از نقشههای پانزی تا تعطیلی ICOها، بلاکچین اتریوم بستر محبوب کلاهبرداران
فیشینگ، نقشههای پانزی و عرضه اولیه سکه (ICO) هنوز هم شایعترین روشهای کلاهبرداری در دنیای کریپتو هستند و اتریوم محبوبترین بستر کلاهبرداران است. چرا که این بستر مملو از کارآفرینان است. با وجود این که کاربران رفته رفته محتاطتر میگردند، کلاهبرداران نیز به روشهای جدید متوسل میشوند و با توجه به ماهیت ناشناس فناوریهای غیرمتمرکز، رمز ارزها همچنان یک روش برای پولشویی و جابجایی پول باقی خواهند ماند.
بر اساس گزارش اخیر متخصصان تجزیه و تحلیل کریپتوی Chainalysis، ارز رمزنگاری شده (ETH) به بستر کریپتوی محبوب کلاهبرداران بدل شده است. این تحقیقات نشان میدهد که در سال ۲۰۱۸، کلاهبرداریهای پیچیدهتر و با درآمد بالاتری با استفاده از ETH صورت گرفته است، اگر چه تعداد واقعی این جرائم سالانه به طور قابل توجهی کاهش یافته است.
مبلغ سرقت شده از طریق ETH عدد ۱۷ میلیون دلار در سال ۲۰۱۷ به ۳۶ میلیون دلار در سال ۲۰۱۸ رسیده است. این معادل ۰٫۰۱ درصد ETH در گردش است.
Chainalysis بیش از ۲۰۰۰ نشانی اتریوم کلاهبردار را شناسایی کرده است که توانستهاند وجوه ۴۰ هزار کاربر منحصر به فرد در شبکه را در اختیار بگیرند. بر طبق دادههای جمع آوری شده توسط Chainalysis، به نظر میرسد که طی دو سال اخیر شیوه فعالیت کلاهبرداران تغییر کرده است.
فیشینگ، نقشههای پانزی و عرضه اولیه سکه (ICO) هنوز هم شایعترین هستند، اما تغییری در این روند دیده میشود.
کلاهبرداری به وسیله فیشینگ در سال ۲۰۱۷ بسیار محبوب بوده که این امر موجب افزایش این نوع جرم شد. کاربران متوجه شمار فزاینده این حملات شدند و این منجر به کاهش اثربخشی کلاهبرداریهای فیشینگ گردید.
در نتیجه، میزان متوسط مبالغ ارسال شده به آدرسهای کلاهبردار تقریبا نیمی از مبلغ سال ۲۰۱۷ بود. سپس در سال ۲۰۱۸ شاهد افزایش نقشههای پانزی ماهرانه و کلاهبرداریهای ناپدید شدن ICO بودیم که میلیونها دلار درآمد نصیب کلاهبرداران کرد.
دلیل محبوبیت اتریوم در بین کلاهبرداران ماهر، کاربرد آن به عنوان بستری است که در آن مردم میتوانند از طریق ICOها توکنهای رمز ارز بومی خود را راهاندازی کنند.
راهاندازی یک وبسایت و پیشنهاد تجاری قانعکننده و جمعآوری وجوه به شکل غیرمتمرکز از طریق بلاکچین اتریوم برای هر پروژهای آسان است. با افرایش قیمت بیتکوین و سایررمزارزها سال ۲۰۱۷، سرمایهگذاران به راحتی داراییهای کریپتوی خود را به امید کسب بازدهی عظیم در پروژههای گوناگون سرمایهگذاری کردند.
افراد و گروههای بدکار از این موقعیت سوءاستفاده کردند و از بسیاری از سرمایهگذاران خوشخیال کلاهبرداری شد.
سه کلاهبرداری ETH محبوب
اولا باید خاطرنشان کرد که اتریوم به عنوان یک بستر، به طور ذاتی محیط و ابزار مناسب برای کلاهبرداران جهت اجرای نقشههای مختلف را فراهم نمیکند. واقعیت این است که اتریوم بستر محبوب کارآفرینانی است که به دنبال راهاندازی پروژههای غیرمتمرکز و مبتنی بر بلاکچین هستند. بر اساس دادههای ارائه شده توسط Chainalysis، ۸۲ درصد از ICOها بر روی بلاکچین اتریوم ایجاد میشوند.
کلاهبرداران حاضر در اتریوم به عنوان بستر پیشروی جمعآوری وجوه کریپتو، به دنبال شکار قربانیان خوشخیال با استفاده از سه روش اصلی بودند.
در طول چند سال گذشته فیشینگ محبوبترین نوع کلاهبرداریهای ETH محسوب شده است. روش عملیاتی فیشینگ ساده است؛ مهاجمان با ایمیل یا سایر روشهای ارتباطی با قربانیان ارتباط برقرار میکنند و آنها را فریب میدهند تا اطلاعات مالی شخصی خود را به اشتراک بگذارند که موجب دسترسی مهاجمان به کیف پولهای ETH آنها میشود.
نقشههای پانزی نیز شایعتر شدهاند. در این نقشهها بازده بسیار بالایی بر روی سرمایهگذاری اولیه به سرمایهگذاران وعده داده میشود. بازده اولیه از وجوه جدید سرمایهگذاری به دست میآید، اما در نهایت کلاهبرداران با اکثر منابع مالی ناپدید میشوند و قربانیان را با دست خالی رها میکنند.
ناپدید شدن ICO نیز اخیرا محبوبتر شده است. مجرمان شرکتها یا پروژههای جعلی، مطالب و وبسایتهای مفصلی برای بازاریابی تدارک میبینند. وجوه از طریق ICOها جمعآوری میشوند، اما پس از تکمیل، مجرمان درآمد به دست آمده را به سایر ارزها تبدیل میکنند و با تمام سرمایهها ناپدید میشوند و بار دیگر سرمایهگذاران را با دست خالی رها میکنند.
آنطور که Chainalysis شرح میدهد، کلاهبرداری از طریق فیشینگ محبوبترین روش کلاهبرداری در سال ۲۰۱۷ بوده است، اما کاربران در سال بعد محتاطتر شدند و میزان این کلاهبرداریها کاهش یافت. علاوه بر این، در حالی که مجرمان شروع به تغییر شیوههای حمله خود کردند، به نظر میرسید که میزان متوسط پول به سرقت رفته از افراد تثبیت شده باشد.
در سال ۲۰۱۸، میانگین مبلغ ارسال شده به کلاهبرداریها ۹۴ دلار بود که تقریبا ۵۰ دلار کمتر از میانه سال ۲۰۱۷ است. میانه درآمد کل سال ۲۰۱۷ بیش از ۶۵۰۰ دلار بود، اما در سال گذشته به طور قابل توجهی به کمتر از ۲۵۰۰ دلار سقوط کرد.
در سال ۲۰۱۷، ۴۹ مورد عملیات کلاهبرداری کمتر از ۱۰۰ دلار به دست آوردند، در حالی که این تعداد در سال ۲۰۱۸ به ۱۸۱ مورد افزایش یافت. ۶۵ مورد از این کلاهبرداریها کمتر از ۱۰ دلار به دست آوردند که نشان میدهد سرمایهگذاران در تشخیص کلاهبرداریها ماهرتر شدهاند.
نقشههای پانزی و ناپدید شدن ICOها سودآورتر میشوند
در حالی که موفقیت کلی کلاهبرداریها ظاهرا کاهش یافته است، برخی از این فعالیتها موفق به سرقت میلیونها دلار از سرمایهگذاران خوشخیال شدهاند.
این نشان میدهد که مجرمان مجبور شدهاند در به دام انداختن قربانیان بالقوه هوشمندانهتر عمل کنند و به کلاهبرداریهای پیچیدهای متوسل شوند که مبالغ بالایی را تصاحب میکند. در همین راستا، Chainalysis اشاره میکند که در سال ۲۰۱۸ تعداد کاربرانی که چهار بار مورد کلاهبرداری قرار گرفتند نسبت به سال ۲۰۱۷ دو برابر شده است.
همانطور که نمودار زیر نشان میدهد، روشهای کلاهبرداران در دو سال گذشته همواره متغیر بوده است.
در اواخر سال ۲۰۱۸، سود ناشی از دو نقشه پانزی و کلاهبرداری ناپدید شدن ICO به شدت بالا بوده است که این نشان میدهد این نوع پروژهها هنوز هم تهدید بزرگی برای اکوسیستم کریپتو هستند.
این اطلاعات توسط گزارش شرکت تجزیه و تحلیل کریپتوی Ciphertrace تایید میشود، که اعلام کرد که حداقل ۷۲۵ میلیون دلار در سال ۲۰۱۸ در کلاهبرداریهایی از جمله نقشههای پانزی، تعطیلی ICOها و ICOهای جعلی از دست رفتهاند.
به گفته Chainalysis، به این ترتیب، روند کلاهبرداریها طی ۲۴ ماه گذشته به طور قابل ملاحظهای تغییر کرده است، و به نظر میرسد که این موضوع ادامه خواهد یافت.
با توجه به ماهیت ناشناس فناوریهای غیر متمرکز، این گزارش نشان میدهد که مجرمان همچنان در آینده از این بسترها برای انجام جرائم خود استفاده خواهند کرد.
در سال ۲۰۱۹، مجرمان میتوانند از برنامههای رمزگذاری شده مانند Telegram و WhatsApp استفاده کنند و از بازارهای دارکنت (darknet) خارج شوند. رمز ارزها همچنان یک روش برای پولشویی و جابجایی پول باقی خواهند ماند که این امر اقدامات مقرراتی بیشتر مقامات را به دنبال خواهد داشت.