اندیکاتور ایچیموکو چیست؟ آموزش اندیکاتور ایچیموکو
اندیکاتوری که ما بعنوان اندیکاتور ایچیموکو میشناسیم، ایچیموکو کینکو هیو (Kinko Hyo) نام دارد. ایچیموکو در دسته اندیکاتورهای روند قرار میگیرد. اما از آن برای شناسایی نقاط حمایت و مقاومت و پیشبینی رفتار بازار نیز استفاده میشود. این اندیکاتور از ۵ نمودار تشکیل شده است، که در این مقاله معرفی خواهند شد. برای آموزش اندیکاتور ایچیموکو و چگونگی کار با ایچیموکو تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
اندیکاتور ایچیموکو توسط یک روزنامهنگار ژاپنی به نام Goichi Hosoda توسعه داده شد. هدف از ابداع ایچیموکو ادغام موثر استراتژیهای مختلف ترید در یک اندیکاتور بود. حتی کلمه ایچیموکو در زبان ژاپنی به معنی «یک نگاه» است. ادعا توسعهدهنده این است که با یک نگاه به این اندیکاتور، میتوان مومنتوم، حمایت و مقاومت را تشخیص داد.
اندیکاتور ایچیموکو ممکن است در نگاه اول برای کسانی که آشنایی قبلی با آن ندارند پیچیده به نظر برسد. اما به محض آشنایی با خطهای مختلف این اندیکاتور و کاربرد آنها، این پیچیدگی برطرف خواهد شد. البته با وجود ادعای ایچیموکو مبنی بر عدم نیاز به اندیکاتورهای دیگر، پیشنهاد ما این است که آن را در ترکیب با سایر اندیکاتورها بهکار ببرید.
چگونگی تفسیر اندیکاتور ایچیموکو
اندیکاتور ایچیموکو دارای پنج نمودار اصلیست. درک مفهوم و کاربرد این پنج نمودار برای درک عملکرد ایچیموکو ضروریست. در قسمتهای بعدی این مقاله هر یک از این ۵ نمودار را بصورت جداگانه بررسی خواهیم کرد.
نمودار تِنکان-سِن (Tenkan-sen) یا نمودار تبدیل
این نمودار در اثر جمع بیشترین و کمترین قیمت در طول ۹ دوره گذشته و تقسیم آنها بر ۲ بدست میآید. نمودار تبدیل ایچیموکو یکی از اندیکاتورهای مناسب سطوح حمایت و مقاومت است. و همچنین سیگنالهای وارونگی قیمت (Reversal) را به خوبی نمایش میدهد.
نمودار کیجون-سِن (Kijun-sen) یا نمودار پایه
این نمودار از جمع بیشترین و کمترین قیمت در طول ۲۶ دوره گذشته و تقسیم آنها بر ۲ بدست میآید. این نمودار نیز برای تشخیص سطوح حمایت و مقاومت مناسب است. و همچنین برای تأیید روند، و بعنوان ابزاری برای تعیین حد ضرر (stop-loss) کاربرد دارد.
نمودار سِنکو اِسپَن A (Senkou Span A) یا نمودار پیشرو A
برای محاسبه این نمودار ابتدا دو نمودار پیشین باهم جمع شده و حاصل جمع تقسیم بر ۲ میشود. و پس از آن، این نتیجه در قالب نمودار برای ۲۶ دوره پیشرو رسم میگردد. این نمودار برای پیشبینی سطوح حمایت و مقاومت در آینده کاربرد دارد.
نمودار سِنکو اِسپَن B (Senkou Span B) یا نمودار پیشرو B
این نمودار از طریق جمع بیشترین و کمترین قیمت در طول ۵۲ دوره گذشته و تقسیم آنها بر ۲ بدست میآید. نتیجه نمودار پیشرو B نیز مانند نمودار پیشرو A برای ۲۶ دوره پیشرو رسم میگردد. ترکیب نمودارهای پیشرو A و B محدودهای را تشکیل میدهد که آن را ابر ایچیموکو (Ichimoku Cloud) مینامند. از ابر ایچیموکو برای پیشبینی سطوح حمایت و مقاومت در آینده استفاده میشود.
نمودار چیکو (Chikou) یا نمودار متأخر
نمودار چیکو از طریق رسم قیمت بسته شدن بازه زمانی فعلی برای ۲۶ دوره گذشته بدست میآید. به این دلیل این نمودار را متأخر مینامند که رفتار قیمت در آینده را پیشبینی نمیکند. و برای تشخیص سطوح احتمالی حمایت و مقاومت در زمان فعلی کاربرد دارد.
نمونهای از اندیکاتور ایچیموکو
در تصویر زیر نمودارهای اندیکاتور ایچیموکو را مشاهده میکنید. همانطور که میبینید نمودار تِنکان-سِن به رنگ قرمز، نمودار کیجون-سِن به رنگ آبی، نمودار چیکو به رنگ سبز و نمودارهای سنکو به رنگ نارنجی نمایش داده شدهاند. همچنین ابر ایچیموکو را در قسمت هاشور خورده مشاهده میکنید.

البته لازم به ذکر است که نکته حائز اهمیت، چگونگی تفسیر این نمودارهاست. هرکدام از این نمودارها سیگنالی را ارائه میکنند و روش تفسیر آنها با یکدیگر متفاوت است. برای درک بهتر سیگنالهای اندیکاتور ایچیموکو در قسمت بعدی این مقاله با ما همراه باشید.
اندیکاتور ایچیموکو چه اطلاعاتی را در اختیار ما قرار میدهد؟ سیگنالهای ایچیموکو
در طول مقاله بارها اشاره کردیم که از اندیکاتور ایچیموکو برای تشخیص سطوح حمایت و مقاومت استفاده میشود. همچنین عنوان کردیم که نمودارهای سنکو برای نمایش حمایت و مقاومت در آینده کاربرد دارند. از همین رو این قسمت از مقاله را با نمودارهای سنکو و ابر ایچیموکو آغاز میکنیم.
تشخیص سطوح حمایت و مقاومت از طریق نمودارهای سنکو و ابر ایچیموکو
در قسمتهای قبل روش محاسبه اندیکاتورهای سنکو را عنوان کردیم. میدانید که ابر ایچیموکو نیز به محدودهای گفته میشود که در بین دو اندیکاتور سنکو قرار میگیرد. نکته مهم این است که اگر قیمت بالاتر از ابر ایچیموکو قرار داشته باشد، نمودار سنکوی بالایی بعنوان حمایت اول و نمودار سنکوی پایینی بعنوان حمایت دوم عمل میکند. عکس این امر نیز صحیح است. یعنی اگر قیمت پایینتر از ابر ایچیموکو قرار داشته باشد، میتوان نمودار سنکوی پایینی را مقاومت اول و نمودار سنکوی بالایی را مقاومت دوم دانست.
نمودار کیجون-سن
نمودار کیجون-سن را میتوان اندیکاتور تغییرات آینده قیمت دانست. عملکرد این اندیکاتور بسیار ساده است. اگر قیمت بالاتر از نمودار کیجون-سن قرار داشته باشد، پیشبینی میشود که افزایش قیمت بیشتری را شاهد باشیم. و اگر قیمت پایینتر از این نمودار قرار داشته باشد، میتوان منتظر کاهش شدیدتر قیمت بود.
نمودار تنکان-سن
نمودار تنکان-سن را میتوان یک اندیکاتور روند دانست. شیوه کار این اندیکاتور به این شکل است که اگر نمودار در حالت صعودی باشد، یعنی روند قیمت صعودیست. و اگر نمودار در حالت نزولی قرار داشته باشد، نشان از نزولی بودن روند قیمت دارد. اگر اندیکاتور در حالت افقی قرار داشته باشد، یعنی روند مشخصی در کار نیست و قیمت در حال نوسان است.
نمودار چیکو
سیگنال آخری که در این قسمت به آن خواهیم پرداخت سیگنال خرید و فروش است. پیشی گرفتن اندیکاتور چیکو از نمودار قیمت را سیگنال خرید میدانند. و عبور این اندیکاتور به پایین نمودار قیمت را سیگنال فروش تلقی میکنند.
در تصویر زیر بار دیگر نمودارهای اندیکاتور ایچیموکو را مشاهده میکنید، که سیگنالهای عنوان شده در آن مشخص شدهاند.

در این تصویر چهار سیگنال با رنگهای سبز، قرمز، آبی و نارنجی را مشاهده میکنید. سیگنال سبز عنوان میکند که نمودار چیکو به پایین نمودار قیمت تنزل یافته است. از همین رو، سیگنال خرید (SELL) صادر شده است. سیگنال قرمز رنگ عنوان میکند که نمودار تنکان-سن در حالت نزولی قرار دارد. بنابراین میتوان نتیجهگیری کرد که روند کلی قیمت نیز نزولیست. از طرفی در سیگنال آبی مشخص شده است که قیمت پایینتر از نمودار کیجون-سن قرار دارد. بنابراین روند کاهشی قیمت همچنان ادامه خواهد داشت. و در نهایت، مشاهده میکنید که نمودار قیمت پایینتر از ابر ایچیموکو قرار دارد. در نتیجه، نمودار سنکوی پایینی بعنوان مقاومت اول و نمودار سنکوی بالایی بعنوان مقاومت دوم بهکار برده میشود.
جمعبندی
در این مقاله تلاش کردیم ضمن آموزش اندیکاتور ایچیموکو ، به شما در درک بهتر منطق این اندیکاتور کمک کنیم. با مطالعه این مقاله به احتمال زیاد متوجه شدهاید که کار با اندیکاتور ایچیموکو برخلاف ظاهر پیچیده آن، خیلی سخت نیست. این اندیکاتور اطلاعات زیادی را در اختیار تریدرها قرار میدهد. و همانطور که از نامش پیداست، با یک نگاه به آن میتوان سیگنالهای زیادی را دریافت کرد. اندیکاتور ایچیموکو را میتوان در هر تایمفریم دلخواه بهکار برد. این اندیکاتور همچنین هم برای بازارهای صعودی و هم برای بازارهای نزولی کاربرد دارد. اما کاربرد ایچیموکو در بازارهای پرنوسان کمتر است. زمانی که بازار هیچ روند مشخصی را دنبال نمیکند، اندیکاتور ایچیموکو را نمیتوان گزینه مناسبی دانست.