آیا کد همان قانون است؟
دکتر کریگ رایت در آخرین پستی که در وبلاگ خود منتشر کرده، به مسأله چالش برانگیز میان توسعه دهندگان و قانون گذاران پرداخته است: اینکه آیا «کد همان قانون است یا خیر.» پاسخ رایت به این سوال یک کلمه است: خیر. او همچنین توضیحات مفصلی را پیرامون دلایلش برای این پاسخ ارائه کردهاست.
دکتر کریگ رایت (Craig Steven Wright) توضیحات خود را با جملهای از گرهارد کسپر (Gerhard Casper)، مدیر گروه سابق دانشکده حقوق دانشگاه کالیفرنیا شروع میکند. کسپر زمانی گفته بود دانشگاه کالیفرنیا قرار نیست حقوق سایبری را بعنوان یک زیرشاخه از رشتههای حقوق ارائه کند. کریگ رایت در تشریح و دفاع از این صحبت گرهارد کسپر میگوید:
منظور گرهارد کسپر در واقع این بود که رشتههای دانشگاهی باید شامل واحدهایی مانند حقوق و اقتصاد، و حقوق و ادبیات باشند. این رشتهها نباید وارد حوزههای خیلی محدودی مانند حقوق و فضای اینترنتی شوند.»
دلیل اینکه ما باید از تقسیمبندی رشتهها و حوزههای مطالعاتی به بخشهای کوچکتر و بیش از حد اختصاصی پرهیز کنیم، این است که دانش کافی در مورد یک مسئله علمی در مقیاس بزرگتر، به خودی خود به کسب آگاهی در مورد زیرشاخههای آن نیز منجر میشود. برای مثال، اگر شما در مورد حقوق جرمشناسی، حقوق مالکیت و حقوق مالی آگاهی لازم را داشته باشید، قطع به یقین در مورد حقوق سایبری نیز اطلاعات کافی خواهید داشت.
با در نظر گرفتن همه این موارد، دنیا هیچ احتیاجی به مجموعه جدیدی از قوانین مختص ارزها و توکنهای دیجیتال نخواهد داشت؛ چرا که اگر شما درک درستی از حقوق و تکنولوژی داشته باشید، به همان میزان از چارچوبهای قانونی فناوری بلاک چین و ارزهای دیجیتال نیز درک درستی خواهید داشت.
کدها توسط اشخاص نوشته میشوند
میگوییم کد قانون نیست، زیرا تکنولوژی هرگز ما را وادار به تدوین مقررات نمیکند؛ اما قانون چرا. قوانین مردم را مدیریت میکنند و از آن جایی که کدها نیز توسط همین مردم نوشته میشوند، پس میتوانیم اینطور نتیجهگیری کنیم که همان قوانین سابق هستند که توسط مردم به شکل کد در آمدهاند.
کریگ رایت در این باره میگوید:
انسانها برای انجام هر کاری دارای قصد و نیت هستند؛ و همین انسانها هستند که میتوانند شرایط لازم برای ارتکاب هر جرمی را مهیا کنند. کدهای کامپیوتری به هیچ عنوان جایی خارج از ذهن انسانها وجود ندارند. کد فقط و فقط یک زبان است؛ یک مفهوم انتزاعی که برای منتقل کردن نظریهها و تفکرات طراحی شده و خاستگاهش ذهن انسانهاست.»
سیستم قانونی زمان زیادی است که وجود دارد و بندها و مادههای مختلف آن به شکلهای مختلف، اعمال قانونی و غیرقانونی را از یکدیگر متمایز میکنند. با وجود همه پیشرفتهایی که انسانها در حوزه تکنولوژی داشتهاند، همان قوانین قدیمی که از ابتدا وجود داشت میتواند در این حوزه نیز به کار بسته شود.
به نظر رایت، با وجود اینکه تکنولوژیستها بسیار در تلاش بودند تا انسانها را متقاعد کنند که جامعه نیاز به مجموعه جدیدی از قوانین مختص فضای اینترنتی دارد، اما حقیقت این است که خیلی از جنبههای سیستمهای مالی و تجاری در جوامع بشری به جز از منظر سرعت و قطعیت تغییر زیادی نکردهاند.
از نظر رایت همه چیز در قصد و نیت انسانها خلاصه میشود. انسانها کدها را مینویسند و کد در نهایت چیزی جز یک زبان نیست. روشی که طی آن یک کد توسط یک انسان نوشته میشود تضمین کننده موفقیت یا شکست او در زمان مواجهه با سیستم قضاییست.
کریگ رایت در نهایت اینگونه نتیجهگیری میکند:
هیچ چیز جدید و ناشناختهای در این دنیا وجود ندارد. بیت کوین و همه پروژههای شبیه به آن نیز از این قاعده مستثنی نیستند. بنابراین ضرورتی برای وضع قوانین جدید وجود ندارد؛ اما نکته حائز اهمیت اینجاست که قانونگذاران و همه دستاندرکاران سیستم قضایی باید بکوشند تا در مورد نحوه عملکرد و همه حقایق پیرامون بیت کوین و سایر پروژههای بلاک چین محور به آگاهی لازم دست پیدا کنند. تلاش برای وضع قوانین جدید و منحصر بفرد در این حوزه، حرکت به سمت افزایش آگاهی و از بین بردن نگرانیها نیست؛ بلکه فقط و فقط یک اقدام به ظاهر ارزشمند است که در باطن هدفی جز تضعیف سیستم قضایی موجود ندارد.»
منبع: coingeek.com