرانی خواهیم داشت؛ و سپس به چگونگی ثبت نام، خرید و فروش و معامله در این صرافی خواهیم پرداخت.
مزیتها و دلایل برتری صرافی بایننس
اگر نگاهی به قسمت صرافیهای (Exchnages) سایت کوینمارکتکپ داشته باشید، خواهید دید که صرافی بایننس در صدر لیست قرار دارد.

حجم معاملات (volume) ۲۴ ساعته بایننس در زمان نگارش این مقاله (۸ آبان ۹۹) بیش از ۱۱ میلیارد دلار است. این صرافی همچنین بیشترین میزان نقدشوندگی یا همان لیکوئیدیتی (liquidity) را در بین رقبای خود داراست؛ و همین امر به افزایش سرعت و سهولت انجام معاملات در بایننس میانجامد (نقدشوندگی یا لیکوئیدیتی متغیری است که کیفیت به انجام رسیدن درخواستها و معاملات در صرافی را نمایش میدهد).
همچنین یکی دیگر از عواملی که موجب محبوبیت بایننس شده است، کارمزد کم معاملات در این صرافیست. کارمزد انجام معاملات در صرافی بایننس واقعاً ناچیز است. از هر معاملهای که شما در بایننس انجام میدهید، ۰.۱ درصد آن به عنوان کارمزد به بایننس تعلق میگیرد. علاوه بر این بایننس در سال ۲۰۱۷ یک ارز دیجیتال مختص خود به نام Binance Coin یا BNB را عرضه کرده است که اگر از این ارز برای پرداخت کارمزدها استفاده کنید، ۲۵ درصد تخفیف دریافت خواهید کرد (کوین BNB از ابتدا به عنوان یک توکن بر روی بلاک چین اتریوم عرضه شد و در سال ۲۰۱۹ به بلاک چین مستقل خود انتقال یافت).
چرا صرافی بایننس برای کاربران ایرانی مناسب است؟
برای افرادی که در ایران زندگی میکنند واژه تحریم واژه ناآشنایی نیست. این تحریمها در خصوص استفاده از ارز های دیجیتال نیز برای ایرانیان مشکلساز هستند.
بسیاری از صرافی های مطرح ارز دیجیتال در جهان برای مبارزه با پولشویی و در راستای تبعیت از قوانین «کارگروه ویژه اقدام مالی» یا همان FATF ، کاربران خود را ملزم به احراز هویت یا KYC (Know Your Customer) مینمایند. احراز هویت به این معناست که کاربران باید اطلاعات هویتی خود مانند نام، آدرس دقیق، شماره تلفن، عکس پاسپورت و … را برای صرافی ارسال کنند. از آن جایی که ایران در لیست سیاه FATF قرار دارد، کاربران ایرانی نمیتوانند از این صرافیها استفاده کنند.

برخی از صرافی های بزرگ ارز دیجیتال مانند صرافی کوین بیس (Coinbase) نیز در ایالات متحده امریکا واقع شدهاند؛ که همگی ملزم به تبعیت از قوانین «دفتر کل داراییهای خارجی امریکا» یا همان OFAC هستند. این دفتر هر ساله لیستی از کشورها و مناطق تحت تحریم خود را منتشر میکند؛ که نام ایران در این لیست به چشم میخورد.
با همه این اوصاف، کابران ایرانی در صورت تمایل برای استفاده از صرافی های ارز دیجیتال خارجی باید به سراغ صرافیهایی بروند که احراز هویت در آنها اجباری نباشد. در بین همه این صرافیها، بایننس ایدهآلترین گزینه است.
لازم به ذکر است که خرید و فروش ارز دیجیتال توسط پول فیات حتی در بایننس نیز برای ایرانیان ممکن نیست؛ چرا که این کار مستلزم دسترسی به کارتهای معتبر بینالمللی مانند ویزا و مسترکارت است. اما در صورتی که تمایل داشته باشید ارز دیجیتال خریداری شده توسط صرافیهای ایرانی را به یک صرافی ارز دیجیتال بینالمللی انتقال دهید و از امکانات و مزایای آن بهرهمند شود، صرافی بایننس بهترین گزینه است.
صرافی بایننس طی دفعات مکرر عدم تمایل خود به همکاری با کشورهای تحت تحریم را عنوان کرده است؛ اما با این حال کاربران برای استفاده از این صرافی ملزم به احراز هویت نیستند. شما به هیچ وجه نباید با IP ایران در این صرافی ثبت نام کنید. ثبت نام با IP ایران موجب ممانعت از ثبت نام شما نمیشود؛ اما در آینده باعث بلوکه شدن حساب و ایجاد مشکل در فرآیند برداشت داراییهایتان خواهد شد.
البته موضع بایننس در این خصوص خیلی سختگیرانه نیست و در صورتی که به هر دلیلی به شما مشکوک شوند، یک فرصت ۲۴ ساعته را برای انتقال ارزهای دیجیتالتان به حسابی دیگر در اختیارتان قرار خواهند داد. اما به هر حال نباید فراموش کرد که ثبت نام با IP ایران در یک صرافی خارجی نقض قوانین است؛ و به همین دلیل توصیه میشود تا حد امکان جانب احتیاط را رعایت کنید.
در اغلب موارد استفاده از VPN با IP ثابت یا همان VPS برای ثبت نام و ورود به سایت بایننس پیشنهاد میشود. اما اگر به VPS دسترسی ندارید، IP فیلترشکنی که با آن در بایننس ثبت نام کردهاید را به خاطر بسپارید و از همین IP برای هر بار ورود به بایننس استفاده کنید. تغییر مداوم IP باعث مشکوک شدن صرافی به شما خواهد شد.
و در نهایت این که با این وجود که ثبت نام در بایننس ملزم به احراز هویت نیست، اما احراز هویت میتواند سطح حساب کاربران را افزایش دهد و امکانات بیشتری را برای آنها فراهم کند. برای مثال سقف برداشت عادی از این صرافی معادل روزانه ۲ بیت کوین است؛ اما با احراز هویت شما میتوانید این مقدار را افزایش دهید. به همین دلیل برخی از کاربران اقدام به استفاده از پاسپورت جعلی برای احراز هویت مینمایند. توصیه موکد ما این است که از این کار پرهیز کنید. این کار نه تنها امنیت حساب شما را افزایش نمیدهد، بلکه جعل هویت محسوب شده و جرمی فراتر از استفاده غیرقانونی از یک صرافیست.
در صورتی که بایننس به شما مشکوک شود و حتی داراییهایتان را بلوکه کند، در بدترین حالت شما میتوانید با نامهنگاری از صرافی درخواست کنید حسابتان را آزاد کند. در این صورت ممکن است از شما بخواهند با مدارک واقعی خود احراز هویت انجام دهید و سپس ارزهای دیجیتالتان را به حسابی دیگر منتقل کنید. اما اگر با پاسپورت جعلی احراز هویت کرده باشید، هیچ راهی برای آزادسازی سرمایه خود نخواهید داشت.
حال که با برخی ویژگیها و نکات لازم در خصوص بایننس آشنا شدید، به چگونگی ثبت نام و استفاده از خدمات این صرافی خواهیم پرداخت؛ بنابراین با ما همراه باشید.
چگونگی ثبت نام در بایننس
همانطور که در قسمت قبل اشاره کردیم، یکی از ملزومات ثبت نام در بایننس برای ما ایرانیها استفاده از یک VPN یا VPS است. بنابراین پیش از هر چیزی فیلترشکن مناسب خود را تهیه کنید؛ و سپس طبق مراحل عنوان شده در قسمتهای بعد پیش بروید:
مراجعه به سایت بایننس و انتخاب گزینه register
قدم بعدی مراجعه به سایت بایننس به آدرس www.binance.com است. پس از این که وارد سایت بایننس شدید، در قسمت بالا و سمت راست صفحه گزینه register را مشاهده خواهید کرد. بر روی این گزینه کلیک کنید تا وارد صفحه ثبت نام شوید.

طی کردن مراحل ثبت نام
با وارد شدن به این صفحه، بایننس از شما میخواهد ثبت نام خود را توسط یک آدرس ایمیل انجام دهید و یک رمز عبور را برای حساب خود تعریف کنید.

پیشنهاد ما این است که از آدرس ایمیلی استفاده کنید که نام و نام خانوادگی شما را در بر نگیرد. همچنین پسوردی را برای حساب خود انتخاب کنید که در سایتها و نرمافزارهای دیگر از آن استفاده نکردهاید. این اقدامات صرفاً به جهت تضمین امنیت حساب شماست.
ایمیل و پسورد حساب خود را (به همراه کدها و اطلاعات دیگری که در قسمتهای بعد معرفی خواهیم کرد) برروی تکه کاغذی یادداشت کنید و آن را در جایی امن نگهداری نمایید.
قسمت سوم که referral ID یا همان کد معرف نام دارد، مربوط به شرایطیست که توسط کسی به بایننس معرفی شده باشید. در این صورت میتوانید کد معرف وی را در این قسمت وارد کنید تا شامل برخی از تخفیفهای بایننس شود. با این حال وارد کردن کد معرف اختیاریست.
پس از اطمینان از درستی آدرس ایمیل و یادداشت کردن پسورد خود، برروی گزینه ایجاد حساب (Create Account) کلیک کنید.
تکمیل فرآیند ثبت نام با تأیید ایمیل
پس از این که آدرس ایمیل خود را در اختیار بایننس قرار دادید، ایمیلی را از طرف این صرافی دریافت خواهید کرد که برای تکمیل ثبت نام شما مورد استفاده قرار میگیرد. این ایمیل یک کد ۵ رقمیست که باید آن را (مطابق با شکل زیر) در قسمت مربوطه وارد کنید.

سپس بایننس تکه پازلی را در اختیارتان قرار خواهد داد که باید آن را در جای مناسب قرار دهید.

فعال کردن احراز هویت دوعاملی یا Two-Factor Authentication
یکی از مهمترین مراحل ثبت نام در بایننس، فعالسازی احراز هویت دوعاملی یا ۲FA است. احراز هویت دوعاملی یک روش امنیتیست که ورود شما به حسابتان را منوط به وارد کردن دو کد مینماید. یکی از این دو کد پسوردیست که شما برای حساب خود در نظر گرفتهاید؛ و دیگری کدی است که در دستگاهی دیگر مانند تلفن همراهتان در اختیارتان قرار میگیرد.
به این ترتیب حتی اگر شخصی به ایمیل و پسورد شما دسترسی پیدا کند، بدون در اختیار داشتن این دستگاه و وارد کردن کد مربوط به احراز هویت دوعاملی نخواهد توانست وارد حساب شما شود.
همانطور که در شکل زیر مشاهده میکنید، بایننس دو گزینه را برای احراز هویت دوعاملی به کاربران خود ارائه میکند: ارسال کد از طریق SMS و از طریق نرمافزار Google Authenticator.

استفاده از SMS برای کاربران ایرانی ممکن نیست؛ بنابراین باید گزینه Google Authentication را انتخاب کنید.
با انتخاب Google Authentication، صفحهای مشابه شکل زیر برایتان گشوده خواهد شد و یک کد QR و یک کد نوشتاری در اختیارتان قرار خواهد گرفت. پیشنهاد میکنیم از این صفحه عکس بگیرید و آن را در جایی امن نگهداری کنید. همچنین کد نوشتاری را برروی کاغذی نوشته و از آن مانند پسورد حسابتان محافظت کنید.

حال به سراغ گوشی هوشمند خود رفته و نرمافزار Google Authenticator را بر روی آن نصب کنید. این نرمافزار هم برای اندروید و هم برای IOS موجود است. همانطور که در شکل مشاهده میکنید، خود بایننس نیز لینک نرمافزار اندوریدی و IOS گوگل آتنتیکیتور را در اختیار کاربران قرار میدهد. برای اطمینان از صحت نرمافزار میتوانید از همین لینک استفاده کنید.
پس از این که این نرمافزار را نصب کردید، آن را باز کنید و کد QR موجود در صفحه بایننس را توسط گوشی خود اسکن نمایید. خواهید دید که نام بایننس و ایمیل شما به همراه یک کد در این نرمافزار نمایش داده میشود. کد گوگل آتنتیکیتور یک کد یک بار مصرف (مانند رمزهای پویا) است که پس از ۳۰ ثانیه منقضی میگردد. شما برای هر بار ورود به حساب بایننس خود باید ابتدا ایمیل و پسورد خود را وارد کنید؛ سپس این نرمافزار را گشوده و کد موجود را در کمتر از ۳۰ ثانیه در فیلد مربوطه وارد نمایید.
دلیل این که توصیه کردیم از کد QR عکس بگیرید و یا کد نوشتاری را یادداشت کنید این است که اگر نرمافزار گوگل آتنتیکیتور شما با مشکلی مواجه شد و یا دسترسی خود را به گوشی تلفن همراهتان از دست دادید، میتوانید با نصب دوباره همین نرمافزار بر روی هر دستگاه دیگر و اسکن کردن کد QR یا وارد کردن کد نوشتاری، اطلاعات حساب خود را بازیابی کنید.
وارد کردن دوباره ایمیل ، پسورد و کد احراز هویت دوعاملی و ورود به حساب
پس از این که احراز هویت دوعاملی شما تأیید شد، خود بایننس از شما میخواهد تا یک بار دیگر ایمیل، پسورد و کد گوگل آتنتیکیتور خود را وارد کنید و وارد حساب کاربری خود شوید. با طی این مراحل حساب بایننس شما با موفقیت ساخته میشود و شما خواهید توانست به معامله ارزهای دیجیتال خود در آن بپردازید.
از این پس برای ورود به حساب خود باید به جای گزینه register از گزینه log in استفاده کنید.
چگونگی انتقال ارز دیجیتال به حساب بایننس
اولین قدمی که برای استفاده عملی از بایننس باید بردارید، انتقال ارز دیجیتال خود به حساب بایننستان است. همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، خرید مستقیم ارز دیجیتال توسط ریال در صرافی بایننس ممکن نیست. برای خرید ارز دیجیتال شما باید به یک صرافی ارز دیجیتال داخلی مراجعه کنید.
درباره صرافیهای ارز دیجیتال بیشتر بخوانید:
بنابراین کاری که باید انجام دهید این است که ارز دیجیتال موجود در کیف پول خود را به حساب بایننس خود منتقل کنید. صرافی های ارز دیجیتال مجهز به پلتفرم ترید همگی دارای یک کیف پول مخصوص به خود هستند. با ساخت حساب بایننس، شما در واقع به یک کیف پول ارز دیجیتال در این صرافی مجهز میشوید؛ کیف پولی که میتوانید ارزهای دیجیتال خود را به آن انتقال دهید و به معامله آنها بپردازید.
برای مشاهده کیف پول بایننس خود، کافیست مطابق با شکل زیر به قسمت wallet و سپس به قسمت spot fiat and مراجعه کنید.

در این صفحه با لیستی از ارز های دیجیتالی مواجه خواهید شد که توسط بایننس پشتیبانی میشوند. در صورتی که ارز دیجیتالی را در حساب بایننس خود داشته باشید، این ارز در صدر لیست و بالاتر از سایر ارزها نمایش داده خواهد شد.

همانطور که در شکل بالا مشاهده میکنید، هر ارز دیجیتالی در بایننس به چهار گزینه خرید (buy)، برداشت (withdraw)، واریز (deposit) و معامله (trade) مجهز است. چیزی که ما برای انتقال ارز به بایننس با آن سر و کار داریم گزینه واریز یا deposit است.
ارز دیجیتالی که قصد انتقال آن به بایننس را دارید را با جستجوی نام آن در کادر جستجو (مطابق با شکل زیر) پیدا کنید و سپس بر روی گزینه deposit کلیک نمایید. با این کار آدرس این ارز دیجیتال در کیف پول بایننس شما برایتان نمایش داده خواهد شد.

ما در این قسمت از بیت کوین به عنوان مثال استفاده میکنیم. آدرس بیت کوین در کیف پول بایننس چیزی شبیه به شکل زیر است.

همانطور که مشاهده میکنید، این آدرس در قالب یک کد QR و یک کد نوشتاری در اختیارتان قرار میگیرد. برای انتقال ارز دیجیتال به بایننس باید به کیف پول ارز دیجیتال خود مراجعه کنید؛ ارز دیجیتال مورد نظر خود را انتخاب کرده و مقدار آن را تعیین کنید؛ و این کد QR را در قسمت «آدرس» اسکن کرده و یا از کد نوشتاری استفاده کنید.
در صورت استفاده از آدرس نوشتاری، به هیچ وجه آن را به صورت دستی وارد نکنید و از گزینه کپی کنار آدرس استفاده نمایید. حتماً میدانید که بازار ارزهای دیجیتال تحت مدیریت و نظارت هیچ شخصی نیست و در صورتی که اشتباهی در وارد کردن آدرس رخ بدهد، باید ارز دیجیتال خود را از دست رفته بدانید.
پس از منتقل کردن ارز دیجیتال به حساب بایننس خود، میتوانید آن را در همان قسمت spot مشاهده کنید. همانطور که اشاره کردیم این ارز به صدر لیست انتقال خواهد یافت و مقدار آن نیز نمایش داده خواهد شد.
بایننس گزینه دیگری را نیز برای مشاهده داراییها در اختیارتان قرار میدهد، و آن گزینه overview است. در قسمت overview داراییهای شما به صورت جداگانه و مجزا نمایش داده نمیشوند؛ بلکه ارزش مجموع ارزهای دیجیتال خود را در قالب بیت کوین مشاهده خواهید کرد. برای مراجعه به قسمت overview مطابق با شکل زیر ابتدا به قسمت wallet مراجعه کنید و سپس بر روی overview کلیک نمایید.

صفحه مربوط به overview در بایننس چیزی شبیه به شکل زیر است.

همانطور که در این شکل مشاهده میکنید، داراییها به صورت مجزا قابل مشاهده نیستند و فقط ارزش کل ارزهای دیجیتال در قالب بیت کوین به نمایش گذاشته شده است.
اگر به هر دلیلی قصد داشته باشید برای لحظاتی ارزش حساب خود را مخفی کنید، میتوانید از گزینه hide balance (که در بالای صفحه در کنار overview قرار دارد) استفاده کنید.

چگونگی معامله یا ترید ارز دیجیتال در بایننس
صرافی بایننس گزینههای متنوعی را برای ترید در اختیار کاربران قرار میدهد که برخی از آنها واقعاً برای کاربران مبتدی مناسب نیست؛ اما برای تریدرهای حرفهای به شدت کاربردیست. پیشتر نیز اشاره کردیم که معاملات مارجین و قراردادهای آتی از نمونههای این گزینهها هستند.
معاملات مارجین و قراردادهای آتی به معاملاتی گفته میشوند که در آنها، شما مقدار مشخصی سرمایه را از صرافی قرض میگیرید و به معامله توسط آن میپردازید. در صورتی که پیشبینیهای شما به واقعیت بپیوندند، قرض صرافی را پس خواهید داد و مابقی سود را از آن خود خواهید کرد. در صورتی که بازار خلاف پیشبینیهای شما حرکت کند، به احتمال زیاد سرمایه اولیه خود را نیز از دست خواهید داد.
البته این تعریف سادهای از معاملات مارجین و قراردادهای آتیست و تعریف دقیقتر آنها را در قسمت مربوط به این معاملات ارائه خواهیم کرد؛ اما همین تعریف ساده نیز کافیست تا متوجه شویم که این معاملات برای کاربران آماتور و مبتدی مناسب نیستند؛ چرا که ممکن است آنها را با ضررهای هنگفتی مواجه کنند و باعث از دست رفتن سرمایه آنها بشوند.
اگر قصد شما تبدیل ارزهای دیجیتال خود به یکدیگر، حفظ ارزش این ارزها در زمان افت قیمت و کسب سود از نوسانات قیمت آنهاست، ترید ساده (Basic) و کلاسیک (Classic) بایننس برای شما بهترین گزینه است.
بنابراین در قسمت بعدی این مقاله ابتدا به توصیف عملکرد ترید ساده و کلاسیک خواهیم پرداخت؛ و سپس به سراغ معاملات مارجین و قراردادهای آتی خواهیم رفت.
ترید ساده (Basic)
برای رجوع به قسمت ترید ساده بایننس، باید مطابق با شکل زیر به قسمت trade (در نوار بالای صفحه) مراجعه کنید و گزینه basic را انتخاب نمایید.

این گزینه سادهترین نوع ترید در بایننس محسوب میشود و امکانات آن محدود به موارد ابتدایی و اولیه است. با استفاده از این گزینه شما تنها میتوانید یک ارز دیجیتال را به ارز دیجیتال دیگری تبدیل کنید.
همانطور که در شکل زیر مشاهده میکنید، جفت معاملاتی پیشفرض بایننس در این صفحه جفت بیت کوین/تتر است (BTC/USDT) است (BTC نماد اختصاری بیت کوین و USDT نماد اختصاری تتر میباشد).

در مستطیل بالایی این صفحه باید مقدار تتری که قصد فروش و تبدیل آن به بیت کوین را دارید را وارد کنید؛ و در مستطیل پایینی مقدار بیت کوینی که با این حجم از تتر قادرید خریداری کنید نمایش داده خواهد شد. پس از ثبت درخواست، صرافی معامله مورد نظر شما را با قیمت رایج بازار در زمان معامله به انجام خواهد رساند؛ و شما امکان تعیین قیمت را نخواهید داشت.
همانطور که میبینید، هیچ امکانات و خدمات اضافهای در این قسمت ارائه نمیشود و معامله به سادهترین شکل ممکن صورت میپذیرد.
ترید کلاسیک
ترید کلاسیک نسبت به ترید ساده بسیار پیشرفتهتر است و امکانات زیادی را در اختیار کاربران قرار میدهد. برای انتخاب ترید کلاسیک نیز باید به قسمت trade در نوار بالای صفحه مراجعه کرده و گزینه classic را انتخاب کنید.
با انتخاب ترید کلاسیک، با صفحهای مشابه شکل زیر مواجه خواهید شد. ممکن است در نگاه اول این صفحه کمی گیجکننده به نظر برسد؛ اما حقیقت این است که اگر از جزئیات و اطلاعاتی که در این صفحه ارائه میشوند آگاهی داشته باشید کار با آن به راحتی امکانپذیر خواهد بود.

اولین چیزی که برای کار با ترید کلاسیک باید بدانید مفهوم جفت معاملاتیست. جفت معاملاتی به دو ارز دیجیتالی گفته میشود که شما قصد معامله آنها با یکدیگر را دارید. اگر به سمت راست صفحه ترید کلاسیک (مطابق با شکل زیر) نگاه کنید، جفتهای معاملاتی را مشاهده خواهید کرد. شما میتوانید با جستجوی ارز دیجیتال مورد نظر خود، تمامی جفت های معاملاتی مربوط به آن را پیدا کنید.

علاوه بر جفت های معاملاتی، بخش دیگری که در این صفحه وجود دارد و در نگاه اول به چشم میخورد نمودار تغییرات قیمتهاست. وقتی که شما یک جفت معاملاتی مانند بیت کوین/تتر (BTC/USDT) را انتخاب میکنید، این نمودار تغییرات قیمت ارز اول (ارز موجود در سمت چپ که در این جا بیت کوین است) را بر حسب ارز دوم (ارز موجود در سمت راست که در این جا تتر است) نشان میدهد.
همانطور که میبینید، این نمودار از نوع نقطهای و خطی نیست و یک نمودار (اصطلاحاً) شمعی یا کندل استیک (Candlestick) است. نمودارهای شمعی نقش بسزایی را در پیشبینی قیمت، کشف الگوهای رفتاری و به طور کلی تحلیل تکنیکال ایفا میکنند. برای آگاهی از ماهیت نمودارهای شمعی و کاربرد آنها در ترید در قسمت بعدی این مقاله با ما همراه باشید.
نمودار شمعی یا کندل استیک (Candlestick)
نمودار شمعی نموداریست که به جای نشان دادن قیمت در یک نقطه زمانی، تغییرات قیمت در یک بازه زمانی را نشان میدهد. بازه زمانی نمودار شمعی قابل تغییر است. شما میتوانید با مراجعه به قسمت قابل مشاهده در شکل زیر، تغییرات قیمت بیت کوین بر حسب تتر را در بازههای زمانی مختلف (یک تا ۳۰ دقیقهای، ساعتی، روزانه، هفتگی و ماهانه) مشاهده کنید.

برای تحلیل نمودار شمعی، نکاتی وجود دارد که باید از آنها آگاه باشید. با استفاده از نمودار شمعی، شما از چهار قیمت مختلف در این بازه زمانی باخبر خواهید شد: قیمتی که این ارز دیجیتال (در این جا اتریوم) با آن به این بازه ورود پیدا کرده است؛ قیمتی که این ارز با آن از این بازه خارج شده است؛ و بالاترین و پایینترین قیمتی که این ارز در این بازه تجربه کرده است.
بدنههای شمعها در نمودار شمعی، قیمت ورود و خروج را نمایش میدهند. اگر قیمت یک ارز دیجیتال در زمان ورود به یک بازه زمانی از قیمت آن در هنگام خروج کمتر باشد، نمودار به رنگ سبز در میآید. در این شرایط قسمت پایینی بدنه قیمت ورود و قسمت بالایی بدنه قیمت خروج را نشان میدهد. اگر قیمت یک ارز دیجیتال در هنگام ورود به یک بازه زمانی از هنگام خروج آن بیشتر باشد، نمودار به رنگ قرمز در میآید. در چنین شرایطی قسمت بالایی بدنه قیمت به هنگام ورود و قسمت پایینی بدنه قیمت به هنگام خروج را نشان میدهد.
بالاترین و پایینترین قیمتی که یک ارز دیجیتال در یک بازه زمانی تجربه کرده است توسط سایهها یا shadow ها نمایش داده میشوند. سایهها در نمودار شمعی خطوطی هستند که (همانطور که در شکل مشاهده میکنید) به بدنه شمعها متصلند. سایه بالایی در این نمودارها بیشترین قیمت تجربه شده و سایه پایینی کمترین قیمت تجربه شده در یک بازه زمانی خاص را نشان میدهد.

همانطور که بیان کردیم، در یک جفت معاملاتی مانند بیت کوین/تتر قیمت ارز دیجیتال بیت کوین بر حسب تتر نمایش داده میشود. میدانید که تتر یک استیبل کوین با پشتوانه دلار امریکاست و قیمت آن همواره برابر با یک دلار است. بنابراین با انتخاب یک جفت معاملاتی مانند BTC/USDT از تغییرات دلاری قیمت بیت کوین در بازههای زمانی دلخواه مطلع خواهید شد. از همین رو و برای آگاهی از تغییرات قیمت یک ارز دیجیتال بر حسب دلار، بسیاری از افراد از جفتهای معاملاتی بر پایه تتر استفاده میکنند. اما اگر برای مثال جفت ارزی مانند اتر/بیت کوین (ETH/BTC) را انتخاب کنید، خواهید دید که قیمت اتر بر حسب بیت کوین نمایش داده میشود. برای مثال گفته میشود که در این نقطه زمانی خاص، قیمت هر اتر برابر با ۰.۰۳ بیت کوین بوده است.
احتمالاً تا به این جای کار متوجه شدهاید که یک نمودار شمعی تا چه حد میتواند در تریدهای حرفهایتر موثر باشد و آنالیز کردن الگوهای رفتاری آن در بازههای مختلف تا چه اندازه میتواند به پیشبینی کاهش یا افزایش قیمت در آینده کمک کند.
با این وجود، ممکن است افراد مبتدیتر تمایلی به استفاده از آن نداشته باشند. اگر تصمیم خود را از پیش گرفتهاید و میخواهید بدون توجه به این نمودار به انجام ترید خود بپردازید، کافیست به قسمت پایین صفحه مراجعه کنید. جفت معاملاتی پیش فرض بایننس جفت بیت کوین/تتر است و ما نیز برای سهولت کار از همین جفت ارز استفاده میکنیم. با اسکرول صفحه به سمت پایین، خواهید دید که دو باکس مختلف با نامهای خرید بیت کوین (Buy BTC) به رنگ سبز و فروش بیت کوین (Sell BTC) به رنگ قرمز در اختیارتان قرار گرفته است. در این جفت معاملاتی، خرید بیت کوین به معنی تبدیل تتر به بیت کوین و فروش بیت کوین به معنی تبدیل بیت کوین به تتر است.
با استفاده از ترید کلاسیک، شما میتوانید ترید خود را به سه روش مختلف انجام دهید. در سادهترین حالت میتوانید مقدار تتری که قصد تبدیل آن به بیت کوین را دارید (یا بالعکس) را مشخص کنید و اجازه دهید این ترید با قیمت تعیین شده توسط خود صرافی به انجام برسد. این نوع از ترید کلاسیک تفاوتی با ترید ساده یا basic ندارد؛ و در ترید کلاسیک، سفارش بازار یا market order خوانده میشود. اگر به شکل زیر دقت کنید، خواهید دید که این سفارش در حالت market قرار دارد. به همین دلیل شما امکانی برای وارد کردن قیمت ندارید و تنها میتوانید مقدار (amount) ارز دیجیتالی که قصد خرید/فروش آن را دارید را وارد کنید.

ترید کلاسیک اما امکان انجام معاملات به دو روش دیگر به نامهای لیمیت اوردر (limit order) و استاپ لیمیت (stop limit) را نیز در اختیار کاربران قرار میدهد. این دو نوع از ترید امکانات جالب توجهی را به همراه دارند که در دو قسمت بعدی این مقاله به آنها خواهیم پرداخت.
سفارش محدود یا لیمیت اوردر (limit order)
سفارش لیمیت اوردر سفارشیست که به شما این امکان را میدهد تا یک قیمت مشخص را تعیین کنید و از صرافی بخواهید تنها در این قیمت خاص ارز دیجیتال شما را معامله کند. اگر به تصویر زیر نگاه کنید، خواهید دید که این سفارش اکنون در حالت limit قرار دارد. به همین دلیل، کادری به نام price یا همان قیمت اضافه شده است که مختص وارد کردن قیمت توسط شماست.

هنگامی که قیمت و مقدار مورد نظر از بیت کوینی که قصد خرید/فروش آن را دارید را به ترتیب در قسمتهای price و amount وارد کردید، در قسمت total برایتان نمایش داده خواهد شد که این مقدار بیت کوین با این قیمت معادل چه مقدار تتر است.
اگر تمایل دارید به جای تعیین مقدار بیت کوین ، مقدار تتر را تعیین کنید میتوانید آن را در قسمت total وارد نمایید. ممکن است شما یک مقدار مشخص (مثلاً ۵۰ عدد) تتر در اختیار داشته باشید و بخواهید صرف نظر از این که ۵۰ تتر معادل چه مقدار بیت کوین است، تمام آن را به بیت کوین تبدیل کنید. در این صورت باید به بخش buy BTC مراجعه کنید و در قسمت total عدد ۵۰ و در قسمت price نیز قیمت بیت کوین مورد نظر خود را وارد کنید. صرافی مقدار بیت کوینی که با این قیمت و این مقدار تتر قادر به خرید آن خواهید بود را در قسمت amount برایتان نمایش خواهد داد.
صرافی سفارش شما را در لیست سفارشات (orderbook) قرار میدهد و مانند یک واسطه شما را به شخص دیگری که سفارشی برعکس سفارش شما را ثبت کرده است متصل میکند. بد نیست بدانید که سفارشهای خرید و فروش در بایننس در صفحه مربوط به ترید کلاسیک در کنار نمودار کندل استیک (مطابق با شکل زیر) نمایش داده میشوند. سفارشهای قرمز رنگ مربوط به فروش و سفارشهای سبز رنگ مربوط به خرید میباشند.

نکاتی که در خصوص حجم بالای معاملات بایننس و لیکوییدیتی بالای این صرافی عنوان کردیم در این جا اهمیت خود را نشان میدهند. صرافی ارز دیجیتالی با حجم معاملات زیاد قادر است چنین سفارشهایی را در مدت زمان کوتاهتری به انجام برساند.
سفارش استاپ لیمیت (stop limit)
سفارش های استاپ لیمیت از اهمیت بسیار بالایی برخوردارند و به کرات توسط تریدرهای حرفهای مورد استفاده قرار میگیرند. در دنیای ارز های دیجیتال بسیار معمول است که با توجه به الگوهای رفتاری قبلی، پیشبینی شود در صورتی که قیمت ارز دیجیتالی از یک حد خاص عبور کند، این سیر صعودی تا یک قیمت مشخص ادامه پیدا کند؛ و در صورتی که قیمت تا یک حد خاص کاهش پیدا کند، این سیر نزولی تا قیمتی مشخص ادامه یابد. به این خطوط در سیرهای صعودی خط مقاومت و در سیرهای نزولی خط حمایت میگویند. در واقع خط مقاومت و حمایت به قیمتی گفته میشود که یک ارز دیجیتال بارها با آن برخورد داشته؛ اما نتوانسته است آن را بشکند.
در چنین شرایطی، شما میتوانید یک سفارش استاپ لیمیت ثبت کنید. برای مثال تصور کنید که قیمت بیت کوین در حال حاضر ۱۲ هزار دلار است و شما پیشبینی میکنید در صورتی که این قیمت به ۱۲۵۰۰ دلار برسد، تا ۱۵۰۰۰ دلار افزایش خواهد داشت. بنابراین از صرافی میخواهید در صورتی که قیمت بیت کوین به ۱۲۵۰۰ رسید، سفارش خریدی با قیمت ۱۲۶۰۰ را برایتان ثبت کند.
یا بالعکس، قیمت بیت کوین اکنون ۱۲۵۰۰ دلار است و شما پیشبینی میکنید در صورتی که قیمت به ۱۲۱۰۰ دلار برسد، تا ۱۰ هزار دلار افت خواهد داشت. در این شرایط میتوانید سفارش استاپ لیمیتی را ثبت کنید که در صورتی که قیمت بیت کوین به ۱۲۱۰۰ دلار رسید، صرافی سفارش فروشی با قیمت ۱۲ هزار دلار را برای شما ثبت نماید (تمامی این اعداد فرضی و صرفاً جهت توضیح بهتر هستند).
سفارش های استاپ لیمیت در دنیای پرنوسانی مانند دنیای ارزهای دیجیتال به شدت کاربردی هستند. این سفارشها نیاز شما به رصد کردن لحظهای قیمتها را برطرف میکنند و باعث آسودگی خاطر شما از به انجام رسیدن تحلیلهایتان میگردند.
از سفارش های استاپ لیمیت بعنوان حد ضرر در زمانهای افت قیمت نیز استفاده میشود. برای مثال تصور کنید شما مقداری بیت کوین دارید؛ و تصور میکنید اگر قیمت بیت کوین بیش از حد خاصی افت کند با ضرر زیادی مواجه خواهید شد. در این شرایط میتوانید یک سفارش استاپ لیمیت را ثبت کنید و از صرافی بخواهید در صورت رسیدن قیمت به این سطح، بیت کوین های شما را به فروش بگذارد.
اگر به شکل زیر توجه کنید، خواهید دید که این سفارش در حالت استاپ لیمیت قرار دارد. شما باید قیمتی که در صورت برآورده شدن، معامله به اجرا گذاشته خواهد شد را در قسمت stop و قیمت پیشنهادی خود برای خرید/فروش را در قسمت limit وارد کنید. میدانید که فیلد amount نیز مربوط به مقدار ارز دیجیتالیست که قصد خرید/فروش آن را دارید.

جمعبندی
صرافی بایننس یکی از بزرگترین صرافیهای ارز دیجیتال جهان و گزینه اول بسیاری از تریدرها برای انجام معاملات است. این صرافی بواسطه محدودیتهای کمتری که نسبت به سایر صرافیهای ارز دیجیتال اعمال میکند و همچنین بواسطه حجم معاملات بالا و امکانات بهروز و پرکاربرد، در بین کاربران ایرانی نیز بسیار محبوب است. ما در این مقاله تلاش کردیم شیوه کار با این صرافی را بهشکل مرحله به مرحله و تصویری آموزش دهیم و امکانات آن از مبتدی تا پیشرفته را بررسی کنیم. البته گزینههایی که صرافی بایننس در اختیار کاربران قرار میدهد بسیار متنوع است و هرروز به امکانات آن اضافه میشود؛ اما اگر قصد انتقال ارز دیجیتال خود به حساب بایننس و ترید آن را دارید، این مقاله میتواند به شما کمک کند.